Cetatea Râșnov – Cum ajungi și ce să vizitezi în împrejurimi

Cetatea Rasnov
Shutterstock

Cetatea Râșnov este o impresionantă construcție din secolul al XIII-lea, ridicată pe vârful muntelui, la 200 de metri deasupra orașului.  

Ea domină panorama Râșnovului și este o fortificație construită pentru a proteja comunitatea în timpul unei invazii. Poți urca la Cetate pe jos, există un traseu destul de ușor.

Cum ajungi la cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov se află la 8 kilometri de Poiana Brașov, 14 km de Bran și 156 de km de București. Ajungi cu mașina pe DN73 Pitești în direcția Câmpulung Muscel, Rucăr, Bran, Râșnov, DN1E și ajungi la Cetea Râșnov.

Altă opțiune este pe DN1 București spre Ploiești, Sinaia, Râșnov.

Odată ce ajungi în vârf, urmezi traseul către intrare. Găsești casa de bilete și ești gata să intri. Este o plimbare autoghidată prin zidul exterior, porți și curtea interioară.

Citește și
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Cetatea Râșnov este un sit destul de bine conservat, cu magazine de suveniruri mici și o frumoasă panoramă asupra Râșnovului și a munților din jur.

Cetatea Râșnov – istorie

Cetatea Rasnov

Scopul defensiv al cetății Râșnov este ușor vizibil și astăzi. Aflată pe o colină stâncoasă din Râșnov, înconjurată de păduri care odinioară erau greu de traversat, cetatea a salvat de mai multe ori viețile locuitorilor.

Prima mențiune a sa datează din 1335, când a supraviețuit invaziei tătare care a distrus zona Brașovului. Cetatea a fost inițial construită pe ruinele unui sit antic de Cavalerii Teutoni între anii 1211 și 1225.

Mai târziu, a fost extinsă și fortificată de comunitatea sașilor locali, care au deținut-o până în mijlocul secolului al XVIII-lea.

Construcția cetății s-a realizat în mai multe etape, materialele sale și arhitectura sa defensivă evoluând odată cu descoperirile timpului, una dintre cele cheie fiind folosirea tunurilor și a armelor de artilerie.

Modernizarea tehnicilor militare a însemnat și distrugerea parțială a Părții Inferioare a cetății, care nu mai putea fi protejată fără a crește vulnerabilitatea întregului avanpost.

Acest lucru a devenit evident în 1612, când Gabriel Bathory a cucerit cetatea, care a fost recuperată de comunitatea săsească doar după plata unei răscumpărări consistente.

Cea mai bine conservată parte a Cetății Râșnov este Partea Superioară, mai bine protejată de peisajul stâncos și consolidată în secolele al XVI-lea și al XVII-lea cu construcții militare moderne, adaptate luptelor cu artileria, inclusiv turnuri, platforme de tragere și fortificarea extinsă a zidurilor.

Cetatea Râșnov a fost ultima dată atacată în 1690 de armatele otomane, dar, chiar și în timp de pace, monumentul a suferit daunele unui incendiu major în 1718 și un cutremur în 1802 care a distrus unele dintre turnurile sale.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, cetatea își pierduse toată importanța militară și devenise mai mult o atracție locală.

Orașul medieval construit în cetate

Atacurile prelungite și frecvente au determinat locuitorii să construiască un mic oraș în interiorul zidurilor cetății, cu cartiere, străzi și chiar o piață centrală.

În total, arheologii au descoperit 80 de case. Arhitectura caselor era specifică epocii, fiecare având un parter folosit pentru activitățile zilnice și un etaj folosit pentru locuință.

Micul oraș din interiorul cetății a fost abandonat la începutul secolului al XVIII-lea, când granița sudică a Carpaților a fost asigurată sub dominația Imperiului Habsburgic.

Astăzi, cetatea Râșnov este unul dintre cele mai mari și mai remarcabile monumente medievale din Transilvania, un exemplu solid al construcțiilor defensive folosite pentru a supraviețui într-o perioadă în care atacurile otomane și tătare distrugeau orașe și sate întregi.

