Ana Birchall, audiata la DNA. Ponta sustine ca ea l-a adus pe premierul britanic Tony Blair la Bucuresti


Ultimul update: Sambata 29 Octombrie 2016 06:58
Data publicarii: Miercuri 26 Octombrie 2016 11:06
Categorie: Stiri actuale
Ana Birchall, presedintele Comisiei pentru afaceri europene,

 Deputatul PSD Ana Birchall s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA Ploiesti, ea spunand la intrare ca a fost citata ca martor.

 Surse apropiate anchetei au declarat ca ea a fost citata in dosarul care are legatura cu vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in 2012.

Fostul premier Victor Ponta, urmarit penal in acest dosar, a relatat, in septembrie, intr-o postare pe Facebook, ca initiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la Bucuresti i-a apartinut Anei Birchall, pe atunci secretar international al PSD, devenita ulterior deputat PSD de Vaslui dupa alegerile din decembrie 2012, apoi au fost cooptate doua fundatii si Ambasada Regatului Unit la Bucuresti, si ca nu a stiut cuantumul onorariului si nici nu i-a cerut bani lui Sebastian Ghita pentru a-l promova candidat.

"Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne iar invitatia a fost transmisa printr-o Fundatie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei in Romania au fost cooptati Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si Fundatia Multimedia condusa de Dan Sultanescu (care a fost agreata deoarece avusese colaborari anterioare atat cu Ambasada UK cat si cu PSD)". (...) Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul ca Dl Blair nu solicita onorariu, insa incurajeaza organizatorii din Romania sa faca o donatie catre o fundatie de caritate indicata de catre domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii si nici nu m-am implicat in vreun alt fel in acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei si partea de donatii au fost purtate direct de catre Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra, cu cele doua Fundatii care au organizat (Center for American Progress si Fundatia Multimedia) si cu Ambasada Marii Britanii la Bucuresti. Am aflat pentru prima data suma donatiei, firma care a donat si beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de catre DNA Ploiesti", a aratat Victor Ponta.

Ulterior, deputatul PSD Ana Birchall a aratat ca, in calitate de secretar international al PSD, era obligata in privinta organizarii unor evenimente.

"In calitate de secretar international al PSD era o obligatie profesionala de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitati de marca de peste hotare. in perioada intocmirii programului de evenimente internationale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizarii unei activitati despre viitorul Uniunii Europene avandu-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, avand in vedere sustinerea consecventa a domniei sale fata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Totodata, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucurestiul pe harta, in discutiile si intalnirile oficiale sustinute fiind abordate teme de interes general si nu chestiuni politice inguste", a precizat Ana Birchall pe Facebook.

Fiind persoana care a mijlocit dialogul initial si schimbul de contacte intre echipa Blair si fundatia din Romania ce a facut posibil evenimentul, Ana Birchall a precizat ca implicarea sa ulterioara a vizat exclusiv elemente de agenda si protocol intre care recomandari de potentiali invitati la dezbaterea publica, recomandari privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandari pentru posibile interviuri in mass-media romaneasca, intalniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, intampinarea la aeroport alaturi de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.

"In acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul ca dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar incurajeaza gazdele sa sprijine o actiune caritabila indicata de domnia sa. Neavand legitimitatea si calitatea juridica sa ma implic in aspectele de natura financiara am transmis fundatiei organizatoare din Romania mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directa a dialogului, contributia mea oprindu-se aici. Toate aspectele de ordin logistic ale vizitei au fost asigurate de echipa desemnata de Fundatia gazda din Romania, inclusiv formatul final al dezbaterii si lista aferenta de invitati. Regret faptul ca un eveniment benefic pentru imaginea Romaniei a luat o asemenea turnura, insa consider oportun ca institutiile abilitate sa faca lumina, intrucat confuzia si anatemizarea sunt mult mai nocive. Precizez ca nu am nici o calitate in acest dosar", a incheiat deputatul PSD.

Sursa: Agerpres

DNA Ploiesti a pus sechestru pe un imobil al lui Victor Ponta, in dosarul privind invitarea lui Tony Blair in Romania
DNA Ploiesti a pus sechestru pe un imobil al lui Victor Ponta, in dosarul privind invitarea lui Tony Blair in Romania
Victor Ponta, chemat la DNA pentru a fi audiat.
Victor Ponta, chemat la DNA pentru a fi audiat. "Haideti sa nu ne facem de ras. Vreti sa il vedeti pe Tony Blair la DNA?"
Ponta sustine ca Ana Birchall l-a adus pe Tony Blair la Bucuresti. Ce ii raspunde deputatul PSD
Ponta sustine ca Ana Birchall l-a adus pe Tony Blair la Bucuresti. Ce ii raspunde deputatul PSD
Victor Ponta, chemat la DNA pentru a fi audiat.
Victor Ponta, chemat la DNA pentru a fi audiat. "Haideti sa nu ne facem de ras. Vreti sa il vedeti pe Tony Blair la DNA?"
Ponta sustine ca Ana Birchall l-a adus pe Tony Blair la Bucuresti. Ce ii raspunde deputatul PSD
Ponta sustine ca Ana Birchall l-a adus pe Tony Blair la Bucuresti. Ce ii raspunde deputatul PSD
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital sapoca
A murit încă o victimă de la Săpoca. Bilanţul atacului de la spital a ajuns la 6
Ce era de fapt în plicul primit de un pensionar, cu mesajul "Antrax. Sună la 112"
Incendiu puternic la Grădina Zoologică din Sibiu. Starea animalelor
Incendiu izbucnit la o școală din Timiș. De la ce au pornit flăcările
Motivul pentru care bisericile fortificate din Transilvania sunt date în chirie
Turist pus la muncă de ciobanii din Mărginime. "E plăcut, dar ia mult timp"
Campanii de sterilizare gratuită a animalelor. Proprietarii riscă amenzi uriașe
Campanii de sterilizare gratuită a animalelor, în Mureş. Proprietarii riscă amenzi uriașe
Viorica Dăncilă, aşteptată să-i trimită luni propunerile de remaniere lui Klaus Iohannis
Show incendiar la AfterHills. Ce vedetă internațională a concertat în Moldova
Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs
Turiști canadieni, blocați pe munte. De ce nu sau vrut să urmeze marcajele
Mărturia unor săteni din Argeş care s-au luptat cu ursul cu topoarele. "M-am trântit cu el"