Avionul prabusit in Franta: elicopterele de salvare au revenit la sol. Cautarile vor fi reluate dimineata

×
Codul embed a fost copiat

Un avion Airbus A320 al companiei Germanwings, care circula de la Barcelona catre Dusseldorf si avea 150 de persoane la bord, s-a prabusit marti in regiunea Barcelonnette, in sudul Frantei.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:
-►Un avion Airbus A320 al companiei Germanwings s-a prabusit marti in regiunea Barcelonnette, in sud-estul Frantei.
-►Numarul persoanelor aflate la bord - 150: 144 de pasageri (2 bebelusi) si 6 membri ai echipajului (doi piloti si patru insotitori de zbor)
-►Pilotul a transmis un semnal SOS, iar dupa scurt timp - avionul a disparut de pe radare.
-►Presedintele francez, Francois Hollande, a declarat ca cel mai probabil nu exista supravietuitori
-►Avionul decolase de la Barcelona si se deplasa catre Dusseldorf  si a disparut de pe radare la ora 11:20, ora locala.
-►Avionul apartine companiei germane Germanwings, filiala low-cost a companiei aeriene Lufthansa.

-►Printre victime se numara spanioli (cel putin 45), germani, printre care si un grup de studenti, turci si belgieni.
-►Compania Germanwings a organizat o conferinta de presa, anuntand ca avionul a fost inspectat cu o zi inainte de accident iar pilotul era foarte experimentat.
-► Prabusirea ar fi durat 8 minute, a anuntat compania

-► Avionul s-a dezintegrat complet la impactul cu solul
-► Un cotidian local a publicat primele imagini de la fata locului
-► Presedintele francez, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel si premierul spaniol Mariano Rajoy se vor deplasa miercuri in zona prabusirii avionului

Desfasurarea live-text a evenimentelor

UPDATE 22.40: Pana miercuri dimineata cand recuperarea ramasitelor epavei vor fi reluate, cinci jandarmi vor patrula in zona, urmand ca acestora sa li se adauge alti 50.

Citește și
china
Un barbat din China a fost scos de sub rotile unui autobuz de catre pasageri si trecatori. VIDEO
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

UPDATE 21.40: Presedintele francez, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel si premierul spaniol Mariano Rajoy se vor deplasa miercuri in zona prabusirii avionului companiei Germanwings, in sud-estul Frantei, informeaza presa franceza.

UPDATE 21.25: 

Elicopterele de salvare trimise la locul accidentului au revenit la sol, dupa inserare. Recuperarea bucatilor din epava si a trupurilor celor aflati la bord va fi reluata miercuri dimineata. 

UPDATE 20.36: Familiile victimelor din Spania si Germania sunt in drum spre Seyne-les-Alpes, unde vor fi preluate de autoritatile franceze.

Un accident similar a avut loc in aceeasi zona si in 1953, cand un zbor al Air France care zbura de la Paris la Saigon s-a prabusit la ora 23.30, dupa ce aeronava a lovit varful muntelui Cimet. Accidentul a facut 42 de victime, printre care s-au numarat si celebrul violonist Jacques Thibaud si compozitorul Rene Herbin.

UPDATE 19.30: Spania va tine trei zile de doliu national, in memoria victimelor accidentului aviatic, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului de la Madrid.

UPDATE 19.05: Primele imagini filmate la locul prabusirii arata o vale dintre munti impanzita de ramasite ale epavei avionului. "Nu exista nicio bucata din aeronava mai mare decat o masina de dimensiuni mici", a declarat Gilbert Sauvan, presedintele consiliului general din departamentul unde a avut loc accidentul, Alpes-de Haute-Provence.

UPDATE 18.52: Le Figaro a publicat imaginile cu familiile victimelor, asteptand vesti despre cei dragi in aeroporturile din Barcelona si Düsseldorf.

UPDATE 18.49: Zona prabusirii a fost incercuita, iar survolarea aeriana a fost interzisa, momentan.

UPDATE 18.40: Parintii celor 16 elevi de liceu care se aflau la bordul avionului prabusit au aflat vestea de la televizor, a marturisit directorul liceului din Düsseldorf: "Parintii au aflat din media si au inceput sa dea telefoane sa se intereseze daca avionul in care se aflau copiii lor a aterizat. Noi suntem bine pregatiti pentru o asemenea situatie: avem psihologi si am format o celula de criza pentru elevi. Scoala ramane deschisa".

