Tragedie in Alpii Francezi. Elicopterele continua joi recuperarea victimelor. Cum vor fi identificate cadavrele

×
Codul embed a fost copiat

Operatiunile de recuperare a cadavrelor celor 150 de victime au fost sistate pe parcursul noptii si vor fi reluate joi dimineata. Elicopterele au recuperat deja o parte din ramasitele celor aflati la bord.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CLICK AICI pentru LIVE cu operatiunile de cautare a supravietuitorilor!

Sumarul evenimentelor:

-► MAE: Pana la acest moment nu au fost identificati romani la bordul avionului prabusit in Franta
-► Echipajele Germanwings au refuzat sa zboare dupa ce au aflat ca aeronava prabusita in Alpii Francezi
-► A fost gasita o cutie neagra de la Airbusul A320, prabusit in munti. Acest dispozitiv contine inregistrarile audio din cockpit.
-► Alin Vigariu, un fotbalist roman, a scapat in ultima clipa de tragedia aviatica.
-► Cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Marian Rajoy si presedintele francez Francois Hollande vin miercuri dupa amiaza la poalele muntilor unde s-a produs tragedia.
-► Resturile epavei s-au imprastiat pe o suprafata de cativa kilometri patrati, intr-un masiv muntos, cu pante abrupte, inaccesibil pentru vehicule.

-► Un orasel din Germania plange disparitia celor 16 elevi de la liceul local, care au murit impreuna cu 2 profesoare.
-► Cititi aici desfasurarea evenimentelor de marti, 24 martie.
-► Niciun cadavru nu va fi repatriat azi. Prioritatea autoritatilor: recuperarea celei de-a doua cutii neg
re
-► Primele date de pe cutia neagra a avionului vor fi cunoscute miercuri dupa amiaza

Citește și
Twitter Germanwings
Ce mesaje au aparut pe internet la cateva ore de la prabusirea zborului 9525: "El e fratele meu. Se afla cumva la bord?"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Desfasurarea evenimentelor, miercuri, 25 martie (ora Romaniei):

ORA 20.35: Cautarile au fost sistate pe parcursul noptii si vor fi reluate joi dimineata. 

ORA 20.15: Identificarea cadavrelor unui accident aviatic respecta protocolul obisnuit in cazul accidentelor de mare amploare, scrie Le Figaro. Autoritatile incep prin a recupera toate trupurile sau fragmentele din corpuri, inregistrand exact si locul in care au fost gasite. Acestea sunt duse ulterior la morga, apoi transferate medicilor legisti, spre analizare.

Avand in vedere amploarea accidentului aviatic de miercuri, unde resturile epavei sunt imprastiate pe un hectar si jumatate de teren, cel mai probabil, resturile vor fi identificate in urma unor teste ADN.

ORA 20.00: Elicopterele de salvare au inceput recuperarea cadavrelor, a anuntat un colonel al jandarmeriei.  

ORA 19.00: Ramasitele epavei indica faptul ca avionul nu a explodat in aer, ci s-a dezintegrat la impactul cu solul, a remarcat Remi Jouty, directorul Biroului de Anchete francez.

ORA 18.30: Anchetatorii au reusit sa extraga un fisier audio din prima cutie neagra recuperata dupa prabusirea avionului. Acesta ar putea oferi informatii esentiale legate de ceea ce s-a discutat in cabina pilotilor.

"Lucram la analizarea fisierului. Vor mai trece cateva zile pana cand vom avea un prim transcript al conversatiei dintre piloti si cateva saptamani pana cand acest transcript va fi precis si complet", a declarat Rémi Jouty, directorul Biroului de Anchete francez, relateaza Le Figaro.

Acesta a mai spus si ca, deocamdata, nu este exclusa nicio posibilitate si ca anchetatorii nu au "nici cea mai mica idee" despre motivele care au dus la tragedie.

"Nu avem nici cea mai mica idee despre ce s-ar fi putut intampla. Nu stim de ce avionul a pierdut altitudine si a continuat sa coboare pana la nivelul reliefului. Inca investigam care sunt motivele pentru care pilotii nu au raspuns tentativelor turnului de control de a-i contacta", a mai spus Rémi Jouty.

