Dulceața de rubarbă, o delicatesă din Ardeal de care prinţul Charles s-a îndrăgostit
Este sezonul rubarbei, planta acrișoară cultivată în Ardeal, care l-a încântat și pe moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles.
Din rubarbă se fac dulcețuri, prăjituri și plăcinte, dar cum imaginația nu are limite, tijele de rubarbă au ajuns și în salate, ciorbe și chiar pizza.
160 de kilograme de rubarbă sau rubarbăr, cum îi zic localnicii, au fost deja recoltate de pe această plantaţie din localitatea Nadeș, judeţul Mureş. Proprietarul are două soiuri: unul autohton şi unul german, care s-a prins bine prin grădinile din Transilvania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Munteanu, cultivator: "Dacă avem 10.000 de plante avem 30.000 de kg, să facem o medie de un euro, pe kil, inseamnă 30.000 de euro. An la an, creşte cererea. Suntem la a patra recoltă, în ultimele două săptămâni."
Culivatorul din Mureş a investit şi într-o mică fabrică, unde se fac şi chipsuri din tijele acrişoare.
Mircea Munteanu, cultivator: "Testez de câteva zile deshidratarea în diferite forme. Am adaptat o reţetă din Germania"
Rubarba nu e deloc pretenţioasă: nu are nevoie de irigaţii şi nici de tratamente fito-sanitare. Mulţi o comandă pentru dulceaţă de care şi prinţul Charles s-a îndrăgostit.
Cristina Nicola, producător: "Facem şi dulceaţă de rubarbar şi dulceaţă de căpşuni cu rubarbar. Este o combinaţie inedită. Are o textură fină şi se împletesc armonios gusturile de capșune şi rubarbar."
Tijele de rubarbă sunt folosite şi la salate, ciorbă, sosuri sau chiar pizza.
Daniela Dobrescu, gospodină: "Străinii care vin la saschiz, mănâncă cu plăcere orice facem cu rabarbăr. Vor să şi cunoască ceva noi. Anul trecut am făcut pizza cu rabarbăr. Şi sosurile sunt foarte bune"
În Transilvania, la Saschiz, rubarba are şi o sărbătoare. Atunci, gospodinele se întrec în prepararea bunătăţilor, pe care le împart miilor de turişti.