Cine este Anamaria Gavrilă, candidata POT la alegerile prezidențiale 2025. Cu ce se ocupa înainte de a intra în politică

Preşedinta Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, a anunțat că își va depune candidatura la alegerile prezidențiale. O figură nouă pe scena politică românească, șefa POT s-a remarcat deja prin declarațiile și gesturile sale controversate.
Președintele AUR, George Simion, și președintele POT, Anamaria Gavrilă - doi apropiați ai lui Călin Georgescu - au anunțat recent că își vor depune amândoi candidaturile la alegerile prezidențiale, după care unul se va retrage.
Cei doi controversați politicieni și-au anunțat candidatura după ce judecătorii Curții Constituționale au decis să nu-i permită lui Călin Georgescu să candideze și au respins contestația acestuia la decizia BEC. Raminitim că inițial George Simion a transmis că nu va candida la alegerile prezidenţiale din luna mai, explicând va face „ce zice domnul Călin Georgescu".
În discursul public pe care l-a postat după respingerea candidaturii, Călin Georgescu și-a îndemnat susținătorii să semneze listele oricărui candidat, fără a da, însă, nume și fără să-și arate susținerea pentru un candidat sau altul.
De la decizia CCR, un alt candidat suveranist și-a anunțat candidatura la prezidențiale. Anton Pisaroglu, consultantul lui Georgescu, este, de asemenea, o figură controversată în peisajul politic românesc.
Cine este Anamaria Gavrilă
Anamaria Gavrilă (42 de ani), s-a născut în Deva, județul Hunedoara). Ea a intrat în Parlament în urma alegerilor legislative din 2020, fiind aleasă deputat pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Ulterior, a demisionat din partid și și-a continuat activitatea politică pe cont propriu, devenind deputat neafiliat.
La alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, Partidul Oamenilor Tineri (POT) a obținut un scor suficient pentru a accede în Parlamentul României. Anamaria Gavrilă a candidat atunci pe listele POT și astfel a obținut un nou mandat de deputat, fiind la a doua sa legislatură.
În Parlament, Anamaria Gavrilă Este membru al următoarelor comisii, conform Camerei Deputaților:
• Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale (din apr. 2022)
• Subcomisia pentru drepturile copilului
• Comisia pentru afaceri europene (feb. 2021 - apr. 2022)
• Comisia pentru buget, finanţe şi bănci (mar. - sep. 2021)
• Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare (feb. - mar. 2021)
În prezent, Anamaria Gavrilă este actuala președintă a Partidului Oamenilor Tineri (POT), partid înființat în anul 2023 și care l-a susținut pe Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale din anul 2024.
Anamaria Gavrilă și întreg partidul pe care l-a fondat și-a arătat susținerea pentru Călin Georgescu înainte de primul tur al prezidențialelor, deși candidatul a negat că ar avea în spate vreun partid și a afirmat că este și va rămâne independent.
Deputata a făcut o campanie de anvergură pe Tik Tok, acolo unde a ținut live-uri de ore întregi în care a discutat cu oamenii și și-a arătat susținerea pentru Georgescu.
Prin ce s-a remarcat Anamaria Gavrilă, președinta POT
Din punct de vedere politic, Anamaria Gavrilă s-a făcut remarcată printr-un discurs controversat, marcat de accente radicale și teorii conspiraționiste, asemănător cu cel al lui Călin Georgescu.
În februarie 2025, de la tribuna Parlamentului, Gavrilă a avut o confruntare cu deputatul PNL Florin Roman. Într-un schimb de replici la dezbaterea privind reducerea posturilor alocate compartimentelor din serviciile Camerei Deputaţilor, Anamaria Gavrilă l-a numit pe deputatul liberal „dinozaur”.
Recent, la dezbaterea care a avut loc pe tema moțiunii de cenzură, Anamaria Gavrilă a lansat un atac verbal la adresa USR, și-a reafirmat susținerea fermă pentru Călin Georgescu și a acuzat Guvernul Ciolacu că fraudează alegerile.
Manipulare pe Facebook
Anamaria Gavrilă a fost acuzată de manipulare pe Facebook. Lidera POT a stârnit controverse după ce a postat imagini de la un protest al susținătorilor lui Călin Georgescu, susținând că jandarmii îi sprijină, deși aceștia îi cereau să elibereze strada.
Fotografia este, în realitate, o captură video. Într-un live postat de ea pe pagina de Facebook, jandarmul respectiv solicită parlamentarei să circule şi să nu blocheze strada, iar ea îi răspune cu replica „Roata se întoarce!”.
Postarea sa a generat reacții puternice pe rețelele sociale, unde mai mulți utilizatori au acuzat-o de manipulare și de răspândirea unor mesaje înșelătoare.
