Rodia, fructul care luptă împotriva cancerului. Ce beneficii are, cum se mănâncă și cum cureți corect o rodie

Seminte rodie
Shutterstock

O rodie este un fruct dulce și acrișor, cu coajă groasă și roșie. Deși coaja nu este comestibilă, interiorul său conține sute de semințe suculente pe care le poți mânca simple sau presăra pe salate, ovăz, hummus și alte preparate.

Oamenii s-au bucurat de rodii încă din vremuri antice pentru beneficiile lor asupra sănătății. Cercetările moderne au descoperit că antioxidanții din rodii pot ajuta la protejarea inimii. Proprietățile antiinflamatorii și antitumorale ale rodiei pot avea utilizări promițătoare în tratamentul și prevenția cancerului, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi acest lucru.

Rodiile sunt considerate fructe de toamnă. Sezonul lor de recoltare începe de obicei la sfârșitul lunii septembrie și poate dura până în decembrie, în funcție de regiune. Rodiile cresc în zone cu climat cald, precum Orientul Mijlociu, bazinul Mediteranean, dar și în alte părți cu climă similară.

Această perioadă de toamnă este ideală pentru consumul lor, deoarece atunci fructele sunt bine coapte, suculente și pline de antioxidanți și vitamine.

Acestea pot fi consumate fie în stare crudă, fie sub formă de suc. Cu toate acestea, o provocare majoră constă în curățarea rodiilor. Pentru asta aveți nevoie doar de puțină îndemânare.

Citește și
rodie, femeie, moarta,
O femeie a murit după ce a mâncat o rodie. Explicația autorităților
Ce ar face Budapesta dacă ar fi atacată de ruși. Răspunsul a stârnit furie în Ungaria, ce a spus un apropiat al lui Viktor Orbán

Beneficiile rodiei

În general, rodiile sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre, vitamine și minerale.

Seminte rodie

Iată informațiile nutriționale pentru o rodie medie:

• Calorii: 207 (83 de calorii pe suta de grame)

• Proteine: 4,7 grame (g)

• Grăsimi: 3,3 g

• Carbohidrați: 52 g

• Fibre: 11,3 g

• Vitamina C: 32% din doza zilnică recomandată (DZR)

• Folat: 27% din DZR

• Magneziu: 8% din DZR

• Fosfor: 8% din DZR

• Potasiu: 13% din DZR

Bogate în antioxidanți

Rodiile sunt bogate în antioxidanți și compuși polifenolici, inclusiv punicalagine, antociani și tanini hidrolizabili.

Obținerea antioxidanților din fructe precum rodiile este o modalitate excelentă de a susține sănătatea generală și de a preveni bolile.

Pot ajuta la menținerea inflamației sub control

Inflamația cronică poate contribui la multe afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer. Consumul de rodie poate ajuta la prevenirea inflamației asociate cu aceste afecțiuni cronice.

Aceasta se datorează în mare parte compușilor numiți punicalagine, care s-au dovedit a avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile arată că sucul de rodie poate reduce anumite markeri ai inflamației.

Pot avea proprietăți anticanceroase

Cercetările au arătat că compușii din rodie au proprietăți anticanceroase. Cercetările pe animale au constatat, de asemenea, că rodia ajută la încetinirea creșterii tumorilor în etapele timpurii ale cancerului hepatic. În plus, conform unor cercetări mai vechi, extractul de rodie poate fi benefic pentru cancerul de prostată, conform Healthline.

Poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii

Există dovezi că fructele bogate în compuși polifenolici, cum ar fi rodia, pot beneficia sănătății inimii. De exemplu, într-un studiu pe persoane cu boli de inimă, consumul de suc de rodie a redus frecvența și severitatea durerilor în piept, precum și anumite biomarkeri care sugerează un efect protector asupra sănătății inimii.

Sprijină sănătatea urinară

Studiile de laborator și studiile umane au constatat că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării pietrelor la rinichi. Într-un studiu din 2014, s-a dovedit că extractul de rodie inhibă mecanismul asociat cu formarea pietrelor la rinichi în persoanele cu pietre recurente.