ORA 18.15: Carcasa celei de-a doua cutii negre a fost recuperata, insa cutia nu se afla in ea. Echipajele detasate in zona prabusirii avionului vor continua insa cautarile.

Presedintele Francois Hollande a confirmat gasirea carcasei celei de-a doua cutii negre, care avea aparatura pentru inregistrarea parametrilor tehnici ai avionului.

Ora 18.00: Intr-o conferinta de presa alaturi de cancelarul german Angela Merkel, Francois Hollande a transmis condoleante familiilor celor decedati in accidentul aviatic si a multumit si tuturor celor care participa la operatiunea de recuperare a epavei.

"Gandurile mele se indreapta catre familiile si apropiatii victimelor si, in numele Frantei, al Angelei Merkel si al lui Mariano Rajoy vreau sa transmit condoleante. Francezii sunt alaturi de voi prin aceasta incercare grea", a declarat Hollande.

ORA 17:05 Numarul pasagerilor spanioli din avion a crescut la 51. Anuntul a fost facut de catre autoritati, dupa identificarea a doua victime.

ORA 16:06 Potrivit Daily Mail, care citeaza surse din randul unor piloti profesionisti, este posibil ca geamul din cabina pilotilor sa fi cedat, iar pierderea rapida a oxigenului i-ar fi lasat inconstienti.  Acesta ar putea sa fie motivul pentru care membrii echipajului nu au reusit sa trimita un semnal de alarma.

ORA 15:52 Familiile victimelor au inceput sa soseasca in localitatile din apropierea locului unde s-a prabusit marti avionul Airbus A320 al companiei Germanwings, in timp ce operatiunile de recuperare a cadavrelor celor 150 de victime este in plina desfasurare.

Primele familii ale victimelor au sosit deja la Digne-les-bains, in sudul Frantei, in noaptea de marti spre miercuri. Ele au fost intampinate de personalul prefecturii care le va duce miercuri cu autobuzul la Seyne-les-Alpes, localitatea cea mai apropiata de locul accidentului, transformata in cartier general al echipelor de salvare si al anchetatorilor.

Primul etaj al Casei Tineretului din aceasta localitate a fost transformat marti seara in capela, destinata reculegerii sau sustinerii psihologice acordate de trei asociatii. Pe o estrada amenajata ca altar au fost depuse flori si lumanari, precum si carti de condoleante. Alte familii ar urma sa vina pe cont propriu.

Au fost rechizitionate locuinte in toata regiunea pentru a gazdui aceste persoane.

"Spontan, locuitorii s-au manifestat pentru a pune la dispozitie cel putin o camera. Aici toata lumea este in stare de soc", a declarat Michel Jame, consilier municipal in Seyne-les-Alpes.

ORA 15:18 Angela Merkel si Francois Hollande au ajuns cu un elicopter militar la Seyne-les-Alpes, locul in care se afla tabara salvatorilor. Presedintele francez si cancelarul german au vazut din elicopter zona in care s-a prabusit avionul.

ORA 15:00 - Proprietarul companiei Germanwings, Thomas Winkelmann, a anuntat ca pasagerii avionului prabusit aveau 15 nationalitati. Astfel, in avion s-ar fi aflat 72 germani, 49 de spanioli, 2 australieni, 2 argentinieni, 2 iranieni, 2 din Venezuela, 2 din Statele Unite si cate unul din Marea Britanie, Olanda, Columbia, Mexic, Danemarca, Japonia, Belgia si Israel. 

ORA 14:45 - Spania a declarat trei zile de doliu national pentru victimele accidentului aviatic din Franta. Astazi, in mai multe tari din Europa, a fost tinut un moment de reculegere in memoria celor decedati.

