Nu doar absolvenții de liceu și de gimnaziu au emoții în această perioadă, ci și elevii care vor să intre din clasa a V-a la școli de top din România. Unele colegii organizează examene de admitere și concurența este pe măsura faimei colegiului.

 

La "Tudor Vianu", de exemplu, sunt chiar 11 candidați pe un loc. Examenul se organizează doar acolo unde nu există ciclu primar, iar cererea este cu minimum 1% mai mare ca oferta.

"Baftă! Hai succes!"

La Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” din Capitală, copiii au venit duminică la examenul de engleza, însoțiți de părinți, bunici sau frați mai mici. La acest liceu, strada a fost pur și simplu acaparată de familiile copleșite de emoții. Au fost prezente și echipaje de poliție, care au blocat circulația în zonă.

Cei mai emoționați au fost elevii - unii încrezători în forțele proprii, alții mai rezervați.

"Cât de cât acolo, m-am pregătit".

"Puțin emoționat, dar mă simt bine pentru că am învățat și am șanse destul de mari să intru. Un 9 jumate eu zic că iau, poate chiar 10”.

"Concurența e destul de mare, să sperăm că vom reuși".

"E un liceu bun, știm că sunt profi geniali, se face altfel de școală. Ne îndreptăm cu speranța că se face carte, după un an de stat acasă, după puține ore efectiv de școală".

 

Concurență de 10-11 elevi pe loc

 

Examenul a durat 50 de minute, iar mulți copiii au ieșit zâmbind cu optimism.

"- Sunt încă stresată și sper să-mi treacă repede, mai ales că mama o să mă ducă la mare drept răsplată. Am întâlnit mulți colegi drăguți în clasă, sper ca toți să treacă cumva.
- Să fiți colegi la toamnă?
- Da
".

Florina Ruse, director adjunct Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc”: "A fost o luptă. Gluma noastră era că această competiție e ca la Academia de Poliție, ca la Medicină. Examenul a durat 2 zile, în prima zi a fost o probă comasată Limba română și mate și engleză. Ne trebuie elevi cu minte flexibilă, care să poată să aplice mai multe competențe în același timp, să nu fie axați doar pe matematică sau română sau limbi străine".

Părinții vor să-și vadă copiii învățând aici în gimnaziu, pentru a avea șanse, după aceea, să intre la un liceu de top, în clasa a IX-a.

Așa că bătălia pentru clasa a V-a este acerbă! La Coșbuc, de exemplu, pe 78 de locuri, adică trei clase de a V-a, s-au prezentat la examen 440 de copii.

Ceea ce înseamnă că pentru un loc se luptă aproximativ 6 persoane. Aceeași bătălie se dă și la Colegiul Național ”Spiru Haret”. Sunt însă școli la care bătălia este și mai mare, se aproximează în jur de de 10-11 persoane pe un loc.