Trump: „Conducem la o diferență mare, frumoasă”. Ce arată sondajele din SUA, cu puțin timp înainte de ziua decisivă
În Statele Unite, campania electorală tensionată - marcată de jigniri, minciuni și declarații controversate - se apropie de final. Donald Trump și Kamala Harris se luptă pentru votul indecișilor din statele cheie.
Atât republicanii, cât și democrații, văd semne bune în sondajele care arată o diferență infimă între cei doi candidați.
Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA: „Conducem la o diferență mare, frumoasă... Tot ce trebuie să facem marți e să mergem la vot. Vom câștiga alegerile!”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La finalul unei campanii epuizante, Donald Trump nu mai reușește să se țină de textele din prompter. Și face declarații halucinante... indicând că nu s-ar supăra dacă un atacator ar deschide focul spre jurnaliștii pe care el îi consideră mincinoși.
Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA: „Am această bucată de sticlă (de protecție) aici și în fața mea stau jurnaliștii mincinoși. Ca să mă împuște, cineva ar trebui să treacă de acești reporteri. Și pot zice că asta nu mă deranjează prea mult.”
În schimb, Kamala Harris și-a propus ca în ultimele zile de campanie să nu menționeze numele rivalului ei. Și a transmis un mesaj de unitate.
Kamala Harris, candidata democrată la președinția SUA: „Fiți siguri că vom câștiga. Vom câștiga! Vom câștiga! Avem ocazia să întoarcem pagina unui deceniu de politică dominată de temeri și diviziuni.”
În inima capitalei americane, Washington DC, Ioana Ieronim, poetă și fost atașat cultural al României, trăiește de un deceniu poveștile și frământările unei națiuni mereu în căutarea echilibrului politic.
Ioana Ieronim: ”Pe mine nu m-a convins Kamala Harris în sine dar m-a convins direcţia partidului democrat şi mie mi se pare din câte văd ca nimic fiind perfect pe lume, totuşi, este o direcţie bună pentru ţară şi e bună şi pentru starea internaţională a ţării.”
În mica locuință istorică, pe care Ioana și soțul ei american au transformat-o într-o adevărată galerie de artă și cultură românească, poeta pune la îndoială promisiunile electorale ale lui Donald Trump.
Ioana Ieronim: ”El spune foarte, foarte multe lucruri care sunt uriaşe promsiuni însă practica pe care am văzut-o că o face şi pe următoarele proiectele care există sunt neliniştitoare pentru că de fapt atacă ceea ce este un echilibru instituţional al Statelor Unite, felul în care în mod esenţial Statele Unite au funcţionat ca democraţie şi riscul pentru aceasta este vizibil, este evident prin practică prin intenţie şi prin mici sau mai mari măsuri care deja au fost luate.”
Atât republicanii, cât și democrații caută semne pozitive în sondajele de opinie și în prezența la votul anticipat. Republicanii sunt încrezători că vor câștiga șase din cele șapte state cheie.
Unele sondaje îi dau, într-adevăr, lui Trump un avans cuprins între 1 și 3 puncte în Georgia, Arizona și Carolina de Nord. Fostul președinte are un avantaj mai mic în Pennsylvania și Nevada, în timp ce Harris conduce în Michigan și Wisconsin. Diferențele sunt însă atât de mici încât nimeni nu îndrăznește să dea un câștigător cert.
Debbie Dingell, membru democrat al Camerei Reprezentanților: „Am trecut prin multe alegeri și pot să vă spun că nu am mai văzut un scrutin atât de strâns.”
Pe de altă parte, Donald Trump acuză de părtinire o companie respectată care a realizat sondajul ce a dat-o câștigătoare pe Kamala Harris în Iowa - o redută republicană.
78 de milioane de americani au votat anticipat, adică aproape jumătate din totalul voturilor exprimate la alegerile din 2020. Peste 50 la sută din votanți sunt femei- informație care le dă motive de speranță democraților. În schimb, republicanii spun că numărul mare de americani care au votat anticipat denotă o mobilizare a susținătorilor lui Trump - mai cu seamă tineri - care în trecut se aflau în tabăra democraților.