ORA 14:40 - Trei generatii dintr-o singura familie  - o eleva, mama ei si bunica - erau in cursa Germanwings care s-a prabusit, au anuntat autoritatile dintr-o suburbie a Barcelonei. Primaria din Sant Cugat del Valles a emis un comunicat de presa in acest sens, insa nu a facut public niciun nume, precizand doar ca fetita avea intre 10 si 11 ani, relateaza BBC News. town hall did not provide their names, AP reports, but the girl was aged between 10 and 11.

ORA 14:20 - Potrivit CNN, in avion se aflau cetateni de 15 nationalitati.

ora 14:00 - Fotografii ale cutiei negre recuperate au fost facute publice de Bureau d'Enquetes et d'Analyses (BEA) - Autoritatea Franceza pentru Securitatea Aviatiei Civile. Desi este foarte avariata, autoritatile spera sa recupereze datele.

ora 13:45 - "Pana in momentul de fata, au fost identificati 49 de cetateni spanioli", a declarat Francisco Martinez, secretar de stat in Ministerul de Externe din Spania, intr-o conferinta de presa.

De asemenea, printre pasagerii de la bordul avionului au fost identificati si 72 de cetateni germani. In momentul de fata, Germanwings se afla in legatura cu 123 de familii ale victimelor.

ora 13:30 - Potrivit premierului francez Manuel Valls, nu s-a stabilit exact nationalitatea victimelor accidentului aviatic, insa, printre acestea se numara un american, un marocan, trei britanici, dar si argentinieni. Autoritatile spera sa primeasca cat mai curand toate informatiile legate de zbor din Spania si Germania, aceste date fiind foarte importante pentru realizarea procesului de identificare.

ora 13:00 - "Cauza accidentului este inca nedeterminata", a declarat la un briefing de presa in Seyne-les-Alpes, Brice Robin. "Cutia neagra, care a fost foarte grav avariata, este in functiune si speram sa primim primele rezultate in aceasta dupa-amiaza, dar ar putea dura mai multe zile pentru toate rezultatele".

ora 12:15 - Trei cetateni britanici se aflau la bordul avionului Airbus A320, al copnaiei Germanwings, a anuntat ministru Afacerilor Externe din Marea Britanie, Philip Hammond.

ora 11:50 - Niciun cadavru nu va fi repatriat astazi, potrivit Le Figaro. Prioritatea autoritatilor este aceea de a recupera cea de-a doua cutie neagra a avionului, a declarat Xavier Roy, pilot civil, care coordoneaza operatiunile de recuperare din aer. Medicii legisti au ajuns la locul accidentului si urmeaza sa identifice victimele si sa stabileasca cauza mortii.

ora 11:45 - Angajatii Germanwing si Lufthansa au tinut un moment de reculegere pentru victimele accidentului la ora 10:53 (ora locala), ora la care s-a pierdut conctactul cu avionul prabusit.

ora 11:30 - O echipa de 30 de psihologi asteapta familiile victimelor accidentului aviatic in Seyne-les-Alpes, o localitate din apropierea locului in care s-a prabusit avionul.

ora 11:25 - Cutia neagra a avionului prabusit a ajuns la Paris. Alain Vidalie, ministrul transporturilor, a declarat pentru Radio Europe 1 ca in ciuda starii de degradare in care se afla, "credem ca vom putea sa recuperam ce a inregistrat"

ora 10:46 - Ministrul de interne francez a spus ca sunt luate in calcul, drept cauze ale accidentului aviativ, mai multe variante, insa atacul terorist nu este teoria principala, potrivit SkyNews.

ora 10:15 - Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, pana la acest moment, nu s-au identificat cetateni romani la bordul aeronavei Germanwings care s-a prabusit in Alpii Francezi. VEZI AICI DETALII

ora 09.20 - The Guardian: Faptul ca fost gasita una dintre cutiile negre ale avionului va ajuta foarte mult investigatia. Associated Press noteaza importanta acestei cutii negre:

"Avionul avea doua dispozitive, care sunt de fapt niste cutii portocalii, construite special sa reziste in conditii extreme de temperatura si presiune. Acestea pot furniza investigatorilor situatia zborului avionului secunda cu secunda.