UPDATE 18:28: Una dintre cutiile negre ale aeronavei a fost recuperata de echipajele de salvare trimise la locul accidentului, a declarat deputatul francez Christophe Castaner, pentru postul de televiziune iTélé.

"Cutia neagra va fi examinata in urmatoarele ore pentru ca investigatia acestui caz sa avanseze rapid", a spus acesta.

UPDATE 18:17 Fotograful ziarului "La Provence" a reusit sa faca mai multe fotografii aeriene, care surprind dimensiunile dezastrului

 

 

UPDATE 18:05 Jandarmeria din Franta a inchis zona accidentului atat pentru autovehicule, cat si pentru survol.

 

;

 

UPDATE 17: 45 Le Figaro a publicat o alta imagine care se presupune ca ar fi de la locul accidentului si care a circulat in ultimele minute in retelele sociale:

 

UPDATE 17:35 "Violenta impactului nu ne lasa prea multe sperante", a declarat ministrul francez de Interne, "dar pana in ultimul minut vom face totul pentru a salva orice posibil supravietuitor". Bernard Cazeneuve, care a preluat comanda cautarilor, a vorbit si despre "masuri exceptionale" si a spus ca, in ceea ce priveste cauzele tragediei, "trebuie sa ramanem prudenti".

UPDATE 17:30 Presedintele SUA a oferit ajutor american autoritatilor franceze, germane si spaniole, potrivit purtatorului de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala citat de Le Figaro.

UPDATE 17:27 Potrivit The Independent, 16 elevi ai unei scoli germane si doi bebelusi spanioli se aflau printre pasagerii avionului prabusit in Alpii Francezi.

UPDATE 17:12 Ziarul local Le Dauphine a facut publice mai multe imagini surprinse la locul prabusirii avionului. Se pare ca aeronava ar fi cazut intr-o vale din munti.

 

UPDATE 17:01 Ministrul afacerilor externe de la Bruxelles, Didier Reynders, a anuntat ca printre victime se gaseste cel putin un cetatean belgian, scrie Le Soirt.

UPDATE 16:55 Un membru al celulei de criza din Franta, deputatul Cristophe Castaner, a survolat zona accidentului impreuna cu ministrul de Interne Bernard Cazeneuve si descrie astfel pe Twitter ceea ce a vazut. “E o oroare. Avionul este complet distrus. Tristete”

“Imagini ingrozitoare in acest peisaj montan. Nu au mai ramas decat bucati de avion si cadavre”, a postat Cristophe Castaner.

UPDATE 16:47 Ziarul local Haute-Provence Info a obtinut mai multe declaratii de la ofiterii care conduc operatiunile.

“Este urgent sa aducem in siguranta eventualii supravietuitori, ar fi fost vazut un corp care se misca”, a spus generalul David Galtier, comandantul jandarmilor din sud-estul Frantei.

“A inceput o ancheta, dar e nevoie de specialisti care sa vina la fata locului si sa inchida zona”.

Locotentent-colonelul Jean-Pierre Bloy, seful fortelor aeriene ale jandarmeriei din sudul Frantei, sustine ca „va fi nevoie de mai multe zile pentru a evacua cadavrele” si ca echipe de cautare au gasit „o duzina de resturi mari din avion, restul este facut bucati mici”.

UPDATE 16:31 La ora 16:00, compania Germanwings a organizat o conferinta de presa sustinuta de presedintele liniei aeriene, Thomas Winkelmann, in care a oferit mai multe detalii legate de accident. Principalele informatii:

- Controlorii de trafic francezii au pierdut legatura cu aeronava in la ora locala 10:53 (11:53 ora Romaniei) la o altitudine de aproximativ 1.800 de metri. Avionul s-a prabusit apoi.
- Ultima verificare de rutina a avionului a avut loc pe 23 martie la Dusseldorf si a fost facuta de specialistii Lufthansa.
- Ultima inspectie tehnica completa a avionului a fost facuta in vara lui 2013.
- Capitanul avea peste 10 ani de experienta cu Lufthansa si Germanwings si peste 6.000 de ore de zbor pe avioane Airbus
- Pentru a proteja familiile pasagerilor si echipajului, identitatile victimelor nu vor fi facute publice imediat.
- La bord ar fi fost 67 de cetateni germani.
- Avionul a coborat timp de 8 minute inainte de a se lovi de sol.

UPDATE 15:56  Oficiali germani din domeniul securitatii au declarat ca, potrivit primelor dovezi, prabusirea avionului Airbus A320 al companiei Germanwings, in sudul Frantei, nu este un act de terorism, relateaza agentia DPA in pagina electronica.

