Depozitarea corectă a ouălor: nu trebuie ținute pe ușa frigiderului. Riscurile de care nu vorbește nimeni
Multor oameni le place să arunce cartonul de ouă atunci când ajung acasă și să depoziteze ouăle în micul suport pentru ouă care vine cu frigiderul sau într-un bol separat.
Acest lucru poate arăta frumos, dar este acesta cel mai bun mod pentru depozitarea ouălor în frigider? Se pare că nu. Există multe motive pentru care ar trebui să te oprești din a face asta.
De ce să nu depozitezi ouăle pe ușa frigiderului
Ouăle ar trebui să se păstreze în cutia lor originală întotdeauna. De ce? În primul rând, cutia de carton protejează ouăle și le împiedică să absoarbă mirosurile și aromele puternice ale altor alimente din frigider prin miile de pori minusculi din coaja oului.
În al doilea rând, data limită de consum este întotdeauna vizibilă, astfel încât poți vedea până când sunt bune ouăle, deși unele vin cu data până la care se pot consuma ștanțată direct pe coajă.
În cele din urmă, ouăle ar trebui să fie întotdeauna depozitate cu partea mare în sus, în același mod în care sunt ambalate în cutie. Acest lucru ajută gălbenușul să rămână centrat.
Dar, în funcție de locul în care le așezi în frigider, acest lucru ar putea să îți dăuneze sănătății.
Când vine vorba de ouă, există o mare dezbatere cu privire la locul în care ar trebui păstrate, unii spunând că în frigider, iar alții că pe tejghea.
Consensul general este de a păstra ouăle în frigider, dar nu în suporturile pentru ouă care se găsesc în mod obișnuit pe ușa frigiderului.
De ce această regulă puțin cunoscută? Plasarea ouălor în ușa frigiderului le-ar putea expune la fluctuațiile de temperatură pe măsură ce deschizi și închizi ușa pe parcursul zilei. Acest lucru, la rândul său, le face să se strice mai repede. Ar fi mai bine să depozitezi ouăle pe un raft din frigider, unde temperaturile vor rămâne destul de constante.
Cum să-ți dai seama dacă ouăle sunt proaspete
Cel mai simplu mod de a îți da seama dacă ouăle sunt proaspete este data limită de consum de pe cutia de ouă sau chiar de pe ouă în sine, așa că este mai bine să păstrezi întotdeauna ouăle în cutia lor originală.
Ouăle de categoria A au un albuș ferm, o mică celulă de aer la capătul lat și un gălbenuș centrat.
Un ou proaspăt se va scufunda în apă, în timp ce un ou mai vechi va pluti. Pe măsură ce un ou îmbătrânește, dimensiunea celulei de aer din interior crește, ceea ce îl face să plutească.
La un ou proaspăt, gălbenușul este așezat sus, iar albușul este gros și înconjoară strâns gălbenușul. Un ou mai vechi are un gălbenuș plat care se sparge ușor și un albuș subțire și apos.
Un albuș tulbure este un semn de prospețime, nu de vârstă: tulburarea este rezultatul conținutului ridicat de dioxid de carbon din momentul în care oul este depus.
Cât rezistă ouăle în frigider
Dacă sunt păstrate în mod corespunzător, ouăle pot rezista câteva săptămâni la frigider și aproximativ 1 an la congelator. Dar calitatea lor poate începe să scadă în timp, ceea ce duce la modificări ale gustului și texturii.
Ouăle sunt considerate un produs perisabil. Acest lucru înseamnă că trebuie păstrate în frigider pentru a evita ca acestea să se strice.
Cu toate acestea, ouăle pot rezista o perioadă surprinzător de lungă atunci când sunt păstrate corespunzător. De fapt, dacă arunci ouăle imediat ce le vine data de expirare, s-ar putea să risipești bani.
Ouăle necesită refrigerare
Acest lucru se datorează faptului că ouăle sunt spălate și dezinfectate imediat după ce sunt depuse, în încercarea de a preveni contaminarea cu Salmonella, bacteria adesea responsabilă pentru intoxicațiile alimentare din produsele de pasăre.
Cu toate acestea, pe lângă eliminarea bacteriilor, spălarea unui ou poate deteriora cuticula sa protectoare naturală. Acest lucru poate facilita deplasarea bacteriilor prin coajă și contaminarea oului.
Prezența bacteriilor în interiorul unui ou este ceea ce face ca, în cele din urmă, acesta să se "strice", sau să putrezească.
Cu toate acestea, păstrarea unui ou la temperaturi de frigider încetinește dezvoltarea bacteriilor și ajută la prevenirea pătrunderii acestora în coajă.
De fapt, refrigerarea este atât de eficientă în controlarea dezvoltării bacteriilor încât, în combinație cu coaja protectoare a unui ou și cu enzimele, ouăle refrigerate se strică rareori - atât timp cât au fost manipulate și depozitate corespunzător.
Cu toate acestea, calitatea ouălor scade în timp. Acest lucru înseamnă că punga de aer dintr-un ou se mărește, iar gălbenușul și albușul devin mai subțiri și mai puțin elastice. În cele din urmă, acesta se poate usca pur și simplu în loc să se strice.
În ciuda acestor schimbări, un ou poate rămâne perfect sigur de consumat pentru o perioadă lungă de timp.
Totuși, ouăle nu vor rămâne bune pentru totdeauna și există un moment în care va trebui să le arunci. Dacă ouăle au fost transportate și depozitate în mod corespunzător, ele pot rezista timp de mai multe săptămâni în frigider și chiar mai mult timp în congelator.
Ar trebui să bagi rapid ouăle în frigider când vii de la cumpărături pentru a preveni acumularea condensului, care poate facilita deplasarea bacteriilor prin coajă.
În mod ideal, ouăle ar trebui să fie depozitate în cutia lor originală în partea din spate a frigiderului. Acest lucru le împiedică să absoarbă mirosuri și le protejează de fluctuațiile de temperatură pe măsură ce ușa frigiderului este deschisă și închisă.
Frigiderul trebuie să fie la temperatura potrivită ( în jur de 4°C).
Nu este recomandat să congelezi ouăle în coajă. Dacă vrei să le păstrezi mai mult decât cele 3-5 săptămâni recomandate în frigider, le poți sparge într-un recipient rezistent la congelator și le poți păstra congelate timp de un an sau mai mult.