Povestea din spatele Cascadei Urlătoarea din Munții Bucegi - mitul spune că o tânără s-ar fi aruncat de acolo

Cascada Urlatoarea
Shutterstock

Cascada Urlătoarea din Munții Bucegi este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din România. Povestea cascadei este una surprinzătoare, dar și morbidă în același timp.

Cu o cădere de apă impunătoare de 15 metri și situată la o altitudine de 1.100 de metri, deasupra Poienii Țapului, Bușteni, această cascadă atrage sute de turiști români și străini în fiecare zi, mai ales în timpul verii. Impresionează nu doar prin frumusețea sa naturală, ci și prin legenda tragică ce o înconjoară.

Cascada Urlătoarea din Munții Bucegi - obiectiv turistic

Cascada Urlătoarea este unul dintre cele mai frumoase și impresionante obiective turistice din România. Cu povestea sa misterioasă și tristă, acest loc este un magnet pentru cei care adoră natura, plimbările și munții.

Ca să ajungi la ea pornești din Bușteni sau din Valea Țapului. Se poate pleca de la telecabin Bușteni – Babele și pe drumul către cabana Piatra Arsă. Traseul are marcaj turistic și se parcurge în 30 de minute.

Este un traseu accesibil pentru începători. În sezonul rece și ploios, va trebuie să te echipezi cu bocanci de munte.

Cascada este impresionantă și se află la o altitudine de 1.100 de metri. Aerul curat de aici are proprietăți curative, iar întregul loc pare desprins din basme.

Povestea neștiută a Cascadei Urlătoarea

Cascada Urlătoarea este învăluită într-o poveste misterioasă și tristă, care vorbește despre o dragoste nefericită și destinul tragic al unei tinere frumoase.

Legenda are mai multe variante, dar toate poveștile spun același lucru: aceasta este o poveste de dragoste neîmplinită între o tânără și doi frați care s-au îndrăgostit de ea.

Legenda spune că prin acei munți, o frumoasă păstoriță, fiica Jepilor bătrâni, își păștea oile în vremuri apuse. Doi frați ciobani s-au îndrăgostit de ea fără să știe unul despre dragostea celuilalt. Într-o zi, ciobanii, fără să se vadă unul pe celălalt, și-au întins brațele spre tânăra păstoriță. Spăimântată de apariția lor, ea a țipat deznădăjduit și s-a aruncat în gol de pe stânci, prefăcându-se în cascada de argint care cade la infinit.

Ciobanii s-au transformat în pietre înspăimântate, și trupurile lor pot fi văzute și astăzi de-o parte și de alta a cascadei.

O altă variantă a legendei vorbește despre o femeie săracă ce avea doi băieți. Cei doi băieți s-au îndrăgostit de aceeași fată, cea mai frumoasă din zonă. Când au realizat acest lucru, i-au cerut fetei să-l aleagă pe unul dintre ei.

Fata, incapabilă să facă alegerea, s-a retras în munți, iar frații s-au certat și s-au luptat până la moarte, fiecare ucigându-l pe celălalt.

Auzind de tragedie, fata s-a aruncat de pe munte și, în locul unde a căzut, a izvorât cascada.

Vuietul puternic al cascadei simbolizează plânsul veșnic al fetei pentru cei doi băieți. Trupurile celor doi frați s-au transformat în munți, cunoscuți sub numele de Jepul Mic și Jepul Mare.

Legenda se încheie cu moartea mamei celor doi băieți, care s-a transformat într-o pădure care a acoperit cei doi munți, pentru a fi mereu împreună.

Sunt mai multe legende care înconjoară Cascada Urlătoarea, iar oamenii din zonă îți pot povesti mai multe despre ele. Pe panoul informativ, apare prima variantă a legendei, însă în credința populară sunt mai multe povești diferite, însă toate au legătură cu o dragoste neîmplinită și o sinucidere.

Cascada Urlatoarea

Trasee montane care duc la Cascada Urlătoarea

Cascada Urlătoarea poate fi accesată printr-o serie de trasee montane

Cea mai populară cale de acces către Cascada Urlătoarea este de la telecabina Bușteni. Acest traseu marcat cu roșu este considerat cel mai ușor din Munții Bucegi.

Călătorii pot ajunge în zonă de pe Drumul Național 1 și apoi pot parcurge drumul spre cascada în aproximativ o jumătate de oră.

Traseul este presărat cu "scări naturale" create de rădăcinile copacilor și are câteva obstacole mici, inclusiv două podețe din lemn.

Un alt traseu marcat, cunoscut sub numele de "Drumul Regal," leagă Castelul Peleș de Cascada Urlătoarea.

Acest traseu a fost preferat de regele Carol I și, mai târziu, Regina Maria pentru plimbările lor călare. Acesta oferă oportunitatea de a explora peisajul minunat din Munții Bucegi în timp ce vă apropiați de cascada impresionantă.