Cu doar o parte păstrată, dar cu suficiente mărturii pentru a reconstitui trecutul său glorios, cetatea este una dintre cele mai bune atracții turistice din jurul Brașovului.

Cetatea Rasnov

Cele mai bune lucruri de făcut în Râșnov

Orașul are câteva străzi frumoase cu case colorate, așa că poți face o scurtă plimbare pe jos prin orașul vechi.

Apoi, poți merge la Parcul Dino și poți vizita Peștera Valea Cetății. La final, poți ajunge în orașul Zărnești și să afli mai multe despre urșii salvați de la Sanctuarul Urșilor Libearty Zărnești.

Nu rata Castelul Bran, care se află în apropierea Râșnovului și este o oportunitate perfectă pentru a descoperi o bucată de istorie. Castelul Bran se află la mai puțin de 30 de km de Brașov și este construit pe o stâncă.

Zona din jurul orașului Râșnov este alegerea perfectă dacă îți plac plimbările și natura. Poți explora minunatele Chei ale Râșnoavei, un loc perfect pentru pasionații de drumeții și pentru cei care iubesc activitățile sportive precum escaladarea sau zborul cu parapanta.

De asemenea, nu rata centrul istoric al orașului Râșnov, un loc cu adevărat special datorită clădirilor. În plus, este plin de localuri unde poți gusta preparate tradiționale gustoase.

Tot în împrejurimile orașului poți să vizitezi Valea Zimbrilor și superbul sat Măgura.

Cât timp te afli în Râșnov, nu rata Biserica Fortificată și muzeul cu obiective vechi și documente istorice.

Dacă ești pasionat de mănăstiri și lăcașuri de cult, Mănăstirea Rupestră Stânca Veche este săpat în stâncă și un loc cu adevărat special. Vei vedea icoane vechi și fresce deosebite, iar întregul loc are o atmosferă care te umple de pace și liniște.

Alt loc din Râșnov de vizitat este Biserica Evanghelică, un exemplu de arhitectură săsească cu elemente gotice și baroce. A fost construită în secolul XV și are un altar impresionant.

Alt loc pe care îl poți vizita este Cetatea Rupea, care se află pe un deal în apropierea orașului Râșnov. Arhitectura defensivă este impresionantă.

Dacă îți place natura și vrei să faci excursii și drumeții, Prăpăstiile Zărneștiului este locul în care trebuie să ajungi. Vei avea parte de peisaje spectaculoase și trasee de drumeție perfecte pentru oricine.

Se află în apropierea Peșterei Râșnoavei și a Cheilor Râșnoavei, pe care trebuie să le vizitezi.

Dacă mergi să vezi Rezervația Naturală Valea Zimbrilor, nu uita să mergi și pe Valea Cheișoarei pentru o plimbare în natură.

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Parcurile tematice încep să prindă și la români. ”O chestie inedită, foarte bună pentru Instagram”
Parcurile tematice încep să prindă și la români. ”O chestie inedită, foarte bună pentru Instagram”

Parcurile tematice, văzute până nu demult doar în filmele occidentale, au început să apară și în stațiunile turistice de la noi.  

Românii petrec Paștele și în apele termale de la Sovata: ”Mai bine stăm aici la spa, ne relaxăm”. Cât a costat
Românii petrec Paștele și în apele termale de la Sovata: ”Mai bine stăm aici la spa, ne relaxăm”. Cât a costat

Mulți români au ales pentru vacanța de Paște stațiunea Sovata, mai ales pentru apele termale despre care se spune că fac minuni.  

Zeci de mii de români își petrec Paștele în Grecia. ”Mă simt ca la Costinești”
Zeci de mii de români își petrec Paștele în Grecia. ”Mă simt ca la Costinești”

În Grecia sunt în aceste zile zeci de mii de români. Cei mai mulți au ajuns în Thasos. I-au așteptat mese îmbelșugate, priveliști care îți taie răsuflarea și gazde primitoare, care nu mai știu cum să le facă pe plac.  

Recomandări
Alerta serviciilor de informații: Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj în toată Europa
Alerta serviciilor de informații: Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj în toată Europa

Agenţiile europene de informaţii şi-au avertizat guvernele că Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul, informează Financial Times.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.