SURSA FOTO: GETTY IMAGES

Potrivit publicatiei spaniole La Vanguardia, este posibil ca printre pasagerii aflati la bordul avionului sa se fi aflat si 20 de studenti germani, care au participat la un schimb de experienta la Institutul Giola din localitatea Instituto Giola de Llinars del Valles, situata in provincia Barcelona.

UPDATE 15:51 Conform AP, proprietarul unui camping din regiunea unde a avut loc accidentul, Pierre Polizzi, a relatat ca a auzit o serie de zgomote puternice in aer chiar inainte de prabusirea zborului Germanwings.

„De obicei pe aici zboara avioane cu reactie si sunetul era asemanator. M-am uitat afara, dar nu am vazut niciun avion militar de vanatoare”, a povestit Polizzi. „Zgomotul pe care l-am auzit a durat mult – cam 8 secunde – iar avionul se misca mai incet decat unul militar. Apoi 30 de secunde mai tarziu a urmat un alt zgomot, care si el a durat mult”. Polizzi a confirmat ca zona unde s-a prabusit aeronava este greu accesibila.

SURSA FOTO: GETTY IMAGES

UPDATE 15:41 „Avionul s-a dezintegrat complet”, a declarat pentru Les Echos Gilbert Sauvan, presedintele consiliului general din departamentul unde a avut loc accidentul, Alpes-de Haute-Provence.

Cele mai mari resturi sunt de dimensiunea unei masini. Zona accidentului este accesibila doar din elicopter. Opt aparate sunt stationate la Seyne-les-Alpes si vor decola pentru a-i duce pe anchetatori la fata locului”, a mai declarat Sauvan.

„Peste 500 de persoane, jandarmi, pompieri, sunt mobilizate in acest moment si primim intariri din alte departamente”.

 UPDATE 15:34 Zona in care s-a prabusit avionul a fost “inchisa pentru ca ancheta sa poata demara”, anunta Le Figaro. “Nu mai avem pe cine ajuta, toata lumea a murit” a declarat un jandarm care ia parte la cautari, potrivit aceleiasi surse.

UPDATE 15:30 Rudele pasagerilor s-au strans pe aeroportul El Prat din Barcelona

UPDATE 15:15 Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a declarat ca printre victimele accidentului aviatic produs marti în sudul Frantei se afla numerosi cetateni spanioli, dar si germani si turci, relateaza France TV.

UPDATE 15:10 Primele imagini cu echipele de salvare care au plecat spre locul prabusirii aeronavei

UPDATE 15:05 Germanwings a anuntat pe Twitter ca la bordul avionului se aflau 144 de pasageri si sase membri ai echipajului, deci 150 de persoane, nu 148 cum era anuntat initial.

UPDATE 15:00 Un corespondent al postului France 2 a publicat pe Twitter o poza din elicopter cu zona in care s-a prabusit avionul.

UPDATE 14:55 Regele Felipe, aflat in vizita in Franta, a tinut un moment de reculegere alaturi de presedintele Francois Hollonde. Monarhul spaniol si-a anulat vizita si a declarat ca se va intoarce in tara. Seful statului francez a anuntat ca printre victime nu sunt cetateni francezi.

UPDATE 14:50 Familiile pasagerilor asteapta informatii despre soarta celor dragi la aeroportul El Prat din Barcelona.

UPDATE 14:450 Ziarul local la Provence scrie ca resturile avionului sunt imprastiate pe o arie de 2 kilometri patrati. Un ghid montand din Prads a relatat ca accidentul nu a fost observat de majoritatea localnicilor, deoarece a avut loc intr-o zona alpina, cu pante foarte accentuate si unde au loc permanent avalanse. Una ar fi avut loc chiar in jurul orei locale 13:00. Avionul s-a prabusit intr-un zona inzapezita si inaccesibila vehiculelor

UPDATE 14:40 Angela Merkel s-a declarat "bulversata" de acest accident aviatic. Cancelarul german a vorbit la telefon cu Francois Hollande si a anuntat ca si-a anulat toate intalnirile, relateaza Le Figaro.

UPDATE 14:35 Corespondentul Les Echos din Marsilia anunta ca trupurile victimelor accidentului vor ajunge, pe masura ce vor fi recuperate, in localitatea Seyne-les-Alpes din zona accidentului, unde a fost instalat si centrul de comanda al operatiunilor de cautare.