Inregistrarea audio contine tot ce a captat microfonul din cockpitul avionului si toate discutiile dintre piloti, controlorii de trafic, precum si toate zgomotele care s-au auzit in cockpit."

ora 09.00 - The Guardian: Doi cantareti de opera Oleg Bryjak (54 de ani) si Maria Radner (34 de ani), care cantasera pe o scena din Barcelona, se afla printre victimele accidentului aviatic.

ora 08.45 - BBC News citeaza AFP: Cutia neagra care a fost recuperata contine inregistrarea audio din cockpitul avionului. Cutia a suferit daune si va fi trimisa la Paris, au declarat surse apropiate anchetei.

ora 08.35 - Le Figaro scrie ca resturile avionului s-au imprastiat pe o suprafata de aproximativ 2 hectare, iar identificarea victimelor va fi "foarte" complexa.

ora 08.15 - Autoritatile franceze au reluat operatiunile de cautare in munti.

ora 07.30 - Cateva zboruri ale companiei Germanwings au fost anulate, marti, dupa ce echipajele au refuzat sa zboare dupa ce au aflat ca aeronava prabusita in Alpii Francezi fusese tinuta la sol timp de o ora pentru reparatii, cu o zi inaintea accidentului, relateaza The Telegraph, in editia electronica. Pilotii si personalul navigant au refuzat sa zboare din cauza ingrijorarilor ca accidentul ar fi putut avea legatura cu reparatiile care au avut loc luni la trapele trenului de aterizare, potrivit unor informatii neconfirmate relatate de revista Der Spiegel, cea mai citita revista din Germania.

Lufthansa a negat ca ar exista o legatura intre reparatii si zborurile anulate. Echipajele au refuzat sa zboare din "motive personale", a declarat purtatoarea de cuvant a companiei.

Lufthansa a confirmat ca avionul care s-a prabusit in Alpi a fost tinut la sol timp de o ora, luni, pentru repararea trapelor, dar a insistat ca problema nu era "legata de siguranta". "Reparatia a fost pur si simplu una de indepartare a unui zgomot pe care il facea trapa, iar avionul a zburat din nou luni, la ora 10.00", a declarat purtatoarea de cuvant. Acesta a facut cateva curse in siguranta dupa ce a fost reparat si inainte de accident, a declarat ea.

 

Un fotbalist roman a scapat in ultima clipa de tragedia aviatica

Alin Vigariu, un fotbalist roman, a scapat in ultima clipa de tragedia aviatica de marti, din Alpii francezi, in care au murit 150 de oameni. El a venit marti pe aeroportul din Barcelona impreuna cu colegii lui de la o echipa de fotbal din liga a treia suedeza, insa au renuntat sa se imbarce in cursa companiei Germanwings si au luat bilete la alte trei zboruri, cu trasee diferite.

Intre timp, a fost gasita o cutie neagra de la Airbusul A320 prabusit in munti, dar cautarile au fost intrerupte pe timpul noptii. Cele mai multe dintre victime erau de nationalitate germana si spaniola.

Iar cancelarul german Angela Merkel, premierului spaniol Marian Rajoy, precum si presedintele francez, Francois Hollande, vor veni miercuri dupa amiaza la poalele muntilor unde a avut loc catastrofa aviatica, ale carei cauze n-au fost explicate deocamdata. Doar o bucata mai mare de fuselaj se poate vedea in primele imagini filmate din elicopter. Se disting hublourile, drapelul german si o parte din indicativul aeronavei. Resturile epavei s-au imprastiat pe o suprafata de cativa kilometri patrati, intr-un masiv muntos, cu pante abrupte, inaccesibil pentru vehicule. Sunt mii si mii de bucati mici care s-au dezintegrat, dupa ce s-au lovit de stanci.

Salvator: "Am urcat in zona cu primele echipe de interventie. Din nefericire, insa, nu mai aveam pe cine ajuta. Toti sunt morti"

In stare de soc, un orasel din Germania plange disparitia unui grup de elevi de la liceul local. Au pierit in tragedia din Alpii francezi, ca si cele doua profesoare care-i insoteau.

