Fierarul din Covasna care este vizitat de mii de turisti din toata Europa. Specialitatea casei la Nagy Gyorgy
Romania nestiuta ascunde locuri de o frumusete aparte. Unul dintre ele se afla in inima tarii, in judetul Covasna, unde vine in vizita si Printul Charles al Marii Britanii.
Zona este celebra pentru conacele sale pline de parfum de epoca, ascunse in paduri nesfarsite. La castelul din Talisoara, de pilda, turistii descopera cum se relaxau nobilii, iar in satele din jur oamenii ii intampina cu mancaruri alese.
Talisoara se afla la 60 de kilometri de Brasov, langa orasul Baraolt. Vechiul castel al familiei grofului Daniel Mihaly, construit in stil renascentist, a fost renovat de doi tineri care au crezut in potentialul locului. Au pastrat tot ce s-a putut din structura originala, astfel ca oaspetii pot admira fresce vechi de sute de ani care prezinta istoria familiei.
Lilla Racz, proprietar: "La inceputul secolului XVII tot etajul a fost construit ca o singura incapere mare de baluri, unde se tineau intruniri, evenimente importante."
Cuplurile care vor sa petreaca o noapte la castel aleg o camera speciala pentru indragostiti si platesc 110 euro.
Lilla Racz, proprietar: "Este camera preferata a cuplurilor romantice, este o camera in care greu prinzi un loc liber, cu mult timp inainte trebuie rezervata. Avem baldachinul, semineu, in camera se poate servi chiar o cina romantica."
Si cei pasionati de istorie au locul lor. Daca vreti sa va bucurati intr-adevar de atmosfera de ev mediu de la castel puteti sa alegeti o camera de la parter: sunt mai joase, au grinzile vechi la vedere si te pot transporta instantaneu in vremurile de altadata.
Insa castelul nu este singurul punct de atractie. Fierarul satului este celebru in toata Europa. Anual, mii de turisti ii viziteaza atelierul.
Nagy Gyorgy, fierar: "Nu este un muzeu, este un atelier traditional functional, vedeti aici forja care functioneaza cu foalele."
Pe langa talentul mesterului de a prelucra fierul, oaspetii apreciaza si specialitatea casei: slanina prajita pe fierul incins la forja. Iar cei care nu vor paine cu untura sunt asteptati la Meresti, la ferma sotilor Sandor. Branzeturile lor sunt celebre pentru gustul dat de plantele aromatice.
Doamna care pregateste branza: "Condimenete verzi, piper, cimbru, ardei iute, marar. Avem noi aici in gradina si branza nu se poate strica cu condimente."
Kalman Huba Sandor, producator: "Asta e facut inca din iunie de anul trecut. Astea sunt ultimele bucati. Cu cat mai vechi cu atat mai bine. Da, cu atat mai nobil, ca la vin si cu atat mai valoros."
Zona Baraolt nu este foarte aglomerata, asa ca este potrivita pentru cei care vor sa se relaxeze in liniste. Nu este de mirare ca si printul Charles este atras de aceste meleaguri pe care le viziteaza in fiecare an.
Sursa: Pro TV
Etichete: vacanta, romania, turism, mancare, covasna, branza, castel, conac, travel, slanina, culinar,
Dată publicare:
25-02-2017 19:12