Sumac - ce este și cum se folosește. Beneficii și proprietăți ale acestui condiment miraculos

sumac
Shutterstock

Sumacul este un condiment obținut din fructele uscate și măcinate ale arbuștilor din genul Rhus. Fructele de sumac au un gust distinct acrișor, ușor fructat, asemănător cu lămâia sau oțetul, dar mai delicat.  

Sumacul a fost folosit ca sursă de vopsea, medicamente și băuturi. Fructele uscate sunt utilizate drept condiment .

Ca și condiment, sumacul se găsește în masiv în bucătăria din Orientul Mijlociu, însă a început să capete popularitate și în România. Iată tot ce trebuie să știi despre sumac: cum se folosește și ce beneficii are.

Totul despre sumac

Frunzele de sumac sunt caracteristic dispuse în spirale și, de obicei, sunt compuse, deși unele specii au frunze simple. Florile mici au cinci petale și sunt grupate în panicule sau spice dense. Fructele sunt , de asemenea, dispuse în ciorchini verticali, conform Britannica.

Dacă vei căuta sumac pe internet, rezultatele vor arăta, probabil, imagini cu arbuști și ciorchini de boabe pufoase. Aceste fructe, care sunt partea comestibilă a plantei, au aproximativ dimensiunea unei boabe de mazăre și cresc în ciorchini dens grupați, de un roșu aprins, la capătul ramurilor plantei. Există și plante de sumac care produc boabe albe, dar acest tip de sumac este toxic și ar trebui evitat cu orice preț.

Citește și
vanilie
Vanilie - tot ce trebuie să știi despre această plantă. Este al doilea cel mai scump condiment din lume

Boabele de sumac cresc pe arbuști și arbori din genul Rhus al familiei Anacardiaceae, fiind veri îndepărtați ai nucilor caju și ai fructului de mango.

Speciile de sumac cu frunze căzătoare își schimbă culoarea în funcție de anotimpuri și vin în nuanțe de portocaliu, roșu și violet. Aceste plante cresc în climat temperat și subtropical și pot fi găsite în regiuni din Mediterană, Africa, Asia și în toată America de Nord. Deși genul Rhus cuprinde peste 150 de specii, cele două variații cele mai consumate astăzi sunt Rhus coriaria și Rhus typhina.

Rhus coriaria (cunoscut și sub denumirile de sumac sicilian, sumac iranian și sumac sirian) este variația care a avut originea în bazinul Mediteranean înainte de a se răspândi în sudul Europei și Orientul Mijlociu. Poate ajunge până la trei metri înălțime și este cultivat în principal pentru boabele sale comestibile, care sunt uscate și măcinate pentru a produce sumac pudră.

Cum se folosește sumacul

Acrișor, afumat, pământiu și ușor picant, sumacul este o mirodenie esențială în bucătăria din Orientul Mijlociu. Cu nuanța sa roșie profundă și gustul fructat și citric, sumacul este modalitatea perfectă de a adăuga aciditate și culoare meselor tale. Dacă ai mâncat la fast-food-uri turcești sau libaneze, cel mai probabil ai văzut acest condiment adăugat peste ceapă sau ca adaos peste shaorma, ori presărat în farfuria de Adana kebab.

Condimentul este principalul factor de aromă în unele preparate tradiționale din Orientul Mijlociu, cum ar fi salata fattoush și musakhan, dar este o mirodenie versatilă care poate adăuga profunzime și savoare multor alte preparate, inclusiv pe bază de pui, pește și tot felul de salate.

Este, de asemenea, un ingredient principal în zata’ar și se potrivește perfect cu alte condimente, cum ar fi ienibaharul și fulgii de ardei iute, pentru a crea amestecuri pentru carnea la grătar.

Gustul său este asemănător cu sucul proaspăt de lămâie – un pic acru și astringent. Dar este mult mai complex și mai nuanțat în aromă. Sumacul este acrișor cu o urmă de dulceață pământoasă și note florale de citrice.

Unii îl descriu ca o „aciditate uscată”, dar funcționează și un pic ca sarea, aducând în evidență aromele naturale ale unui aliment. De aceea este ideal pentru condimentarea cărnii înainte de a o găti. Datorită acidității sale, se potrivește minunat cu carnea de miel, ajutând la echilibrarea bogăției acestuia. Este, de asemenea, un condiment clasic pentru ceapa roșie astringentă, de la ceapa servită cu kebaburi turcești până la umplutura pentru Fatayer din Orientul Mijlociu (plăcinte cu spanac și ceapă).

Sumacul poate fi folosit alături de ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie pentru a crea cel mai simplu și gustos dressing pentru orice salată.

Sumac - beneficii pentru sănătate

Plin de antioxidanți puternici, sumacul se mândrește cu o bogăție de fitonutrienți care contribuie la bunăstarea generală. Proprietățile sale antioxidante robuste combat stresul oxidativ, protejând corpul de daunele celulare cauzate de radicalii liberi.

