Studiu. Cu același buget din 2022, românii cumpără acum cu 20-30% mai puține produse de Paște
Pentru 3 sferturi dintre români, anul acesta este mai mult despre cumpătare și mai puțin despre belșug. De vină este inflația care, în cazul alimentelor, ajunge și la 30%.
Cei mai mulți se vor strânge în familie și vor pune laolaltă bunătatile. Doar un român din 10 va călători, iar destinatiile preferate sunt satele in care se păstrează tradițiile.
Aprovizionarea pentru masa de Paște pune la grea încercare bugetul românilor. Marius Gălățan merge la piață, pentru că acolo găsește tot, de la carne de berbecuț pâna la brânzeturi, verdețuri și prăjituri.
Studiul arată că doar 25% dintre români își permit să cheltuiască anul acesta mai mult decât anul trecut pentru masa de Paște. 24% dintre cei chestionați au declarat că vor avea un meniu mai auster, pentru că vor aloca un buget mai mic. Restul - de 51% - păstreaza neschimbat bugetul, dar asta nu le asigură și aceeași abundență cum au avut Paștele trecut.
Marius Luican, reprezentant companie cercetare de piață: ”Inflația i-a luat de pe masă deja niste zeci de procente din belșugul, din bunăstarea mesei de Paște de anul trecut. Cu alte cuvinte, cu aceiași bani, cu același buget din 2022, fiecare dintre români va cumpăra 20-30% produse mai puține pe masa de Paști de anul acesta.”
Lucrurile nu se schimbă când vine vorba de locul unde vor petrecere sărbătorile. 83% rămân acasă, cu rudele.
Familia Benga, din Zărnesti - Brașov, se pregătește să primească 12 invitați. Capul familiei stabilește cine și ce aduce: „Miel, cozonaci și d-astea, le facem noi! Vin avem, sucuri avem! Să aduci doar ouăle!”
Dorin, gazda: ”O să fiu eu cu soția, copiii, băiatul cu fata și soțul ei, o să vină socrul meu, e singur și de regulă la noi petrece și de Paște am înțeles că vine și cumnatul meu din Germania.”
Doar 11% dintre români au ales să călătoarească de Paste, fie în țară, fie în străintate. Maramureșul este una dintre zonele preferate, pentru că turiștii trăiesc aici sărbători ca acasă.
Voichița Pap, gospodină: ”La noi în Maramureș, de Paște se face pasca, începem să împletim și facem împletitura, iar după ornăm pasca și o lăsăm să dospească și după bagăm la cuptor. Punem aluatul în tepsa, punem branza pe aluat, o adunăm și o facem laolaltă, punem brânză dulce și stafide și facem pasca.”
Numărul românilor care cumpără de Paște daruri a scăzut cu aproape 20% față de anul trecut.
O mare parte dintre români țin la tradițiile și obiceiurile de Paște. 78% spun că vor merge la slujba de înviere, iar aproape jumătate dintre cei chestionați obișnuiesc să postească.