Cum îți dai seama că ouăle sunt stricate - semnele pe care să nu le ignori
Teste precum cel de „plutire” sau de miros te pot ajuta să determini dacă oul tău este bun sau stricat. Aproape toată lumea s-a confruntat cu această problemă, bagi mâna în frigider pentru a lua un ou, însă uiți de cât timp este acolo. Este adevărat că, în timp, calitatea unui ou începe să se deterioreze pe măsură ce spațiul de aer din interior crește și albușul devine mai subțire.
Un ou „se strică” atunci când începe să se descompună din cauza bacteriilor sau mucegaiului. Când ai îndoieli, există mai multe metode pe care le poți folosi pentru a determina dacă ouăle sunt sigure de consumat.
Cel mai important este să ne uităm la data de expirare marcată pe produs sau pe cartonul în care se află. Dacă nu găsești această dată, atunci puteți apela la următoarele metode pentru a stabili dacă sunt stricate sau nu.
Metode prin care să le testezi ouăle înainte să le spargiIată principalele metode prin care poți determina dacă ouăle tale sunt bune sau rele, conform Healthline.com.
Testul de mirosTestul de miros este cel mai vechi, cel mai simplu și cel mai fiabil mod de a determina dacă un ou s-a stricat. Dacă constați că ouăle tale au trecut de data de expirare, poți determina dacă ele mai sunt bune prin miros. Ouăle care s-au stricat vor emana un miros inconfundabil, indiferent dacă sunt crude sau fierte.
Dacă nu poți să îți dai seama cât timp oul este în coajă, sparge-l pe o farfurie sau castron curat și miroase-l. Dacă simți un miros neplăcut, aruncă oul și spală farfuria sau castronul cu apă fierbinte și săpun înainte de a o folosi din nou. Dacă nu există deloc miros, asta este un semn că oul este încă sigur de folosit.
Ce semne pot apărea pe coaja ouălor stricatePe lângă nas, ochii tăi sunt un instrument valoros pentru a determina dacă un ou este bun sau stricat. În timp ce oul se află încă în coajă, verifică dacă este crăpată, lipicioasă sau pulbere. Lipiciozitatea sau crăpăturile pot indica prezența bacteriilor. De asemenea, dacă pe coaja oului apare un fel de pudră, înseamnă că oul este mucegăit.
Dacă coaja pare uscată și nedeteriorată, sparge oul într-un castron sau farfurie curată înainte de a-l folosi. Caută orice decolorare roz în gălbenuș sau albuș, deoarece aceasta poate indica dezvoltarea bacteriilor. Dacă observi orice semne de decolorare, aruncă oul și spală castronul cu apă fierbinte și săpun înainte de a testa un ou nou. Poți, de asemenea, să verifici dacă albușul sau gălbenușul oului sunt apoase. Aceasta este o indicație că oul este vechi și că are o calitate scăzută.
Testul de plutireTestul de plutire este una dintre cele mai populare metode pentru verificarea dacă un ou este bun sau stricat. Aceasta este, de asemenea, o metodă comună pentru determinarea vârstei unui ou fertilizat care se dezvoltă într-un pui. Pentru a realiza testul de flotare, așază cu grijă oul într-un castron sau găleată cu apă. Dacă oul se scufundă, este proaspăt. Dacă se înclină în sus sau chiar plutește, este vechi.
Acest lucru este cauzat de faptul că pe măsură ce un ou îmbătrânește, spațiul mic de aer din interiorul lui devine mai mare pe măsură ce apa este eliminată și înlocuită cu aer. Dacă spațiul de aer devine suficient de mare, oul poate pluti.
În timp ce această metodă poate indica dacă un ou este proaspăt sau vechi, nu ne spune dacă este bun sau rău. Un ou poate să se scufunde și totuși să fie rău, în timp ce un ou care plutește poate fi încă comestibil. Pentru a fi siguri, faceți mai multe teste înainte de a mânca un ou.