Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac

Cozonac retete
Shutterstock

Nu există Paște fără cozonac și ouă roșii. Acest desert nu este deloc ușor de făcut, dar rezultatul este spectaculos și merită tot efortul, mai ales că este nelipsit din orice meniu tradițional de la masa de Paște.  

Pentru o rețetă de cozonac spectaculoasă, trebuie să respecți câțiva pași și câteva tehnici pe care le vei găsi mai jos. Fie că îți place cozonacul cu mac, cu nuci sau rahat, aluatul va fi același la majoritatea rețetelor. Totul începe cu câteva ingrediente simple.

• Secrete pentru cel mai bun cozonac

Cozonac cu nuci
Cozonac cu mac
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu ciocolata
Cozonac baigli
Cozonac cu rahat

Cozonac cu nuci

Istoria cozonacului poate fi urmărită până în perioada medievală. Oamenii din Europa de Est au început să coacă un aluat care includea ouă și unt în timpul sărbătorilor importante precum Paștele și Crăciunul. Pâinea dulce se făcea cu făină, unt, zahăr și ouă, apoi era umplută cu fructe sau nuci.

Citește și
baia florilor
Lista completă a produselor care trebuie puse în cădiță, la Baia Florilor. Ce nu trebuie să lipsească de la Scaldă

Rețeta a evoluat și s-a răspândit în toată regiunea, devenind o parte importantă a tradițiilor culinare, mai ales în România.

Cea mai clasică rețetă de cozonac este cea cu nuci și cacao. Totul începe cu făină cernută, puțină drojdie, astfel încât cozonacul să crească pufos, lapte călduț, gălbenușuri de ou, ulei de floarea soarelui, zahăr și esență de rom.

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar umplutura deja pregătită. Nucile se sparg și se toacă mărunt, apoi se amestecă cu albușurile ouălor bătute spumă cu zahăr. Se adaugă cacao pentru a obține o cremă groasă.

Între timp, se pregătește aluatul, iar cea mai importantă parte este dospitul și frământatul. Se spune că aluatul trebuie frământat măcar 30 de minute. El trebuie bătut de blatul de lucru, astfel încât glutenul să se dezvolte și să obții un cozonac pufos, care se desprinde în fâșii.

Și untul joacă un rol important aici. Trebuie să fie cât mai gras, ca aluatul să fie foarte pufos. După ce totul a dospit într-un loc călduț și ferit de curenți, aluatul se împarte în patru bucăți egale. Se vor transforma în doi cozonaci împletiți.

Se bag la cuptor după ce au fost unși cu puțin ou bătut, ca să capete o culoare arămie și o coajă crocantă. Dacă vrei o coajă și mai crocanta, poți presăra puțin zahăr deasupra cozonacilor.

Cozonac retete

Cozonac cu mac

Pentru o rețetă de cozonac cu mac vei avea nevoie de aceleași ingrediente ca pentru orice cozonac. Umplutura este diferită, așa că pentru aceasta vei avea nevoie de mac, lapte, esență de rom, griș, ouă și puțină coajă de portocală.

Cozonacul cu mac este printre cele mai iubite feluri de cozonac. Umplutura se face foarte simplu și este delicioasă.

Laptele se pune într-o cratiță la fiert, apoi se dizolvă zahărul în el. Semințele de mac se macină și se toarnă peste laptele fierbinte. Totul se amestecă bine și se adaugă coaja de portocală și esența de rom. Se pun câteva linguri de griș ca umplutura să fie mai consistentă, apoi după ce totul s-a răcit, se adaugă ouăle.

Această umplutură poate fi folosită și în alte prăjituri. În această umplutură poți pune și stafide sau rahat. Macul are o textură și un gust foarte plăcute.

Cozonac retete

Cozonac moldovenesc

Cu ce e diferită o rețetă de cozonac moldovenesc față de una clasică? Adesea, cozonacul moldovenesc se face cu un aluat opărit. Acest lucru îi permite să rămână fraged și pufos timp de multe zile, fără să se întărească.

