Momente emoționante în Sibiu, de Ziua Europei. Artiștii au performat pe străzile pustii ale orașului

Ultima actualizare: 10-05-2020 09:10

Sibiul a sărbătorit Ziua Europei printr-un maraton cultural, adaptat condițiilor de izolare aflate în vigoare, iar cei de acasă au putut să urmărească mai multe ore de muzică clasică, dans, balet și muzică populară.

 

Artiștii implicați au performat în diverse locuri emblematice din oraș, iar camerele de filmat au transmis evenimentul online.

În urmă cu un an, Piața Mare din centrul Sibiului găzduia Summitul European și pe cei 27 de președinți și șefi de guverne din întreaga Europă. Acum liniștea orașului este tulburată de câțiva porumbei și câțiva artiști.

Din Piața Mare ne mutăm la Teatrul de Balet, unde dansatorii și balerinii au avut momentul lor de dans.

Natalie Barbis, balerină: „Am adus aici un moment artistic pentru cei de acasă care ne urmăresc online, iar prin dans și muzică, prin prestația instrumentiștilor, a fost o celebrare a Zilei Europei."

Marco Palamone, dansator: „Cred că lumea are nevoie de dans, toată lumea are nevoie să danseze, dansul e pentru toți și e greu pentru noi dansatorii pentru că nu putem face ceea ce iubim, să arătăm emoția dansului, să simțim feedback-ul celor din sală."

Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet din Sibiu: „Dansul e o activiate ca și muzică și celelalte arte care ne îmbogățește spiritual, ne mângâie sufletele, ne aduce bucurie, mai ales în aceste momente în care trăim destul de izolați și departe unii de ceilalți, cel puțin fizic. Cred că e cu atât mai mare nevoie de cultură, de dans, de muzică, ca să ne pansăm puțin sufletele."

La Filarmonica de Stat din oraș, câțiva soliști instrumentiști au animat burgul adormit. Muzica a răsunat chiar și de pe acoperișul clădirii vechi de peste două veacuri.

Maratonul cultural a fost transmis online, iar arta și cultura pot aduce o stare de bine chiar și în timp de pandemie.

Radu Nechifor, interpret: „Eu cred că rolul muzicii nu a scăzut în vreun fel sau nu s-a schimbat față de ceilalți ani în care noi am cântat penru extraordinar de mulți oameni, dar așa cum spuneam, rolul artei nu s-a schimbat în societate."

Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu: „Ne este dor de scenă, ne este dor de teatru, dor de muzică și de dansatori. Abia așteptăm să ne însănătoșim și în Sibiu toți artiștii s-au răspândit în toate colțurile orașului, în toate colțurile cetății, fiecare câte unul câte doi, în așa fel încât să respectăm normele în vigoare. Am încercat să arătăm că se poate."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO