Care sunt preparatele traditionale de Craciun din Chamonix, Franta. Branzeturile si dulciurile, in top
In timp ce mesele noastre mai au putin si se prabusesc de la atatea platouri cu piftie, caltabos, carnati, fripturi si sarmale, in Europa occidentala altele sunt obiceiurile culinare.
In ajun de Craciun descoperim tainele unui loc special: Chamonix, Franta. Am intrat in magazinele lor traditionale si am aflat ce vor manca ei de Craciun. In primul rand branzeturi fabuloase, dar si dulciuri cu bezea greu de refuzat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asta patesti daca ajungi la Chamonix. Cauti targul de Craciun si dai peste sute de vitrine cu mancaruri traditionale. Aceste magazine locale aflate in sufletul orasului sunt atat de frumoase incat nu te induri sa nu le treci pragul.
Iata unul recomandat de ghidurile de calatorie Michelin. Gazda ospitaliera ne prezinta o parte din cele peste o suta de branzeturi aflate in raft. Branza proaspata, branzeturi cu mucegai, cascaval, raclette, iti lasa gura apa...
Reporter: "Care e preferata dumneavoastra?"
Comerciant: "E foarte populara aceasta, tinuta la maturat un an intreg. Aceasta branza Reblochon de Savoie. Avem multe tipuri de branza: proaspata, semi uscata, maturata."
La fel de tentante si probabil cu si mai multe calorii sunt salamurile de Savoia cu mirodenii, ciupeci sau simple.
Comerciant: "Sunt facute din porc si grasime de porc, lasate la uscat 5-6 saptamani."
Toate aceste produse sunt facute de fermierii din zona Alpilor francezi, care folosesc mult din darurile muntilor care ii inconjoara.
Comerciant: "Alpine creme este din lapte si extract de genepi, o floare locala, iar din aceasta floare noi facem un lichior. Este bine sa il bei ca aperitiv sau dupa cina."
Reporter: "Pentru Craciun."
Comerciant, rade: "Nu, tot timpul."
Berea locala este facuta cu apa din Mont Blanc. Dar Franta este recunoscuta si pentru vinurile sale.
Comerciant: "Bordeaux, Bourgogne rosu, Bourgogne alb, vinurile din Savoia si vinurile din Loire si din Alsacia. Sunt din Bordeaux, deci preferatul meu e un vin de Bordeaux."
Octav locuieste in Chamonix de cateva saptamani si a descoperit apetitul francezilor pentru mancarea fina.
Octav Roman: "E o nebunie cu branzeturile, gasesti cateva sute de feluri de branza si toate restaurantele sunt bazate pe mancarea asta a lor traditionala."
Reporter: "Si dulciurile?"
Octav, rade: "Eu nu mananc dulciuri, dar sunt destul de scumpe."
Si daca tot a venit vorba de dulciuri, patiseriile frantuzesti sunt ca un basm.
Comerciant: "Va aflati intr-o patiserie tipic frantuzeasca, cu multe prajituri si ciocolata. Asta este o ciocolata care reprezinta muntele Mont Blanc. Vrei sa incerci una?"
Reporter: "Da. E foarte buna."
Comerciant: "Avem bineinteles macarons. Imi plac cele cu fructul pasiunii si vanilie. Acesta este tortul pentru Craciun. Este tort din inghetata. Este din inghetata si are putin blat. E ca un tort din macarons, cu crema de nuci inauntru, este foarte cremoasa si buna. Acesta este tortul special de Craciun, nu sunt din inghetata, sunt cremoase."
Evident, daca vrei sa cumperi din toate cate putin, lasi in final de la cateva zeci, pana la cateva sute de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, turism, vin, dulciuri, tort, branza, brânzeturi, travel, delicatese, culinar,
Dată publicare:
24-12-2016 17:50