Prin întărirea sistemului imunitar, sumacul îmbunătățește apărarea corpului și ajută la prevenirea bolilor cronice. Cercetările privind sumacul sugerează că compușii săi antiinflamatori, inclusiv acidul galic și quercetina, pot alina simptomele artritei, problemelor cardiovasculare și chiar ale anumitor tipuri de cancer.

Sumacul prezintă și proprietăți antimicrobiene, demonstrându-și eficiența în studiile împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Studiile suplimentare au arătat rezultate promițătoare cu privire la efectele potențiale anticancerigene ale sumacului. Compușii activi din sumac au fost găsiți ca având capacitatea de a împiedica creșterea celulelor canceroase și de a promova moartea celulară programată, cunoscută sub numele de apoptoză. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, aceste descoperiri oferă speranță pentru strategii viitoare de tratament împotriva cancerului.

Dincolo de puterea sa antioxidantă, antiinflamatorie și antimicrobiană, sumacul sprijină digestia și sănătatea gastrointestinală. Acesta stimulează producția de enzime, ajută la absorbția nutrienților și poate ameliora simptomele diareei și disconfortului gastrointestinal.

Sumacul se mândrește și cu un profil nutrițional impresionant, oferind vitamine esențiale precum C, A și E, vitale pentru funcția imunitară și sănătatea pielii. În plus, oferă minerale precum potasiu, calciu și magneziu, esențiale pentru menținerea unor funcții optime ale organismului.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale sumacului sunt că este un puternic antioxidant, combate infecțiile fungice, luptă împotriva germenilor, este bun pentru tratarea diabetului, are efect diuretic, combate cancerul și este benefic pentru sănătatea femeilor, conform Sciencedirect.

Ceaiul de sumac este o sursă de vitamină D, este un remediu bun pentru răceală și gripă și este, de asemenea, considerat un amestec pentru astm, dificultăți de respirație, diaree, tuse, dureri în gât și infecții.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Scene revoltătoare la Real Madrid - Atletico: ”Trebuie să fii animal să faci asta!”
VIDEO Scene revoltătoare la Real Madrid - Atletico: ”Trebuie să fii animal să faci asta!”
Citește și...
Cuișoare - beneficii, proprietăți și contraindicații. Totul despre acest condiment
Cuișoare - beneficii, proprietăți și contraindicații. Totul despre acest condiment

Originare din Indonezia, cuișoarele sunt muguri de flori ai arborelui de cuișoare.

Vanilie - tot ce trebuie să știi despre această plantă. Este al doilea cel mai scump condiment din lume
Vanilie - tot ce trebuie să știi despre această plantă. Este al doilea cel mai scump condiment din lume

Vanilia reprezintă un grup de orhidee tropicale cățărătoare (familia Orchidaceae) și agentul de aromatizare extras din păstăile acestora.

Măghiran - beneficii, contraindicații și cum se folosește. Este confundat cu un alt condiment des folosit
Măghiran - beneficii, contraindicații și cum se folosește. Este confundat cu un alt condiment des folosit

Măghiranul este o plantă aromatică ce seamănă foarte mult cu oregano, atât de mult încât cele două sunt adesea confundate.

Anason - beneficii și contraindicații. Cum arată și la ce se folosește acest condiment
Anason - beneficii și contraindicații. Cum arată și la ce se folosește acest condiment

Anasonul (Pimpinella anisum) este o plantă aromatică din familia Apiaceae, originară din estul Mediteranei și sud-estul Asiei.

Recomandări
Fost comandant suprem al NATO: Europa se pregăteşte pentru sfârşitul Alianței. Prevăd că europenii ar face trei lucruri
Fost comandant suprem al NATO: Europa se pregăteşte pentru sfârşitul Alianței. Prevăd că europenii ar face trei lucruri

Suntem într-adevăr în ultimele zile ale NATO? Sau, dacă va supravieţui alianţa, cum ar arăta NATO fără SUA? Sunt întrebări pe care şi le pune - într-un articol de opinie publicat de Bloomberg - James Stavridis, amiral în retragere al Marinei SUA.

România a încasat de la UE peste 100 de miliarde de euro, de la aderare. Impactul a fost uriaș în dezvoltarea țării
România a încasat de la UE peste 100 de miliarde de euro, de la aderare. Impactul a fost uriaș în dezvoltarea țării

România a depășit o bornă importantă, la 18 ani de la intrarea în Uniunea Europeană. Am încasat peste 100 de miliarde de euro, bani de la Bruxelles.

Europa riscă să rămână fară forță de muncă. Jumătate din tineri nu stăpânesc nici măcar noțiuni digitale de bază
Europa riscă să rămână fară forță de muncă. Jumătate din tineri nu stăpânesc nici măcar noțiuni digitale de bază

Comisia Europeană pune la bătaie peste 150 de miliarde de euro pentru un plan ambițios care promite să formeze specialiști, să modernizeze educația și să atragă talente din întreaga lume.