Poate avea proprietăți antimicrobiene

Compușii din rodie pot ajuta la combaterea microorganismelor dăunătoare. De exemplu, aceștia pot proteja sănătatea orală prin reducerea creșterii germenilor care pot contribui la halitoză și carii dentare.

Poate îmbunătăți rezistența la exerciții

Polifenolii din rodii pot crește rezistența la exerciții. Un mic studiu a constatat că extractul de rodie a crescut timpul până la epuizare și a îmbunătățit performanța în rândul cicliștilor antrenați. Alte cercetări au constatat că suplimentele cu rodie pot îmbunătăți atât rezistența, cât și recuperarea musculară.

Cu toate acestea, cercetările făcute pe sucul de rodie nu au găsit niciun beneficiu pentru recuperarea musculară după exerciții, indicând că sunt necesare mai multe studii.

Benefice pentru creier

Rodiile conțin antioxidanți numiți ellagitanine, care ajută la reducerea inflamației în corp. Unele studii au constatat că ellagitaninele pot ajuta la protejarea creierului împotriva bolii Alzheimer și Parkinson prin reducerea daunelor oxidative și creșterea supraviețuirii celulelor cerebrale. Ellagitaninele sunt considerate a produce un compus în intestin numit urolitină A, care a fost studiat pentru capacitatea sa de a reduce inflamația în creier și de a întârzia apariția bolilor cognitive. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Un studiu controlat cu placebo din 2022 a indicat că suplimentarea zilnică cu extract de rodie oral poate reduce apariția ridurilor severe, îmbunătăți microbiomul pielii și scădea producția de sebum, printre alte beneficii pentru piele și sănătate generală. Un alt studiu din 2023 a constatat de asemenea că consumul zilnic de rodie poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele sănătoase și poate reduce șansele de deteriorare cognitivă.

Cum se curăță corect o rodie

În primul rând, folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia partea de sus a rodiei. Apoi, marchează laturile rodiei. Ținând fructul, s-ar putea să observi că sunt 5-6 riduri ușoare pe suprafața lui. Folosește cuțitul pentru a face tăieturi subțiri de-a lungul acestor riduri. Ar trebui să tai de-a lungul albului interior al fructului, fără a deschide semințele. După ce ai făcut tăieturile, folosește mâinile pentru a deschide rodia și a o împărți în segmente.

Umple apoi un bol mare cu apă. Scufundă segmentele și folosește-ți mâinile pentru a îndepărta semințele de la coajă și membrane. Semințele vor cădea pe fundul bolului, în timp ce membranele albe și spongioase vor pluti la suprafață. Îndepărtează bucățile albe și scurge semințele. Asta e tot!

Cum să mănânci o rodie

Acum că știi cum să tai o rodie, te poți întreba cum o mănânci. Poți să tratezi acest fruct ca o gustare. Pune semințele într-un bol și mănâncă-le cu lingura.

Alternativ, le poți pune peste orice fel de salată sau adaugă-le în ovăzul de dimineață, deasupra unui cerc de brânză Brie la cuptor, peste hummus sau în wrap-uri orientale.

Lucruri surprinzătoare despre rodii

Rodia este unul dintre cele mai vechi fructe cunoscute de oameni; este adânc înrădăcinată în istoria noastră. De mii de ani, a fost un furnizor esențial de hrană și medicamente în diferite culturi și civilizații.

Numele de gen atribuit rodiilor (Punica) provine din numele roman pentru Cartagina, un oraș antic din Africa de Nord. Romanii au presupus greșit că rodiile provin din Africa.

De fapt, se consideră că rodiile au originat din Iran, sud-vestul Pakistanului și părți din Afganistan.

Fructul de rodie a primit de asemenea un nume latin clasic, Malum granatum, care înseamnă „măr granulant”.

Învelișul exterior uscat (coaja) al fructului de rodie este format din două straturi:

• Un strat exterior, dur, numit epicarp

• Un strat interior, moale, numit mezocarp

Mezocarpul interior formează camere distincte, asimetrice, care conțin semințe cu un înveliș cărnos (aril).