Aluatul opărit este chiar așa cum sună. Făina pentru cozonac se opărește cu ajutorul laptelui clocotit. Cozonacul moldovenesc seamănă cu cel italienesc, celebrul panettone.

Aluatul este pufos și fraged și poate fi făcut în aceeași formă cilindrică și înaltă.

Pe scurt, laptele se pune la fiert și când clocotește se pune peste făină. Se amestecă cu lingură, apoi se adaugă gălbenușuri, unt, drojdie și se lasă totul la dospit.

În această rețetă de cozonac moldovenesc se adaugă albușuri spumă, astfel încât să se obțină o prăjitură pufoasă.

Ingredientele sunt aceleași ca la orice rețetă de cozonac.

Totul se frământă bine și se lasă la dospit. Adesea, cozonacul moldovenesc se umplu cu rahat și stafide, dar poate fi umplut și cu nuci sau alte umpluturi clasice.

Cozonac retete

Cozonac cu ciocolată

O variantă mai nouă și modernă, această rețetă de cozonac este mai bogată. Are o umplutură decadentă de ciocolată, care poate fi făcută în casă sau cumpărată direct din comerț.

Dacă vrei să o faci acasă, ai nevoie de unt, cacao, ouă și zahăr. Ouăle se bat cu zahărul timp de zece minute, apoi se continuă pe bain-marin, amestecând încontinuu cu telul.

Se amestecă în jur de 15-20 de minute, până când ouăle devin cremoase. Imediat ce se dau jos de pe baia de aburi, se adaugă 50 de grame de cacao. Se amestecă bine, apoi când crema se răcește puțin, se adaugă bucățele mici de unt.

Se lucrează tot cu telul, dar într-o parte a castronului. Se încorporează rând pe rând cele 200 de grame de unt, apoi crema e gata. Dacă trebuie să stea deoparte până dospește aluatul de cozonac, ar trebui să fie acoperită cu folie alimentară, ca să nu formeze deasupra o pojghiță.

Se pot adăuga alune sau nuci în această cremă, iar dacă vrei o notă sărată poți adăuga fistic.

Dacă vrei mai puțină bătaie de cap, poți face un aluat simplu de cozonac pe care să îl umpli cu o cremă de ciocolată cumpărată din comerț. Va trebui să ai grijă cu zahărul și eventual să îl omiți în aluatul de cozonac. Crema de ciocolată din comerț conține o cantitate impresionantă de zahăr, așa că aluatul nu va mai trebui să fie dulce.

Cozonac retete

Cozonac baigli

Baigli este un cozonac evreiesc, umplut cu o pastă dulce de nuci sau mac și apoi rulat. Ingredientele pentru baigli sunt asemănătoare cu cele folosite pentru un cozonac tradițional.
Se pune făină, drojdie, zahăr, unt și ouă.

Umplutura este făcută cu semințe de mac măcinate, zahăr și lapte. Și în această rețetă de cozonac se folosesc esențe sau coajă de portocală rasă.

Aluatul de baigli se lasă la dospit și se întinde în foi subțiri. Se adaugă umplutura și apoi se formează exact ca o ruladă. Se lasă la copt până se rumenește și apoi se servește.

Cozonac retete

Cozonac cu rahat

O rețetă de cozonac clasică în România este cea cu umplutură de rahat. Rahatul se face dintr-un amestec de zahăr, sirop de glucoză, arome și coloranți. Are o textură lipicioasă și își păstrează forma atunci când este gătit în interiorul prăjiturilor.

Aluatul de cozonac se întinde și se presară bucățele de rahat pe toată suprafața. Fiecare foaie se rulează și se împletesc două foi între ele. Cozonacul astfel format se pune în tavă, unde se mai lasă la dospit pentru 30 de minute.

Se unge cu ou bătut și se bagă la cuptor până se rumenește. Adesea, pe lângă rahat, se mai adaugă în cozonac și cacao sau stafide.

Umpluturile pot fi combinate în orice fel, în funcție de preferințe.

Cozonac retete

Secrete pentru un cozonac perfect

Câteva sfaturi generale despre cum să faci un cozonac bun sunt:

Toate ingredientele pe care le folosești trebuie să fie la temperatura camerei. Pentru asta va trebui să scoți untul, ouăle și laptele din frigider cu câteva ore înainte de a prepara aluatul.