Într-un mesaj video, şefa POT, Anamaria Gavrilă, şi liderul AUR, George Simion, apar alături de Călin Georgescu, care face apel la susțănătorii săi să nu dea ”naștere la violențe sau la alte forme de acest gen”, făcând referire la protestele violente de duminică seara, când 13 jandarmi au fost răniți, iar șapte protestatari au fost duși la Poliție.
Anamaria Gavrilă se remarcă printr-o prezență activă pe rețelele de socializare, în special pe TikTok. Contul său oficial, @anamaria.gavrila.deputat, a acumulat peste 354.000 de urmăritori și 4,4 milioane de aprecieri, unde postează frecvent mesaje politice și interacționează cu susținătorii.
Recent, Anamaria Gavrilă a organizat sesiuni live pe TikTok, mobilizându-și comunitatea online. Un exemplu este sesiunea intitulată "Georgescu câștigă", unde a interacționat în timp real cu urmăritorii săi.
Declarații religioase și discursuri radicale
Anamaria Gavrilă, candidata POT la alegerile prezidențiale, lansează constant mesaje religioase. După succesul partidului său la alegerile parlamentare din 2024, într-o declarație Anamaria Gavrilă a mulțumit „din suflet” românilor pentru susținere spunând: „Slavă lui Hristos pentru tot, pentru tot ce ne-a dat și pentru direcția pe care o ia România”.
În semn de „recunoștință”, Gavrilă a anunțat că va ține post doar cu apă timp de trei zile, alături de unii colegi din partid, ca un gest prin care și-ar arăta mulțumirea față de divinitate. Discursul său de la acel moment a fost marcat de referințe religioase și naționaliste, susținând că „trebuie să ridicăm spiritele și frecvența oamenilor” și că partidul său a demonstrat că poate construi o alternativă politică fără susținere financiară masivă, doar prin „mâna nevăzută” a lui Dumnezeu și sprijinul românilor.
În ianuarie 2024, un raport Expert Forum a evidențiat narațiunile dezinformării, concentrate pe discursuri radicale, anti-UE și anti-americane. Printre persoanele care promovează aceste mesaje se numără și Anamaria Gavrilă, alături de figuri precum George Simion, Diana Șoșoacă și Cristian Terheș.
POT a inițiat procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis
Partidul pe care îl conduce Anamaria Gavrilă a fost printre inițiatorii procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Deși aceasta nu a avansat, Kalus Iohannis a demisionat ulterior.
De asemenea, Gavrilă a solicitat revocarea celor doi președinți ai Camerelor, acuzându-i că împiedică procesul de suspendare a lui Iohannis. După ce Ilie Bolojan a preluat conducerea interimară a țării, Gavrilă a propus și inițierea procedurii de revocare a acestuia din funcție.
Agresivă cu jurnaliștii
În prima zi a noii sesiuni legislative, președinta POT, Anamaria Gavrilă, a stârnit un scandal la Parlament, când a avut o reacție nervoasă față de jurnaliști. În momentul în care reporterii i-au pus întrebări, Gavrilă a lovit microfoanele acestora, refuzând să răspundă. Acest incident a avut loc în contextul în care grupul parlamentar AUR a protestat în plenul Camerei Deputaților, afișând pancarte cu mesajul „Alegeri libere!”, contestând anularea alegerilor prezidențiale.
Anamaria Gavrilă le-a spus jurnaliștilor că ei nu reprezintă poporul și a refuzat să vorbească cu aceștia.
Cu ce se ocupa înainte de a ajunge în politică
CV-ul publicat pe Camera Deputaților al Aneimaria Gavrilă arată că deputata a activat în domeniul imobiliarelor înainte de a intra în politică. Aceasta a lucrat pentru mai multe corporații din străinătate – în Marea Britanie și Germania.
Conform CV-ului, aceasta a obținut o diplomă în Economie în anul 2007, la Universitatea de Vest din Timișoara. A mai urmat studii în Germania și Regatul Unit, la International Real Estate Business School din Regensburg și University of Reading.
Când își depun lidera POT și liderul AUR candidaturile
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 15 martie 2025.
Numărul minim de semnături valide care trebuie depuse pentru a putea candida este de 200.000, atât de către partide/alianțe, cât și de candidații independenți.
La alegerile prezidențiale, semnăturile se pot strânge doar pe formulare tipărite, nu se acceptă semnături colectate prin mijloace electronice.
Președintele AUR și președintele POT au declarat că, după validarea candidaturilor, unul dintre ei se va retrage pentru a maximiza şansele mişcării suveraniste în scrutinul din mai 2025.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Parlament, calin georgescu, candidatura prezidentiale, Anamaria Gavrilă,
Dată publicare:
13-03-2025 14:18