COD ROSU de canicula anuntat de ANM in 20 de judete din tara, sambata. In plin soare, temperaturile vor fi de 59 de grade

×
Codul embed a fost copiat

Codul rosu de canicula va acoperi sambata jumatate de tara. Fiti precauti si nu iesiti din case, pentru ca sunt anuntate 44 de grade la umbra, iar in plin soare vor fi 59 in sudul tarii.

Si indicele radiatiilor ultraviolete atinge un nivel deosebit de periculos: 9 din 10, asa ca nu este bine sa stati la plaja, spun medicii. Va puteti trezi cu arsuri foarte puternice.

Si vineri a fost o zi fierbinte, cu un cod portocaliu. In Bucuresti, peste 500 de oameni au sunat la ambulanta pentru ca s-au simtit foarte rau din pricina caldurii.

Probleme pentru sute de persoane din cauza caldurii

Romania a fiert vineri la 37 de grade la umbra, cu temperaturi pe care le am resimtit pina la 44 de grade in zonele aflate sub cod portocaliu de canicula. Aerul sufocant si soarele arzator au secerat zeci de oameni.

Citește și
canicula
12 judete sub Cod galben de canicula si disconfort termic, miercuri. Joi caldura devine insuportabila peste tot
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Un tanar student din Capitala a picat pur si simplu din picioare dupa ce a iesit de la examenul de licenta. Speriati, colegii lui l-au dus la cortul de prim ajutor.

In plin cod portocaliu, chiar si corpul celor sanatosi cedeaza, cum i s-a intamplat unei femei de 48 de ani, din Galati, plecata la cumparaturi.

Medicii neurologi atrag atentia ca in perioade caniculare o durere usoara de cap este de fapt un semnal de alarma dat de organism.

Doctor Dana Boring, medic neurolog: "Semnele sunt simple si clare avem dureri de cap, senzatie de oboseala senzatie,  de slabiciune si neputinta, stare generala altertata si daca nu luam in serios aceste semne, lucrurile se agreveaza pentru ca dezvoltam un mic edem cerebral."

Insa prea putini turisti tin cont de sfatul medicului. Vineri de pilda, pe litoralul nostru, la ora 15.00 cand pe plaja se resimteau 40 de grade la nivelul nisipului, sute de oameni stateau la plaja. La Iasi, o tanara de 23 de ani a ajuns la spital din cauza arsitei, dupa ce a suferit arsuri de gradul unu pe 90 la suta din corp, dupa ce a adormit pe plaja.

In sudul tarii, in judetele aflate sub cod portocaliu, un experiment realizat de Stirile PRO TV arata cat de cald a fost la nivelul solului. Un cub de gheata asezat pe ciment s-a topit in cateva minute.

In zona Olteniei, cel mai cald a fost astazi la Bechet: 37,6 de grade. Iar sambata, aproape jumatate de tara va fi sub cod rosu de arsita cu temperaturi insuportabile.

Adriana Bacescu, sef serviciu de prognoza a vremii Craiova: "Astazi si maine in Oltenia si nu numai, valul de caldura va persista si se va accentua, se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent intre 38 si 41 de grade si, izolat, 42-44 de grade."

Alis Grasu, manager Ambulanta: "Daca nu sunt absolut obligati sa plece de acasa, sa nu o faca. Sa poarte haine vaporoase din in matase naturala, 1 pahar de apa la 20 de min. Iaurtul asigura o hidratare foarte buna. Se intrerzice consumul de alcool, sa nu se consume bauturi foarte dulci, fructe si legume proaspete."

Asadar, sambata, in plina zi, cand soarele va parjoli jumatate de tara, evitati sa iesit din casa. Atentie, copiii si batranii sunt foarte vulnerabili.

COD ROSU

Sambata, 1 iulie, in judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Galati, Braila, Vaslui si Iasi, precum si in municipiul Bucuresti si in zona joasa de relief a judetelor Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau si Neamt, se vor inregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent intre 38 si 41 de grade, iar in sudul Olteniei si al Munteniei valorile termice vor urca spre 42...44 de grade. Indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa frecvent, dupa-amiaza, intre 82 si 84 de unitati, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

COD PORTOCALIU

In cursul zilei de sambata (1 iulie), in judetele Tulcea, Constanta, Brasov, Covasna, Botosani, cea mai mare parte a judetelor Mehedinti, Gorj si Suceava, precum si in nordul judetelor Valcea, Arges, Dambovita, Prahova si Buzau si vestul judetelor Vrancea, Bacau si Neamt, disconfortul termic se va mentine accentuat, indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 36 si 38 de grade, iar in zona montana vor fi cu mult mai ridicate decat normele perioadei.