Bucătăria sau locul în care prepari cozonacii trebuie să fie caldă și lipsită de curent, la fel ca locul în care crește aluatul.

Făina trebuie cernută, iar drojdia trebuie activată. Fie că este proaspătă sau uscată, ea trebuie amestecată cu un lichid călduț, de obicei lapte. Când se formează spumă sau bule la suprafață, atunci știi sigur că drojdia s-a activat și aluatul va crește.

Cozonac retete

Folosește ingrediente cât mai grase. Laptele ar trebui să conțină cel puțin 3,5% grăsime, iar untul să aibă 85% grăsime. Dacă găsești, folosește ouă de țară sau bio, care au gălbenușul portocaliu.

Acest lucru va oferi cozonacului o culoare gălbuie frumoasă. Totuși, dacă nu găsești astfel de ouă, poți pune un vârf de cuțit de turmeric în compoziție pentru a obține aceeași culoare.

Folosește coajă de citrice bio, care nu au fost tratate anterior. Poți face acasă coji de portocale sau lămâi confiate. Se face foarte simplu, doar folosind apă și zahăr și lăsând cojile la uscat două zile.

Un alt secret este să frămânți aluatul fără să folosești deloc făină suplimentară. Aluatul, cu cât îl frămânți mai mult, cu atât ți se va dezlipi mai ușor de mână. Acesta este momentul în care poți să îl lași la crescut.

Nu uita să pui un praf de sare în aluat. Orice prăjitură trebuie să conțină un praf de sare pentru ca dulceața și aromele să iasă în evidență.

Ai grijă să tapetezi formele cu puțină făină sau să folosești hârtie de copt, astfel încât cozonacul să iasă ușor din formă.

De asemenea, dacă acesta s-a rumenit din primele minute la cuptor, dă focul mai început și acoperă-l cu folie de staniol. În felul acesta se va coace și în interior, iar exteriorul nu va ieși ars.

Nu uita să lași aluatul să dospească după ce l-ai frământat și apoi după ce l-ai pus în forme. Nu îl acoperi cu un prosop, pentru că se lipi de partea de sus a aluatului. Lasă-l în cuptorul cu microunde (oprit), apoi pune-l la cuptorul preîncălzit.

Unge cozonacii cu ou bătut sau doar cu un gălbenuș. Poți presăra puțin zahăr pe deasupra, pentru coajă crocantă.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Lista completă a produselor care trebuie puse în cădiță, la Baia Florilor. Ce nu trebuie să lipsească de la Scaldă
Lista completă a produselor care trebuie puse în cădiță, la Baia Florilor. Ce nu trebuie să lipsească de la Scaldă

Botezul reprezintă una dintre cele mai semnificative taine din viața unei persoane, fiind un eveniment care trebuie organizat în conformitate cu credințele și dorințele părinților.

Două case din Cluj-Napoca au ars din temelii din cauza unei butelii defecte. O persoană a suferit arsuri pe mâini și picioare
Două case din Cluj-Napoca au ars din temelii din cauza unei butelii defecte. O persoană a suferit arsuri pe mâini și picioare

Două case din Cluj-Napoca au fost distruse, sâmbătă, de un incendiu violent, pornit dintr-o bucătărie de vară. O butelie defectă a explodat acolo, iar flăcările s-au extins cu repeziciune.

Miracol în prag de Sărbători. Un motan călător a fost găsit după mai bine de 11 ani. Locul în care a fost descoperit
Miracol în prag de Sărbători. Un motan călător a fost găsit după mai bine de 11 ani. Locul în care a fost descoperit

Un tânăr din Statele Unite nu va uita prea curând aceste sărbători de iarnă. Cu sprijinul unor oameni de bine, a reușit să găsească motanul pe care l-a pierdut în urmă cu nu mai puțin de 11 ani.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ
Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ

Pentru următoarele două zile, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis coduri portocalii și galbene de viscol care vor viza mai multe regiuni ale țării.