Ce poți să faci în Bușteni

Bușteni este una dintre cele mai populare stațiuni montane de pe Valea Prahovei și din România. Mii de turiști, români și străini, vin aici iarna pentru atmosfera de vacanță, sporturile de iarnă și drumețiile și traseele montane pe care le pot face.

Dar această stațiune are un farmec aparte toamna. De la centrul orașului fermecător, restaurantele cu mâncare tradițională, magazinele de suveniruri și plimbările prin natură, toate aceste lucruri fac din Bușteni un loc de vis.

Vizitează crucea Caraiman, situată pe muntele Caraiman, în apropierea platoului Bucegi. Poate fi ușor accesată cu telecabina Bușteni - Babele și este doar la 30 de minute pe jos. Aici vei avea o vedere minunată asupra văii Prahova, zonei Bușteni și a munților.

În partea dreaptă, vei găsi câteva rute de acces către platou, complexul sportiv Piatra Arsă și zona de schi din Sinaia.

Vizitează castelul Cantacuzino. Tavanele, pereții, ușile și vitraliile, toate sunt deosebite. Sala de bal ra rămas intactă, iar priveliștea este uimitoare.

Peștera Ialomiței este un alt obiectiv turistic important din Munții Bucegi. Se află pe Muntele Bătrâna și are o lungime de aproximativ 480 de metri, însă doar 400 sunt accesibili pentru turiști.

Diferența de nivel este de 60 de metri, iar peștera este străbătută de un pârâu.

Prima sală a peșterii se numește Mihnea Vodă, apoi urmează galeria numită Pasaj, sălile Decebal și Sfânta Maria, legate între ele, apoi Sala Urșilor – cea mai mare cavitate din peșteră.

Alte obiective turistice de văzut în Bușteni sunt: muzeul memorial Cezar Petrescu, Centrul Cultural Aurel Stroe, Vârful Babele, Sfinxul din Bucegi sau Biserica Domnească Nașterea Maicii Domnului sau Mănăstirea Caraiman „Înălțarea Sfintei Cruci”. 

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Buget de 2.000 de euro pentru vacanța de 1 Decembrie petrecută la munte. „Am bătut recordul la vânzări”
Buget de 2.000 de euro pentru vacanța de 1 Decembrie petrecută la munte. „Am bătut recordul la vânzări”

De mult n-am mai avut zile atât de aglomerate la munte, în vacanța de 1 Decembrie. Românii au ocupat stațiunile și s-au bucurat de zăpada proaspăt căzută și de faptul că sărbătorile legale s-au lipit de weekend.

Biserici din Maramureș, vechi de câteva secole, incluse într-un traseu cultural. Proiectul a fost denumit „Drumul binelui”
Biserici din Maramureș, vechi de câteva secole, incluse într-un traseu cultural. Proiectul a fost denumit „Drumul binelui”

Bisericile din Maramureș, vechi de câteva secole, au fost incluse într-un traseu cultural care îi invită pe turiști să le descopere.

Surpriză pentru turiștii care au vizitat Capitala Culturală Europeană. Un glob uriaș a plutit pe râul Bega
Surpriză pentru turiștii care au vizitat Capitala Culturală Europeană. Un glob uriaș a plutit pe râul Bega

Chiar dacă a fost Ziua Națională, românii au stat din nou la coadă, la Timișoara, ca să admire operele lui Brâncuși. Biletele pentru expoziție au fost „sold-out”, după nici două ore de la începerea programului.

 

Recomandări
Doi civili palestinieni au fost uciși pentru fiecare militant Hamas. Oficial israelian: Raportul este
Doi civili palestinieni au fost uciși pentru fiecare militant Hamas. Oficial israelian: Raportul este "extrem de pozitiv"

Un raport de doi civili palestinieni ucişi în Gaza pentru fiecare militant Hamas este "extrem de pozitiv", având în vedere provocările luptei urbane, a declarat luni un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene pentru CNN.

Mircea Geoană conduce în topul încrederii românilor. Cum explică sociologii poziția Dianei Șoșoacă
Mircea Geoană conduce în topul încrederii românilor. Cum explică sociologii poziția Dianei Șoșoacă

Mircea Geoană este pe primul loc în topul încrederii românilor, iar senatoarea Diana Șoșoacă este pe la mijloc, dar înaintea președintelui Klaus Iohannis, pe final de mandat.

Ciolacu s-a întâlnit cu Blinken în SUA. Premierul i-a mulţumit pentru ajutorul în recuperarea românilor din Fâșia Gaza
Ciolacu s-a întâlnit cu Blinken în SUA. Premierul i-a mulţumit pentru ajutorul în recuperarea românilor din Fâșia Gaza

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu.