Cât poate să coste șnițelul de pui și salata de varză la o cantină studențească. Mereu e coadă
Viața de student a devenit tot mai costisitoare în România, așa că universitățile le sar în ajutor tinerilor cu... meniuri ieftine la cantine!
Astfel că masa de prânz, cu două feluri de mâncare, poate ajunge să coste mai puțin de zece lei.
La prânz, în cantina studenților de la Medicină din Cluj Napoca, găsești cu greu un loc liber. Cei care vor să se bucure de un meniu care costă doar 7 lei, se așează la rândul care începe de afară.
„Stau pentru prețurile bune și pentru că e foarte bună mâncarea”
„Vin să mănânc aici pentru că e restaurantul universitar. E super, e preferatul meu” spun studenții care mănâncă la cantină.
Pentru cei șapte lei, studenții primesc o ciorbă de legume sau de pui și o porție de piure de cartofi cu ficăței și salată.
„Foarte bună, foarte proaspăta..și foarte ieftină”, spune altcineva.
Robert Popa, reprezentant organizație de studenți: „Viața în Cluj nu este tocmai ușoară pentru majoritatea studenților, și tocmai de aceea este una dintre cele mai bune inițiative.”
Studenții care primesc bursă socială au meniul zilei gratuit.
Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: „Este un meniu foarte gustos și echilibrat, alcătuit de o nutriționistă pe care o avem la cantina noastră.”
Și cantinele Universității Dunărea de Jos din Galați sunt pline în fiecare zi, la prânz. Tinerii au o reducere de 30% din prețul meniului, dacă vin cu carnetul de student.
-Avem așa: două șnițele, un piure și o salată de varză.
-Studentă?
-Da.
-9,20.
Student: „Mâncarea foarte bună, prețuri ieftine. Dacă ești mai chibzuit, o bucată de carne, două porții de pireu, o pâinică, 8-9 lei.”
Studentă: „Mâncarea este foarte bună și te saturi, o porție de pilaf, trei lei și ceva."
Nicușoara Mareș, director Direcția Cămine-Cantine, Universitatea Dunărea de Jos, Galați: „Un meniu pentru un student, la prânz, variază între 8 lei și 12 lei. Și-l poate permite orice student."
Astfel de programe au fost introduse în universitățile de la noi ca să îi ajute pe studenți să nu abandoneze cursurile, indiferent de situația financiară. Conform celor mai recente studii, aproape jumătate dintre cei care încep o facultate, o și abandonează în primul an.