Țestoase ucise de vizitatori la Grădina Botanică din Galați. Mesajul disperat al angajaților

Dată publicare: 16-07-2020 08:10
Dată actualizare: 16-07-2020 09:59


"Nu mai ucideți țestoasele!" - este apelul disperat făcut de angajații Grădinii Botanice din Galați. Din neștiință, în ultima vreme, unii vizitatori au luat broaștele de uscat și le-au aruncat în lacul de acolo, crezând că le ajută să se mai răcorească.

Oamenii nu știau însă că le condamnă la moarte, pentru că exemplarele din această specie supraviețuiesc o perioadă scurtă de timp în apă.

Lacul japonez din centrul Grădinii Botanice din Galaţi este înconjurat de un soi de gard din piatră înalt de mai bine de jumătate de metru, aşa că muzeografii exclud varianta ca ţestoasele de uscat să fi intrat singure în apă.

Florin Matei, Grădina Botanică Galaţi: "Săptămâna trecută am scos, într-o singură zi, patru exemplare. Erau vii toate. Cei care le pun, unii oameni, din necunoştinţă de cauză, nu o fac intenţionat, spun că au nevoie de apă."

Aşa că angajaţii au instalat un panou pentru a-i informa pe vizitatori că bunăvoinţa lor poate omorî ţestoasele. Demersul vine în speranţa că astfel de episoade nu se vor repeta.

Madalin Şerban, director Grădina Botanică Galaţi: "Broasca ţestoasă de uscat, dacă e pusă în apă, nu moare imediat, pentru că corpul o ajuta să plutească. Dar nu se poate hrăni, nu poate respira cum trebuie şi atunci sunt şanse să moară în primul rând de inaniţie. Am găsit de mai multe ori indivizi decedaţi."

Femeie: "E o oarecare diferenţă. Cea de uscat are carapacea un pic mai bombată, mai puţin lucioasă. Eu le ştiu pe cele de Dobrogea, de exemplu, care sunt protejate. Dar, în principiu, un om cred că nu ar trebui să intervină în natură, dacă nu e specialist."

Bărbat: "Broaştele de apă au palete, pentru a înota, iar broaştele de uscat au un fel de membre cu care merg pe uscat."

Îngrijorător este şi faptul că, în ultima vreme, în acelaşi lac au apărut mai multe exemplare din specii de broaşte ţestoase acvatice, unele dintre ele carnivore. Muzeografii presupun că au fost aduse de persoane care au renunţat să le mai crească acasă.


VIDEO PROTVPLUS.RO