Rodia, fructul care luptă împotriva cancerului. Ce beneficii are, cum se mănâncă și cum cureți corect o rodie
O rodie este un fruct dulce și acrișor, cu coajă groasă și roșie. Deși coaja nu este comestibilă, interiorul său conține sute de semințe suculente pe care le poți mânca simple sau presăra pe salate, ovăz, hummus și alte preparate.
Oamenii s-au bucurat de rodii încă din vremuri antice pentru beneficiile lor asupra sănătății. Cercetările moderne au descoperit că antioxidanții din rodii pot ajuta la protejarea inimii. Proprietățile antiinflamatorii și antitumorale ale rodiei pot avea utilizări promițătoare în tratamentul și prevenția cancerului, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi acest lucru.
Rodiile sunt considerate fructe de toamnă. Sezonul lor de recoltare începe de obicei la sfârșitul lunii septembrie și poate dura până în decembrie, în funcție de regiune. Rodiile cresc în zone cu climat cald, precum Orientul Mijlociu, bazinul Mediteranean, dar și în alte părți cu climă similară.
Această perioadă de toamnă este ideală pentru consumul lor, deoarece atunci fructele sunt bine coapte, suculente și pline de antioxidanți și vitamine.
Acestea pot fi consumate fie în stare crudă, fie sub formă de suc. Cu toate acestea, o provocare majoră constă în curățarea rodiilor. Pentru asta aveți nevoie doar de puțină îndemânare.
Beneficiile rodiei
În general, rodiile sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre, vitamine și minerale.
Iată informațiile nutriționale pentru o rodie medie:
• Calorii: 207 (83 de calorii pe suta de grame)
• Proteine: 4,7 grame (g)
• Grăsimi: 3,3 g
• Carbohidrați: 52 g
• Fibre: 11,3 g
• Vitamina C: 32% din doza zilnică recomandată (DZR)
• Folat: 27% din DZR
• Magneziu: 8% din DZR
• Fosfor: 8% din DZR
• Potasiu: 13% din DZR
Bogate în antioxidanți
Rodiile sunt bogate în antioxidanți și compuși polifenolici, inclusiv punicalagine, antociani și tanini hidrolizabili.
Obținerea antioxidanților din fructe precum rodiile este o modalitate excelentă de a susține sănătatea generală și de a preveni bolile.
Pot ajuta la menținerea inflamației sub control
Inflamația cronică poate contribui la multe afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer. Consumul de rodie poate ajuta la prevenirea inflamației asociate cu aceste afecțiuni cronice.
Aceasta se datorează în mare parte compușilor numiți punicalagine, care s-au dovedit a avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile arată că sucul de rodie poate reduce anumite markeri ai inflamației.
Pot avea proprietăți anticanceroase
Cercetările au arătat că compușii din rodie au proprietăți anticanceroase. Cercetările pe animale au constatat, de asemenea, că rodia ajută la încetinirea creșterii tumorilor în etapele timpurii ale cancerului hepatic. În plus, conform unor cercetări mai vechi, extractul de rodie poate fi benefic pentru cancerul de prostată, conform Healthline.
Poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii
Există dovezi că fructele bogate în compuși polifenolici, cum ar fi rodia, pot beneficia sănătății inimii. De exemplu, într-un studiu pe persoane cu boli de inimă, consumul de suc de rodie a redus frecvența și severitatea durerilor în piept, precum și anumite biomarkeri care sugerează un efect protector asupra sănătății inimii.
Sprijină sănătatea urinară
Studiile de laborator și studiile umane au constatat că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării pietrelor la rinichi. Într-un studiu din 2014, s-a dovedit că extractul de rodie inhibă mecanismul asociat cu formarea pietrelor la rinichi în persoanele cu pietre recurente.
Poate avea proprietăți antimicrobiene
Compușii din rodie pot ajuta la combaterea microorganismelor dăunătoare. De exemplu, aceștia pot proteja sănătatea orală prin reducerea creșterii germenilor care pot contribui la halitoză și carii dentare.
Poate îmbunătăți rezistența la exerciții
Polifenolii din rodii pot crește rezistența la exerciții. Un mic studiu a constatat că extractul de rodie a crescut timpul până la epuizare și a îmbunătățit performanța în rândul cicliștilor antrenați. Alte cercetări au constatat că suplimentele cu rodie pot îmbunătăți atât rezistența, cât și recuperarea musculară.
Cu toate acestea, cercetările făcute pe sucul de rodie nu au găsit niciun beneficiu pentru recuperarea musculară după exerciții, indicând că sunt necesare mai multe studii.
