LIVE TEXT | Alegeri parlamentare 2024. Românii își aleg noul Legislativ de Ziua Națională. Câte persoane au votat până acum
01-12-2024
|
09:24
Alegeri parlamentare 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a alege cine îi va reprezenta pentru următorii patru ani în Parlament.
Informații actualizate în timp real privind prezența la vot.
Marcel Ciolacu a votat în Buzău, acolo nunde este și candidat pe listele PSD pentru europarlamentare.
„Am votat ca România să fie în continuare și în spațiul Schengen și în UE și în NATO. Eu cred că azi e o zi foarte importantă, noi, românii, să ne continuăm drumul european și euroatlantic”, a declarat Ciolacu.
Președintele României, Klaus Iohannis, a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală.
„Este un vot foarte important fiindcă în Parlament se votează legile din România, în Parlament se votează Guvernul. Este foarte important de ştiut cum să ne poziţionăm când venim la vot. Românii au ales calea euro-atlantică şi au ales-o bine şi suntem bine integraţi în Uniunea Europeană, suntem bine poziţionaţi şi foarte respectaţi în NATO. Dar ca să rămînă aşa trebuie să votăm aşa . În concluzie, poftiţi la vot. Eu am votat pentru o României europeană”, a declarat Iohannis, la ieşirea din secţia de votare.
Elena Lasconi, președintele USR, și-a exercitat opțiunea în Câmpulung Muscel.
„Am votat pentru democrație, am votat cu gândul că o să continuăm pe linia europeană și euroatlantică și că o să-mi pot sa-mi revăd fata, fratele. Am votat pentru România pe care o iubesc și pe care sunt convinsă ca o iubiți cu toții. Sunt extrem de importante aceste alegeri. Am votat cu o echipă de oameni care are puterea să facă ceva pentru țara asta”, a declarat candidatul din turul 2 prezidențial.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că alegerile parlamentare sunt cele mai importante din acest an pentru că acestea decid cum va arăta România în următorii patru ani.
”Acestea sunt alegerile cele mai imporante de anul acesta. Ele decid cum va arăta România în următorii patru ani. Să se informeze şi să iasă la vot!”, a afirmat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan a votat, duminică, la o secţie din Bucureşti.
Ilie Bolojan a votat, duminică, în jurul orei 8:00, la secţia de votare de la Colegiul ”Emanuil Gojdu” din Oradea.
”Am votat astăzi cu gândul la România modernă şi la România europeană. Îi îndemn pe toţi românii să se ducă la vot pentru că fiecare vot astăzi are o mare importanţă. Astăzi votăm nu doar pentru ţara noastră, ci votăm şi oameni şi partide. Am votat atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat cu oameni pe care îi recunoşti nu după vorbele lor, ci după faptele lor. Am votat pentru valorile noastre, pentru familie, pentru comunitate şi pentru ţară. Indiferent care sunt opţiunile dumneavoastră, vă rog să vă prezentaţi la vot, dar după aceea, începând de mâine, trebuie să ne respectăm unii pe alţii şi să fim uniţi în spiritul Zilei Naţionale”, a declarat Ilie Bolojan.
Candidatul independent la prezidențiale Călin Georgescu a votat în Mogoșoaia.
„La mulți ani, România. Astăzi am votat pentru ca binele să invingă răul, am votat pentru pace, nu pentru razboi, pentru pace, pentru responsabilitate politică totală. Am votat pentru România, întotdeauna pentru România”, a declarat Călin Georgescu.
După această scurtă declarație, Călin Georgescu a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de jurnaliști.
Până la ora 8:00 au votat duminică, la alegerile parlamentare, 425.942 de alegători, reprezentând 2,37% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
În mediul urban, au votat 313.779 de alegători, iar în mediul rural 112.163 de alegători.
Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 4 alegători.
Din cei 425.942 de alegători care au votat până la ora 8,00, 171.039 au votat în străinătate - 166.696 pe liste suplimentare şi 4.227 prin corespondenţă.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că, duminică, la ora 7:00, toate cele 18.968 de secţii de votare şi au deschis porţile, iar câteva zeci de mii de cetăţeni români au votat deja la alegerile parlamentare.
El a făcut un apel către cei implicaţi în procesul electoral să dea dovadă de atenţie şi de responsabilitate.