UPDATE 14:35 Germanwings SI Lufthansa si-aU schimbat logo-ul pe retelele de socializare, in memoria victimelor din aceasta tragedie.

UPDATE 14:30 CEO Lufthansa pe Twitter: "Sunt alaturi de familiile victimelor. Nu stim ce s-a intamplat cu zborul 9525. Speram sa gasim supravietuitori. Daca temerile noastre se confirma, este o zi neagra pentru Lufthansa."

UPDATE 14:25 Un pilot al companiei Air France, Gerard Monchablon, a declarat ca "nu a fost fum si nici un zgomot nu a fost auzit de oamenii aflati in zona prabusirii". Jandarmeria i-a sfatuit pe locuitorii din zona sa evite sa se apropie de locul prabusirii, pentru a nu bloca drumurile, relateaza Mediafax.

UPDATE 14:20 Asa arata zona in care s-a prabusit avionul. Tot ce stim despre ultimele momente ale zborului 9525: la ce altitudine zbura avionul, ce ar fi transmis pilotii

UPDATE 14:15 Potrivit agentiei EFE, autoritatile aeriene spaniole au anuntat ca la bordul aeronavei Germanwings se gaseau 144 de pasageri, intre care doi bebelusi.

UPDATE 14:15 Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, a anuntat ca la bordul aeronavei ar fi fost 45 de pasageri spanioli si nu 42, cum spun sursele franceze.

UPDATE 14:10 Expertul aviatiac Gérard Fledzer a explicat pentru postul francez BFMTV ca printre cauzele prabusirii Airbusului se numara: o explozie, incendiu sau o pasare care s-a lovit de aeronava. "Ceva s-a intamplat si a facut ca avionul sa coboare foarte repede de la altitudinea de croziera de 9000 - 10.000 metri" a declarat acesta.

UPDATE 14:00 MAE a instituit un regim de urgenta in Spania, Franta si Germania pentru a afla daca in avionul prabusit erau romani

UPDATE 13:55 Ministrul de interne francez a anuntat ca au fost vazute din elicopte ramasitele avionului. Secretarul de stat pentru Transporturi Alain Vidalies a declarat la postul de radio Europe 1 ca din informatiile pe care le detine nu exista niciun supravietuitor, dar carcasa aeronavei este aproape intreaga.

James Andre, reprezentantul autoritatii pentru aviatia civila (DGAC) au declarat ca nu au existat conditii climatice care sa explica accidentul si ca “nu a fost niciun apel de urgenta, doar ca avionul a disparut de pe radare. S-au intrerupt comunicatiile cu cabina”, relateaza France 24.
 

UPDATE 13:50 Trei detasamente de pompieri, fiecare format din 80 de persoane, se indreapta spre locul accidentului. La fata locului se afla deja trei echipe ale jandarmeriei mobile, totalizand peste 200 de oameni, scrie Le Monde. Avionul s-a prabusit in masivul Estrop, anunta Le Figaro.

UPDATE 13:45 A320 e un "best-seller" pentru Airbus cu peste 11.537 de comenzi, relateaza Le Figaro.  Airbus A320 sunt avioane bimotoare de pasageri, de diametru standard (cu un singur culoar), scurt/mediu-curier construite de Airbus. Aparatul are patru modele, in functie de autonomia de zbor si de capacitate, A318, A319, A320, A321. Intrat in serviciu in 1988, a fost primul avion de pasageri cu comenzi de zbor digitale fly-by-wire si este cel mai popular model comercializat de Airbus existand peste 5000 de comenzi, din care peste 3000 de avioane au fost livrate si sunt operationale. Avionul a fost gandit pentru a inlocui modelele Boeing 727 si pentru a fi concurent modelelor Boeing 737 si Douglas DC-9 (inclusiv McDonnell Douglas MD-80).

UPDATE 13:40 Sindicatul controlorilor aerieni din Franta (SNCTA) a anuntat ca si-a anulat greva programata pentru azi, conform unei postari pe Twitter a secretarului general al sindicatului, Roger Rousseau.

UPDATE 13:35 Atat Airbus, cat si guvernul francez, au anuntat formarea unor celule de criza. Intre timp, Actiunile Airbus (producatorul aeronavei) si Lufthansa (compania care detine Germanwings), s-au prabusit la bursa, scrie Le Figaro

UPDATE 13:30 Seful jandarmeriei locale, contactat de "Les Echos", a afirmat ca avionul s-a prabusit la o altitudine de peste 1.500 de metri. Potrivut oficialului, vizibilitatea in zona era foarte buna si la sol nu ar fi victime, aeronava prabusindu-se intr-o zona nelocuita. 150 de jandarmi ar fi fost mobilizati.