Bodo Klimpel, primarul orasului Haltern: "16 elevi si eleve participasera la un curs de spaniola. Erau in clasa a zecea de liceu si au fost in Spania in cadrul unui schimb scolar. Se intorceau de la Barcelona".

Dar n-au mai ajuns acasa... Printre victime se numara si doi cantareti de la opera din Dusseldorf. In schimb, un fotbalist roman, Alin Vigariu, a evitat in ultima clipa zborul mortii. El si colegii lui de la o echipa de fotbal din divizia a treia suedeza si-au schimbat planurile pentru a evita o escala prea lunga. Asa ca, in loc sa se imbarce in cursa Germanwings, s-au hotarat sa-si ia bilete la trei zboruri diferite, prin Zurich si Munchen.

Richard Westcott, specialist in transporturi: "Altitudinea si viteza erau normale, aproximativ 11.600 de metri si viteza de croaziera de 800 de kilometri pe ora. Apoi, totul a mers rau, foarte rapid. In doar 8 minute, avionul a cazut in gol si apoi s-a prabusit. Ultima pozitie cunoscuta este aici, in Alpii francezi".

Pilotul nici n-a mai apucat sa transmita un SOS. Turnul de control este cel care a anuntat situatia de urgenta, dupa ce a pierdut contactul cu echipajul. Experti germani in securitate aeriana spun ca, din primele indicii, reiese ca nu este vorba de un act terorist. Insa nicio ipoteza nu poate fi deocamdata exclusa. Doar analiza datelor din cutiile negre si a resturilor adunate de pe munte poate arata ce s-a intamplat de fapt cu avionul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
O echipa de fotbal s-a hotarat in ultima clipa sa nu se imbarce in avionul prabusit in Franta. Un roman era si el in lot
O echipa de fotbal s-a hotarat in ultima clipa sa nu se imbarce in avionul prabusit in Franta. Un roman era si el in lot

O echipa de fotbal de divizia a treia, din Suedia, care trebuia sa se afle la bordul zborului 9525, prabusit marti in sudul Frantei, s-a razgandit in ultima clipa, scrie Le Figaro.

Ce mesaje au aparut pe internet la cateva ore de la prabusirea zborului 9525:
Ce mesaje au aparut pe internet la cateva ore de la prabusirea zborului 9525: "El e fratele meu. Se afla cumva la bord?"

La doar cateva ore de la accidentul aviatic din Franta, pe pagina de Twitter a companiei aeriene Germanwings au aparut mai multe mesaje in care "trolii" profita de tragedie pentru a se distra.

INFOGRAFIC: TOP 10 cele mai mari tragedii aviatice din Europa. Cel mai grav accident a avut loc in Spania: 583 de morti
INFOGRAFIC: TOP 10 cele mai mari tragedii aviatice din Europa. Cel mai grav accident a avut loc in Spania: 583 de morti

Cele mai grave accidente aviatice din Europa s-au petrecut intre anii 1977 - 2014, in cel mai recent fiind implicat avionul Malaysia Airlines, prabusit in Ucraina, anul trecut.

MAE face eforturi pentru a afla daca in avionul prabusit in Franta erau si romani. Mesaje de la presedinte si premier
MAE face eforturi pentru a afla daca in avionul prabusit in Franta erau si romani. Mesaje de la presedinte si premier

Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat cu privire la incidentul aviatic survenit in sudul Frantei iar cei mai importanti oameni din stat au transmis mesaje de condoleante pe retelele sociale.

Tot ce stim despre ultimele momente ale zborului 9525: De ce in 8 minute de cadere nimeni nu a transmis un mesaj SOS?
Tot ce stim despre ultimele momente ale zborului 9525: De ce in 8 minute de cadere nimeni nu a transmis un mesaj SOS?

Avionul Germanwings zbura de la Barcelona spre Dusseldorf in momentul in care s-a prabusit in Alpii francezi. 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.