Benefice pentru creier
Rodiile conțin antioxidanți numiți ellagitanine, care ajută la reducerea inflamației în corp. Unele studii au constatat că ellagitaninele pot ajuta la protejarea creierului împotriva bolii Alzheimer și Parkinson prin reducerea daunelor oxidative și creșterea supraviețuirii celulelor cerebrale. Ellagitaninele sunt considerate a produce un compus în intestin numit urolitină A, care a fost studiat pentru capacitatea sa de a reduce inflamația în creier și de a întârzia apariția bolilor cognitive. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
Un studiu controlat cu placebo din 2022 a indicat că suplimentarea zilnică cu extract de rodie oral poate reduce apariția ridurilor severe, îmbunătăți microbiomul pielii și scădea producția de sebum, printre alte beneficii pentru piele și sănătate generală. Un alt studiu din 2023 a constatat de asemenea că consumul zilnic de rodie poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele sănătoase și poate reduce șansele de deteriorare cognitivă.
Cum se curăță corect o rodie
În primul rând, folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia partea de sus a rodiei. Apoi, marchează laturile rodiei. Ținând fructul, s-ar putea să observi că sunt 5-6 riduri ușoare pe suprafața lui. Folosește cuțitul pentru a face tăieturi subțiri de-a lungul acestor riduri. Ar trebui să tai de-a lungul albului interior al fructului, fără a deschide semințele. După ce ai făcut tăieturile, folosește mâinile pentru a deschide rodia și a o împărți în segmente.
Umple apoi un bol mare cu apă. Scufundă segmentele și folosește-ți mâinile pentru a îndepărta semințele de la coajă și membrane. Semințele vor cădea pe fundul bolului, în timp ce membranele albe și spongioase vor pluti la suprafață. Îndepărtează bucățile albe și scurge semințele. Asta e tot!
Cum să mănânci o rodie
Acum că știi cum să tai o rodie, te poți întreba cum o mănânci. Poți să tratezi acest fruct ca o gustare. Pune semințele într-un bol și mănâncă-le cu lingura.
Alternativ, le poți pune peste orice fel de salată sau adaugă-le în ovăzul de dimineață, deasupra unui cerc de brânză Brie la cuptor, peste hummus sau în wrap-uri orientale.
Lucruri surprinzătoare despre rodii
Rodia este unul dintre cele mai vechi fructe cunoscute de oameni; este adânc înrădăcinată în istoria noastră. De mii de ani, a fost un furnizor esențial de hrană și medicamente în diferite culturi și civilizații.
Numele de gen atribuit rodiilor (Punica) provine din numele roman pentru Cartagina, un oraș antic din Africa de Nord. Romanii au presupus greșit că rodiile provin din Africa.
De fapt, se consideră că rodiile au originat din Iran, sud-vestul Pakistanului și părți din Afganistan.
Fructul de rodie a primit de asemenea un nume latin clasic, Malum granatum, care înseamnă „măr granulant”.
Învelișul exterior uscat (coaja) al fructului de rodie este format din două straturi:
• Un strat exterior, dur, numit epicarp
• Un strat interior, moale, numit mezocarp
Mezocarpul interior formează camere distincte, asimetrice, care conțin semințe cu un înveliș cărnos (aril).
Fructul, florile, coaja, rădăcinile și frunzele de rodie conțin substanțe chimice, cum ar fi polifenolii, care pot fi utilizate pentru a trata o serie de boli și afecțiuni.
Culturi antice înțelegeau beneficiile pentru sănătate ale rodiilor și le foloseau în remedii pentru tulburări digestive, afecțiuni ale pielii și paraziți intestinali, pentru a numi câteva.
Cercetările moderne au dezvăluit că rodiile ar putea contribui la prevenirea unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul.
În mitologia greacă, rodia era cunoscută ca „fructul morților”, deoarece se spunea că a apărut din sângele lui Adonis.
De asemenea, a avut un rol proeminent în mitul lui Hades și Persefona.
Hades, zeul lumii subterane, a folosit semințele de rodie pentru a o păcăli pe Persefona să se întoarcă în lumea subterană pentru câteva luni în fiecare an. Pe lângă moarte, rodia simboliza fertilitatea în Grecia Antică și Roma.
Avea o asociere puternică cu Afrodita, zeița greacă a iubirii, precum și cu Hera, zeița greacă a căsătoriei și nașterii. În Roma Antică, femeile proaspăt căsătorite purtau coroane împletite din frunze de rodie, iar sucul de rodie era folosit pentru a trata infertilitatea.
În Coran, rodiile cresc în Grădina Paradisului și sunt menționate de mai multe ori ca fiind creații bune ale lui Dumnezeu. Se spune că rodia se găsește și în Grădina Edenului conform tradiției creștinismului iranian antic și s-a crezut că este adevăratul fruct interzis, mai degrabă decât mărul.