UPDATE 13:15  Aeronava A320 are 24 de ani vechime si apartine grupului-mama Lufthansa din 1991. Este primul avion de linie care se prabuseste pe sol francez din 2000 incoace, de la accidentul Concorde de langa Roissy.

UPDATE 13:10 Presedintele francez Francois Hollande a anuntat ca nu sunt supravietuitori. "Este o tragedie aeriana, urmeaza sa aflam ce s-a intamplat, a fost creata o celula de criza. Este foarte putin probabil sa existe supravietuitori", a declarat acesta intr-o conferinta de presa.

"Conditiile accidentului nu sunt inca elucidate (...) Ele sugereaza ca nu va fi niciun supravietuior", a declarat presedintele francez. Hollande a adaugat, de asemenea, ca pentru moment nu sunt cunoscute identitatile victimelor. "Nu cunoastem inca identitatile victimelor. Tocmai s-a constituit o celula de criza", a adaugat el.

La randul sau, premierul Manuel Valls a declarat marti ca se teme ca toti pasagerii avionului Airbus A320 prabusit in regiunea Digne-les-Bains din Alpes-de-Haute-Provence sunt morti.  "Nu stim prea bine motivele accidentului, ne temem evident ca cei 142-150 de pasageri si personal navigant sunt morti, avand in vedere conditiile acestui accident", a declarat el.


Hollande : "Les conditions de l'accident... by lemondefr

UPDATE 13:05 Ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve a anunta ca va merge la locul accidentului

UPDATE 13:02 Presedintele Francois Hollande a confirmat oficial accidentul si a anuntat ca va discuta cu cancelarul Germaniei si regele Spaniei. "Este o noua tragedie aeriana si trebuie sa descoperim cauzele".  Hollande a mentionat si posibilitatea ca accidentul sa fi afectat locuinte din zona, care este greu accesibila

UPDATE 13:00 Resturile aeronavei au fost deja descoperite de autoritatile franceze, afirma France 24. Se pare ca nu exista niciun supravietuitor.

Intre timp, pe pagina de Facebook a companiei Germanwings a aparut un mesaj legat de "speculatiile media privind un incident inca neconfirmat". Postarea trimite pentru mai multe informatii spre site-ul Germanwings, dar acesta nu mai functioneaza. 

UPDATE 12:55 Le Figaro scrie ca avionul ar fi disparut de pe ecranele radarelor in jurul orei 11:20 (12:20 ora Romaniei), in vreme ce survola regiunea Dusseldorf.

UPDATE 12:45 Potrivit France24, ar fi vorba despre zborul 9525 al companiei Germanwings, de la Barcelona spre Dusseldorf. Avionul este un Airbus A320 iar un oficial al autoritatii franceze pentru aviatia civila (DGAC) a afirmat ca la bord ar fi fost 142 de pasageri, plus cei doi piloti si un echipaj de cabina format din 4 persoane. Momentan nu se stie daca sunt supravietuitori.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Accident grav in Peru. 36 de oameni au murit, dupa ce un autocar a fost lovit de alte 2 autocare si un camion
Accident grav in Peru. 36 de oameni au murit, dupa ce un autocar a fost lovit de alte 2 autocare si un camion

Un accident rutier in lant a facut zeci de victime, pe o sosea din Peru. Un autocar a iesit de pe banda lui de mers si a intrat pe contrasens, unde a fost lovit de alte doua autocare si de un camion.

Un barbat din China a fost scos de sub rotile unui autobuz de catre pasageri si trecatori. VIDEO
Un barbat din China a fost scos de sub rotile unui autobuz de catre pasageri si trecatori. VIDEO

Un barbat din China care a ajuns sub rotile unui autobuz de 13 tone a fost salvat de aproximativ 20 de pasageri si trecatori, relateaza Daily Mail.

Imagini SOCANTE. Momentul in care o masina este lovita de un tren si impinsa un kilometru si jumatate pe calea ferata
Imagini SOCANTE. Momentul in care o masina este lovita de un tren si impinsa un kilometru si jumatate pe calea ferata

Un locuitor din Buechel, Kentucky, a surprins cu telefonul mobil momentul in care o masina este spulberata de un tren. Se pare ca soferul nu a tinut cont de semnale si a fortat trecerea pe calea ferata.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.