Oamenii stau la coadă pentru bunătăți în piața volantă din Sibiu: ”Fac produsele astea din suflet”. Cât costă o masă de Paște
Dacă vreți ca bunătățile de pe masa de Paște să aibă gustul de odinioară, vă puteți aproviziona - fără să dați greș - de la micii producători.
În piața volantă din Sibiu, de exemplu, țăranii aduc - de mai bine de 10 ani - verdețurile de sezon, brânzeturi și pâine de casă. Iar acum, că vin sărbătorile, cozonaci și prăjituri.
”Pensionară: Încă zece lei. Numărați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tanti Maria: Să fii sănătoasă, uite asta o ai din partea mea".
Peste 180 de mici producători au așezat pe tarabe o mulțime de bunătăți. Aici se stă la coadă pentru pâine, iar comenzile au fost făcute în avans.
Client: ”În primul rând, piața asta o iubesc pentru oamenii care vin aici și fac produsele astea cu suflet. Și mai mult am sesizat lucrul ăsta mergând la ei acasă și văzând acolo cum pregătesc lucrurile”.
Familia Ranf coace bunătăți pentru sibieni de mai bine de 12 ani. În mai puțin de 3 ore, au vândut peste 100 de pâini și 70 de cozonaci.
”Maria Ranf, producător din Alămor: S-au gătat cozonacii. Unii vin iute, iute și se pun la rând că zic că miroase a pită și cozonac.
Reporter: E și multă muncă în spate?
Maria Ranf: Foarte multă muncă, pentru că numa din mâini facem tot”.
”Client: De unde ați adus?
Producător: Din Bazna.
Client: Leurda de unde e culeasă?
Producător: Tot din Bazna”.
Pentru că merg de minune lângă friptura de miel și ouă, verdețurile sunt la mare căutare.
”Nicolae Ciocan, producător din Ișalnița, Dolj: Ceapă, ridichi, pătrunjel, mărar, verdețuri, trufandale de primăvară. Este marfă bio și bună.
Reporter: Cum sunt prețurile acum?
Nicolae Ciocan: La fel ca și acum 3-4 ani”.
Alții au crescut prețurile cu 10-15%. Însă oamenii cumpără tot ce au pe listă, chiar dacă scot mai mult din buzunar.
”Eu din pâine din asta mâncam când eram mică”
Clientă: ”Măcar de sărbători să venim să luăm un produs care știm cum e făcut. Eu pâine din asta mâncam când eram mică".
Clientă: ”Tot ce pot să cumpăr de aici, cumpăr. Ei nu fac în cantități foarte mari și cred că, zic eu, că sunt mai sănătoase”.
Clientă: ”Din pământul lor, din locurile lor ce le-au muncit".
Cuplu: ”În principiu, încercăm să luăm tot ce e disponibil, de la produse, de la legume, fructe, lactate, inclusiv carne".
"- 200.
- 200 de lei?
- 200.
- Inclusiv urda?
- Tot, tot".
Față de Paștele trecut, brânzeturile costă mai mult cu 30% în piața volantă din Sibiu, iar carnea de miel - cu cel mult 10%.
Elena Tara, producător Râul Sadului: "Prețurile sunt destul de bune, telemeaua de oaie 40, de vacă 30, urda 15 lei, cașul 40, carnea de miel 38-40".
Ioan Iancu, cioban: ”Avem clienți vechi, care vin de 7-8 ani de când vindem aici, au prins încredere".
Pentru un cuplu, 260 de lei sunt îndeajuns pentru o masă de Paște cu de toate: ouă, pâine de casă, friptură de miel, urdă și telemea de oaie, verdețuri, cozonac, pască și prăjituri. În cantități îndestulătoare. Iar pentru o familie cu 4-5 membri, cheltuiala ar fi de 400-500 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, preturi, paste, produse traditionale, producatori locali, piata volanta,
Dată publicare:
14-04-2023 09:17