Când se pune varza la murat. Anul acesta temperaturile ridicate au dat peste cap tradiția
Toamna călduroasă le-a făcut pe gospodine să mai aștepte înainte să pună varza la murat.
Temperaturile mari de afară grăbesc fermentația, iar varza murată riscă să nu mai fie bună la Crăciun. În aceste condiții, producătorii stau degeaba cu grămezile de varză la vânzare. În plus, dacă nu va fi culeasă în următoarele două săptămâni, riscă să se strice pe câmp.
În mod tradițional, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și 8 noiembrie, de Mihail și Gavril. Anul acesta temperaturile ridicate au dat peste cap regula: procesul de fermentație care ar trebui să dureze o lună, e acum accelerat la două săptămâni.
Alegeri 2024
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
Adriana Negoianu, gospodină: „Puneam la lăsatul postului de Crăciun și o mâncam la începutul lui Decembrie sau de Sf. Nicolae. O aveam bună de Crăciun. Acum în două săptămâni putem să facem sarmale. E mai cald. S-a întors clima".
Temperatura optimă de murare
Temperatura optimă de murare este de 18 grade Celsius, spun specialiștii. Multe gospodine așteaptă ca temperaturile să scadă sub 20 de grade ca să pună varza la murat în sare sau oțet și să fie numai bună de sărbători.
Spre deosebire de varza murată de vară care se consuma imediat, cea de toamnă trebuie să se conserve până anul viitor.
Femeie: „Încă nu. E prea devreme. E foarte cald afară și se acrește prea din timp și noi nu prea mâncăm așa varză acră".
Femeie: „A fost cald și de multe ori nu e calitate".
Cât costă kilogramul de varză
În piețe varza se vinde cu 2,5 - 3 lei kilogramul, în funcție de mărime și soi. La Moțăței, județul Dolj, în patria verzei, grămezi imense își așteaptă cumpărătorii. Prețul pornește de la 50 de bani, mai mic chiar decât anul trecut.
Mircea Boia, producător-vânzător: „Nu cumpără lumea că e cald. Majoritatea îi auzi că mai iau trei sau patru verze de completare, că au luat anul trecut. Anul trecut băgau în două bidoane, anul acesta iau și bagă într-un bidon".
Laurențiu, producător-vânzător: „Nu bagă, se strică. Păi până la Crăciun cât mai este și mai amână".
Varza luată dimineața de pe câmp se strică pe tarabă până seara și ajunge hrană pentru animale - tot din cauza căldurii. Deși recolta e bună anul acesta, dacă nu va fi culeasă în următoarele două săptămâni varza riscă să se strice.