Când pică Paștele în 2024. Cum se calculează data la care sărbătorim Învierea Domnului și de ce diferă data în fiecare an

Paste
Shutterstock

Data la care sărbătorim Paștele diferă de la an la an. Învierea Domnului este prăznuită de ortodocși în lua mai în 2024. Anul acesta sărbătoarea Paștelui pică pe 5 mai, potrivit Calendarului Ortodox. 

Când Pică Paștele Ortodox în 2024

Calendarul creștin-ortodox este ghidat de o datare variabilă a Paștelui, sărbătoarea centrală a credinței creștine. În 2024, Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe data de 5 mai.

Stabilirea datei Paștelui se face în funcție de echinocțiul de primăvară și prima lună plină care urmează după acesta. Astfel, Paștele Ortodox este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după prima lună plină care are loc după echinocțiul de primăvară, care cade în jurul datei de 21 martie.

În 2024, echinocțiul de primăvară va avea loc pe 20 martie, iar prima lună plină după această dată va fi pe 27 aprilie. Prin urmare, Paștele Ortodox va fi sărbătorit duminica următoare, adică pe 5 mai.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Data Paștelui Ortodox până în 2030:

2023 - 16 aprilie
2024 - 5 mai
2025 - 20 aprilie
2026 - 12 aprilie
2027 - 2 mai
2028 - 16 aprilie
2029 - 8 aprilie
2030 - 28 aprilie

Cum se calculează data Paștelui și de ce diferă de la an la an

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare - luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an. Dar în plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Originile sărbătorii pascale sunt legate de sărbătorile mai vechi ale renaşterii naturii şi ale echinocţiului de primăvară. Poporul evreu marchează prin sărbătoarea Paştelui eliberarea din sclavie şi plecarea din Egipt. La începutul erei noastre, în perioada în care a trăit Iisus, data Paştelui iudeu (Pesah) era fixată în ziua de 14 în luna Nisan (după calendarul lunar), ziua cu prima Lună plină a primăverii. Nisan este prima lună a anului în calendarul asirian, iar în cel iudaic este prima lună a anului ecleziastic şi a şaptea lună (a opta în anii bisecţi) a anului secular. Numele de "nisan" este de origine asiro-babiloniană şi înseamnă "luna fericirii". Această dată era dependentă de ciclul lunar (anul de 13 luni), şi nu de calendarul solar de 12 luni, aplicat în prezent. Aşa încât data Paştelui a fost stabilită de primul Conciliu de la Niceea, din anul 325, în "duminica imediat următoare lunii pline după echinocţiul de primăvară'. Calculul acestei date permite stabilirea în calendar nu doar a Paştelui, ci şi a altor sărbători creştine importante, scrie Agerpres.

Iniţial, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată. După Marea Schismă din 1054, Biserica Creştină a fost împărţită în două - cea Apuseană sub autoritatea papei şi cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. Mai târziu, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă), făcând trecerea la calendarul modern, ce-i poartă numele.

Din motive de ordin confesional bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian. Cu timpul, diferenţa dintre cele două calendare, care la sfârşitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, şi după 1900 ea a ajuns sa fie de 13 zile. Astfel, nevoia de armonizare a calendarului în toate domeniile vieţii publice, a făcut ca şi bisericile ortodoxe sa reflecteze la trecerea la calendarul gregorian. Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.

Congresul interortodox desfăşurat la Istanbul (Constantinopol) în anul 1923 a hotărât adoptarea calendarului gregorian şi în bisericile ortodoxe, rămânând însă la latitudinea fiecărei biserici ortodoxe autocefale să aleagă momentul oportun pentru această trecere. Tot atunci s-a hotărât ca data Paştelui pentru ortodoxie să se calculeze în continuare după calendarul iulian, până când toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul gregorian, evitându-se astfel diferenţele liturgice din sânul Ortodoxiei.

Însă, Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Sârbă nu au adoptat calendarul gregorian. În prezent Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte Crăciunul după calendarul gregorian şi Paştele după cel iulian. Biserica Ortodoxă Finlandeză şi cea Estoniană sunt singurele biserici ortodoxe care sărbătoresc Paştele după calendarul gregorian.

Astfel, deşi este cea mai importantă sărbătoare creştină, Paştele catolic şi cel ortodox nu cad în aceeaşi zi decât rareori (aşa cum s-a întâmplat în 2014 şi în 2017). Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Aglomeraţie la ieșirea din țară, de 1 Mai. Șoferii sunt sfătuiți să folosească rute alternative
Aglomeraţie la ieșirea din țară, de 1 Mai. Șoferii sunt sfătuiți să folosească rute alternative

Traficul rutier este intens de 1 Mai, pe drumurile care duc spre punctele de frontieră ale țării.

 

A vrut să vadă răsăritul din apă. O tânără de 18 ani a fost salvată în Vama Veche după ce aproape s-a înecat
A vrut să vadă răsăritul din apă. O tânără de 18 ani a fost salvată în Vama Veche după ce aproape s-a înecat

Distracția de 1 Mai din Vama Veche a pornit cu emoții pentru tinerii care se aflau la răsăritul soarelui pe plajă. O tânără a fost cât pe ce să se înece.  

Sfârșit tragic pentru un tânăr din Suceava. A murit pe loc după ce a fost lovit de mașină. Momentul a fost filmat
Sfârșit tragic pentru un tânăr din Suceava. A murit pe loc după ce a fost lovit de mașină. Momentul a fost filmat

Un tânăr de 26 de ani din județul Suceava a murit pe loc, miercuri dimineață, după ce a fost accidentat de o mașină, pe drumul județean dintre localitățile Moara și Frumoasa.

Recomandări
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Capitalei, promite public faptul că, dacă va câștiga încă un mandat în fruntea administrației Bucureștiului, nu va încerca să-i fure scaunul lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD, nici dacă el o va ruga asta.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.