Fructul, florile, coaja, rădăcinile și frunzele de rodie conțin substanțe chimice, cum ar fi polifenolii, care pot fi utilizate pentru a trata o serie de boli și afecțiuni.

Culturi antice înțelegeau beneficiile pentru sănătate ale rodiilor și le foloseau în remedii pentru tulburări digestive, afecțiuni ale pielii și paraziți intestinali, pentru a numi câteva.

Cercetările moderne au dezvăluit că rodiile ar putea contribui la prevenirea unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul.

În mitologia greacă, rodia era cunoscută ca „fructul morților”, deoarece se spunea că a apărut din sângele lui Adonis.

De asemenea, a avut un rol proeminent în mitul lui Hades și Persefona.

Hades, zeul lumii subterane, a folosit semințele de rodie pentru a o păcăli pe Persefona să se întoarcă în lumea subterană pentru câteva luni în fiecare an. Pe lângă moarte, rodia simboliza fertilitatea în Grecia Antică și Roma.

Avea o asociere puternică cu Afrodita, zeița greacă a iubirii, precum și cu Hera, zeița greacă a căsătoriei și nașterii. În Roma Antică, femeile proaspăt căsătorite purtau coroane împletite din frunze de rodie, iar sucul de rodie era folosit pentru a trata infertilitatea.

În Coran, rodiile cresc în Grădina Paradisului și sunt menționate de mai multe ori ca fiind creații bune ale lui Dumnezeu. Se spune că rodia se găsește și în Grădina Edenului conform tradiției creștinismului iranian antic și s-a crezut că este adevăratul fruct interzis, mai degrabă decât mărul.

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
Livadă de kiwi şi banane, în Bucureşti. Ce fructe exotice vom creşte în viitor în România
Livadă de kiwi şi banane, în Bucureşti. Ce fructe exotice vom creşte în viitor în România

Aducem ingrediente abia culese pentru o salată de fructe: kiwi pitic de mărimea unei prune, dar plin de aromă, sâmburi de rodie, goji, paw paw şi câteva soiuri de curmale proaspete.

O femeie a murit după ce a mâncat o rodie. Explicația autorităților
O femeie a murit după ce a mâncat o rodie. Explicația autorităților

O australiancă a decedat după ce s-a îmbolnăvit de hepatită A de la o rodie congelată, cumpărată din comerț, relatează BBC.

Un altfel de Craciun: brazi cu susul in jos sau negri si globuri din rodie
Un altfel de Craciun: brazi cu susul in jos sau negri si globuri din rodie

Va fi un Craciun altfel in acest an. Dovada ca la Timisoara se vand brazi care se pun invers in suport, iar la Brasov, oamenii au cumparat deja peste 100 de pomi negri din plastic.

Rodiile, strugurii si cacaua imbunatatesc functia erectila
Rodiile, strugurii si cacaua imbunatatesc functia erectila

Un studiu american a ajuns la concluzia ca sucul de rodie, consumat regulat, lupta impotriva disfunctiilor erectile.

Recomandări
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului
Analiză: Lovitura Israelului asupra liderului Hezbollah este o escaladare alarmantă a conflictului

Pretinsa asasinare de către Israel a liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-o lovitură masivă asupra unui sediu subteran din suburbiile sudice ale Beirutului marchează cea mai alarmantă escaladare din aproape un an de război.

Biroul Electoral Central: Klaus Iohannis poate candida pe listele unui partid, fără sa fie membru, dar nici independent
Biroul Electoral Central: Klaus Iohannis poate candida pe listele unui partid, fără sa fie membru, dar nici independent

Președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare chiar dacă Parlamentul nu aprobă legea propusă de PNL. Este decizia Biroului Electoral Central, comunicată vineri seara.

Apele Române anunță noi intervenţiile în zonele vulnerabile. Diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe
Apele Române anunță noi intervenţiile în zonele vulnerabile. Diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe

Apele Române anunţă, sâmbătă, că se continuă intervenţiile în zonele vulnerabile, fiind realizate diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe.