Tradițional, dar în funcție de regiune. De Crăciun, românii nu mănâncă doar porc, ci și curcan sau pește
Vine miros de fripturi în Ajun, pentru că în multe case, gospodinele pregătesc mușchiulețul sau cotletul de porc.
În alte locuri, curcanul este primul pe listă, în timp ce în Delta Dunării, lângă friptura tradițională, își găsește loc și peștele la cuptor sau pe grătar.
Bucătarul unui restaurant din Cluj Napoca a pregătit ceafă de Mangalița, irezistibilă, însoțită de un piure de cartofi albi cu trufe negre românești, sparanghel și sos. Preparat din oase de vită, sosul trebuie să fiarbă două zile și două nopți și are un gust dulce acrișor, potrivit cu carnea la grătar.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Făcută în tigaie, pe grătar sau la cuptor, alături de sosuri și legume, într-o explozie de culori, friptura este nelipsită în aceste zile de sărbătoare.
În apropiere de vechea cetate din Alba Iulia, bucătarii au pregătit, pentru masa festivă de Crăciun o pulpă de porc, alături de sos de merișoare sălbatice. Carnea este ținută la marinat, câteva ore. Apoi, se așază în tavă și se rumenește la cuptor.
Până când se coace pulpa de porc la foc domol, mâini pricepute pregătesc sosul de merișoare cu vin și miere, care va înnobila carnea.
Pe malul Dunării, la Galați, chiar și de Crăciun, peștele rămâne în topul preferințelor. Cel mai ușor se gătește pe plita încinsă alturi de dovlecei, vinete, ardei, ciuperci, ceapă și lămâie.
Pe lângă porc și curcan, peștele își face și el loc pe masă la final de an. La pește, bucătari recomandă și un vin alb, demisec sau un prosecco rose.