Ziua Victoriei, 9 mai 2020. Ceremonii restrânse la 75 de ani de la capitularea Germaniei naziste

×
Codul embed a fost copiat

În 9 mai 2020 se împlinesc 75 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial.

Ziua Victoriei este marcată în data de 9 mai în ţările din Europa de Est, între care şi România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii.

În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai.

Parada militară de la Moscova, amânată din cauza coronavirusului

 

Citește și
Repetitii pentru parada de la Moscova
Paradă de Ziua Victoriei, la Moscova. Armata rusă şi-a etalat armele de ultimă generație
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, parada militară de la Moscova care ar fi marcat 75 de ani de la victoria împotriva nazismului, cea mai mare organizată cu acest prilej, a fost amânată pentru o altă dată din acest an, conform The Moscow Times.

Prima mare paradă militară organizată la Moscova a avut loc la 9 mai 1965, când s-au împlinit 20 de ani de victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste. Cu acest prilej, Ziua Victoriei a devenit sărbătoare naţională în URSS. O altă paradă militară a avut loc în 1985 şi 1990, după care au început să fie organizate anual.

Ceremonii discrete de Ziua Victoriei în Europa

 

Statele europene au marcat, vineri, prin ceremonii discrete Ziua Victoriei în Europa.

Ziua de 8 mai este sărbătorită în general în Europa ca VE Day, Ziua Victoriei în Europa, însă în acest an numeroase ceremonii de amploare pregătite de autorităţi au fost anulate din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus.

Ziua Victoriei în Germania

 

Ziua Victoriei a fost marcată de liderii germani, preşedintele Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Angela Merkel şi alte oficialităţi care au depus coroane de flori la Memorialul Neue Wache din centrul Berlinului, dedicat victimelor războiului şi dictaturii. Cu acest prilej, preşedintele Steinmeier a ţinut un discurs.

La Berlin au fost plănuite mari evenimente publice la Poarta Brandenburg şi în alte locuri istorice ale capitalei germane, la care erau aşteptaţi sute de mii de participanţi.

Programul a fost însă anulat la începutul lunii aprilie, fondurile fiind realocate unei iniţiative aniversare digitale.

Ziua Victoriei 2020 în Marea Britanie

 

Şi Marea Britanie programase mari ceremonii cu ocazia VE Day, inclusiv o paradă în apropierea Palatului Buckingham, dar majoritatea evenimentelor au fost amânate, anulate sau mutate pe internet.

Echipa de acrobație a forţelor aeriene britanice a "pictat" cerul Londrei, în roşu, alb şi albastru, iar în această seară, regina se va adresa națiunii, exact la ora la care tatăl ei, Regele George, rostea faimosul său discurs, difuzat la radio, în 1945.

La catedrala Westminster Abbey s-a ținut o slujbă virtuală de recunoştinţă la prânz.

Ziua Victoriei 2020 în Franța

 

La Paris, președintele Emmanuel Macron a depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut, de la Arcul de Triumf.

Tradiţionalele festivităţi au avut loc în format restrâns, din cauza restricţiilor impuse pe timpul epidemiei.

Ce s-a întâmplat în urmă cu 75 de ani

 

La 7 mai 1945, ora 02.41, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa, şeful armatei germane, generalul-colonel Alfred Jodl şi amiralul Hans-Georg von Friedeburg au semnat capitularea necondiţionată a Germaniei. Înaltul comandament al armatei germane se obliga să dea ordin imediat de încetare a oricăror lupte.

A doua zi, la ora 15.00, preşedintele american Harry S. Truman, premierul britanic Winston Churchill şi generalul francez Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria. Locuitorii oraşelor din Marea Britanie, Franţa şi SUA (preşedintele Truman amintea că victoria nu este totală, americanii continuând războiul împotriva japonezilor), au ieşit în număr mare pe străzi sărbătorind această victorie, care a pus capăt unui război devastator ce a cuprins întreaga lume şi a făcut milioane de victime, dintre care jumătate au fost civili.

Actul l-a nemulţumit pe liderul sovietic Iosif V. Stalin care dorise o capitulare în capitala Germaniei învinse şi ocupate de Armata Roşie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului, semna capitularea germană (a doua capitulare) la sediul Statului Major al armatei sovietice, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei.

Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai.
Şi la Bucureşti a fost organizată o paradă militară la data de 10 mai 1945.

La 12 mai 1945, după 260 de zile de luptă, Armata română îşi încheia participarea, alături de Naţiunile Unite la obţinerea victoriei finale. Cu un efectiv militar de aproape 540.000 de combatanţi, Armata română a parcurs peste 1.000 kilometri, a traversat 17 masive muntoase şi a forţat 12 cursuri mari apă, eliberând 831 de localităţi, dintre care 53 de oraşe (Ungaria, Cehoslovacia şi Austria). Pierderile Armatei române s-au ridicat la circa 169.000 de morţi.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Ziua Victoriei în Europa. Ceremoniile, afectate de pandemia de Covid-19
Ziua Victoriei în Europa. Ceremoniile, afectate de pandemia de Covid-19

Pandemia de coronavirus a bulversat ceremoniile de ''Ziua Victoriei'' în Europa Occidentală, care comemorează 75 de ani de la capitularea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Paradă de Ziua Victoriei, la Moscova. Armata rusă şi-a etalat armele de ultimă generație
Paradă de Ziua Victoriei, la Moscova. Armata rusă şi-a etalat armele de ultimă generație

Ziua Victoriei 2019. Bilndate, tancuri și vehicule purtătoare de rachete au putut fi văzute, joi, la parada militară de Ziua Victoriei, organizată la Moscova.

Noile arme secrete ale Rusiei care vor fi dezvăluite la parada de Ziua Victoriei
Noile arme secrete ale Rusiei care vor fi dezvăluite la parada de Ziua Victoriei

La Moscova s-au desfășurat repetițiile pentru parada militară de Ziua Victoriei.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.