”Din această cauză fac un apel la toţi preşedinţii, locţitorii, operatorii de tabletă, la cei peste 100 de mii de reprezentanţi ai partidelor politice care participă la alegeri în calitate de membri ai birourilor secţiilor de votare, să dea dovadă de maximă atenţie, responsabilitate, să respecte cu stricteţe prevederile legale, pentru că numai astfel se poate desfăşura un proces electoral corect şi care să dea încredere cetăţenilor în faptul că aceste alegeri s-au desfăşurat corect”, a mai afirmat preşedintele AEP.
George Simion a votat la puţin timp după deschiderea urnelor, la Colegiul Unirea din Focşani.
”Am votat cu gândul la Ziua Naţională, la înaintaşi şi totodată la cei tineri, la copilul meu Radu, la toţi copiii României. Am votat ca pentru prima oară după 35 de ani să ne eliberăm de lanţuri, de cătuşe, de cei care caută să ne ţină prizonieri în sărăcie într-o ţară bogată. Am votat cu gândul la românii plecaţi în pribegie peste hotare. Am votat cu gândul că ei nu sunt nici trădători, nici muncitori necalificaţi”, a afirmat Simion după ce a votat.
Cele aproape 19.000 de secţii de votare organizate în ţară s-au deschis, duminică, la ora 7:00, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi să decidă componenţa noului Legislativ pentru următorii patru ani. Prezența la vot poate fi urmărită în timp real.
Procesul de votare din diaspora a început încă de vineri.
În urma scrutinului din 1 decembrie 2024, Parlamentul României va avea 465 de membri: 331 deputați și 134 senatori, repartizați conform populației și normei de reprezentare din fiecare circumscripție electorală. Candidații pentru alegerile din Camera Deputaților și din Senat au fost în prealabil înregistrați de Biroul Electoral Central (BEC).
• LISTA candidaților pentru Senat la alegerile parlamentare 2024, pe județe
• LISTA candidaților pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare 2024, pe județe
La alegerile parlamentare, cetățenii români vor alege cine îi va reprezenta în următorii patru ani în forul legislativ al țării - Parlamentul. Mai exact, românii aleg partide, alianțe sau candidați independenți pentru Senat și Camera Deputaților.
Votul se desfășoară pe baza unui sistem de reprezentare proporțională pe liste închise, iar numărul de mandate este atribuit conform voturilor obținute, folosind metoda D'Hondt.
Camera Deputaților are 42 de circumscripții (41 pentru județe și una pentru București), iar Senatul are 43, incluzând o circumscripție suplimentară pentru diaspora. Numărul de mandate variază în funcție de populația fiecărei circumscripții.
Pentru a accede în Parlament partidele politice trebuie să depășească pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național.
Ambele camere colaborează în procesul legislativ, dar diferă ca structură și componență, Camera Deputaților având mai mulți membri decât Senatul. Proiectele de lege sunt analizate de fiecare cameră, în funcție de tipul legii, și trebuie aprobate de ambele pentru a fi promulgate de președinte.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile parlamentare 2024
SURSA: roaep.ro
SURSA: roaep.ro
Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare începe sâmbătă, pe 30 noiembrie, la ora 07:00, ora locală a României. Procesul electoral a fost organizat pentru a facilita participarea tuturor cetățenilor cu drept de vot, inclusiv a românilor din diaspora, care beneficiază de o zi suplimentară de vot și opțiunea votului prin corespondență.
Înregistrarea pentru votul din străinătate se poate realiza online, pe platforma votinstrainatate.ro.
Cum pot vota românii din diaspora:
1. Cu înregistrare: Alegătorii se pot înscrie pe platforma votstrainatate.ro pentru a fi incluși în listele permanente și arondați unei secții.
2. Fără înregistrare: Alegătorii pot vota la orice secție din străinătate, pe liste suplimentare, dacă dovedesc domiciliul sau reședința în afara țării.
3. Prin corespondență: Cei cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie pe votstrainatate.ro pentru acest tip de vot.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) oferă și o hartă interactivă cu secțiile de votare din străinătate pentru o mai bună informare.
SURSA: roaep.ro
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
vot,
alegeri parlamentare,
Dată publicare:
01-12-2024 08:56
Articol recomandat de sport.ro