COD GALBEN

In judetele Mures, Harghita, Sibiu, nordul judetelor Mehedinti si Gorj si vestul judetului Suceava, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa sambata in general intre 33 si 36 de grade.

Vineri: Canicula in cea mai mare parte a tarii - 18 judete sunt sub cod portocaliu, alte 15 sub cod galben

Cea mai mare parte a tarii se va confrunta, vineri, cu temperaturi extrem de ridicate.  18 judete sunt sub avertizare cod portocaliu de canicula, cu temperaturi care pot ajunge si depasi 40 de grade, in timp ce alte 15 judete sunt sub cod galben.

Meteorologii anunta ca vineri valul de caldura se va accentua in cea mai mare parte a tarii, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

In sudul Banatului, in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei si in sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37 - 39 de grade. In Lunca Dunarii, izolat, vor fi valori de 40 de grade, iar minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade, potrivit meteorologilor.

Astfel, vineri, Capitala si 18 judete se vor afla sub cod portocaliu de canicula. De asemenea, in Crisana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul si centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade, pentru 15 judete fiind emis cod galben de canicula.

Singurele judete care nu se vor confrunta cu temperaturi caniculare vor fi Satu Mare, Salaj, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Mures si Harghita.

Avertizare Infotrafic - temperaturile excesive influenteaza traficul rutier

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane recomanda soferilor sa foloseasca sistemele de climatizare, sa se asigure ca presiunea din pneuri este cea recomandata pentru sezonul cald, sa evite pe cat posibil calatoriile in jurul pranzului, in special persoanele in varsta si sa nu conduca daca sunt obositi, oboseala fiind una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

”De asemenea, trebuie tratate cu toata atentia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultati neasteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplacute”, spun politistii. Ei recomanda persoanelor cu probleme de sanatate sa evite pe cat posibil deplasare cu autovehiculul in perioadele de timp caniculare sau sa aiba un insotitor in masina.

PROGNOZA METEO PENTRU WEEKEND

Sambata este ultima, dar si cea mai intensa dintre aceste zile de cosmar. Caldura face ravagii in sudul, estul si centrul tarii: disconfort extrem si temperaturi de 40 de grade si peste 40 in Oltenia si Muntenia. In a doua parte a zilei sunt asteptate vijelii si ploi torentiale in vestul, centrul si nordul tarii.

Duminica se produce racorirea mult-asteptata. Doar in sud si sud-est o sa mai avem temperaturi la limita caniculei. In rest, instabilitatea va crestere si dupa pranz se produc fenomene extreme, violente. Ploile ar putea ocoli extremitatile vestice si sud-estice ale tarii.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Caldura insuportabila in toata tara in urmatoarele zile. Cand incep sa scada temperaturile
Caldura insuportabila in toata tara in urmatoarele zile. Cand incep sa scada temperaturile

De joi avem caldura insuportabila in toate zonele; atentionarea meteo ne anunta intensificarea valului de caldura si a stresului termic.

12 judete sub Cod galben de canicula si disconfort termic, miercuri. Joi caldura devine insuportabila peste tot
12 judete sub Cod galben de canicula si disconfort termic, miercuri. Joi caldura devine insuportabila peste tot

ANM a emis o atentionare Cod galben de canicula si disconfort termic pentru 12 judete, valabila pe parcursul zilei de miercuri.

Cod portocaliu de canicula joi, pentru cinci judete din sudul tarii, unde temperaturile vor ajunge pana la 40 de grade
Cod portocaliu de canicula joi, pentru cinci judete din sudul tarii, unde temperaturile vor ajunge pana la 40 de grade

Meteorologii au publicat un cod portocaliu de canicula valabil pentru cinci judete din sudul tarii, joi, cand temperaturile vor atinge maxime de pana la 40 de grade.

Vreme inabusitoare in jumatate de tara, cu 37 de grade Celsius, dar si furtuni cu grindina. Prognoza meteo pana vineri
Vreme inabusitoare in jumatate de tara, cu 37 de grade Celsius, dar si furtuni cu grindina. Prognoza meteo pana vineri

Marti, avem caldura inabusitoare in jumatatea vestica si ploi temporare, cu vijelii si grindina, local, in jumatatea estica. Maximele raman in intervalul 25-37 de grade, dar distributia lor se mai schimba.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.