Pregatirile pentru festivalul de jazz sunt in toi. Cine sunt artistii care vor urca pe scena

02-04-2013 16:10


Richard Bona

Timisoara va avea in aceasta vara un festival de jazz, cu un buget de 160.000 de euro, dintre care 100.000 de euro va fi contributia de la bugetul local.

O mare parte dintre acesti bani vor merge catre artistii care ii vor incanta pe melomanii timisoreni, iar pana acum au fost anuntate patru nume care vor urca pe scena. In total vor fi noua formatii si artisti, care timp de mai multe ore vor concerta in Piata Victoria pentru timisorenii a caror gen favorit de muzica este Jazz-ul.


Primul nume care a fost anuntat ca va urca pe scena este Richard Bona. Solistul va fi capul de afis al primei zile de festival, 5 iulie. Richard Bona a lansat in 13 ani nu mai putin de sapte albume de jazz, iar in aceasta luna il va lansa pe al optulea, intitulat “Bonafied”. Richard Bona a fost nascut intr-o familie de muzicieni, iar talentul l-a mostenit de la mama si bunicul sau. Canta de la varsta de patru ani, iar cu timpul a inceput sa isi creeze singur instrumentele.


Richard Bona a emigrat in Germania la varsta de 22 de ani, unde a studiat muzica la Dusseldorf, insa cand a finalizat studiile a mers in Franta. Acolo a inceput o cariera solo impresionanta, in lumea jazz-ului.


Tot in 5 iulie, va urca pe scena din centrul Timisoarei, formatia Sebastian Spanache Trio. Trupa a fost infiintata la jumatatea anului 2011, la Timisoara, de catre Santa, Pieloiu si Spanache. Ei sustin concerte din martie 2012, iar pana acum artistii au avut doua turnee nationale. Cei trei se considera “liberi cugetatori” si considera ca aduc o abordare noua muzicii.


Sambata, 6 iulie, in cadrul festivalului va canta si formatia Mario & The Teachers. “Profesorii etno – fusion”, asa cum mai sunt ei cunoscuti, au cantat in mai multe cafenele din Timisoara si la festivalurile de Jazz din Romania.


Ultimul nume anuntat pana acum de organizatori este Iordache, un bucurestean care canta la saxofon de 23 de ani. In perioada 2006 – 2011, Iordache a facut parte dintr-o trupa, ca solist, impreuna cu basistul Utu Pascu, si chitaristii Sorin Romanescu si Eugen Nutescu.


Iordache s-a nascut in 1967 la Bucuresti si a inceput sa cante la saxofon in 1990 fiind influentat de Charlie Parker, Lee Konitz si Ornette Coleman. In perioada august – septembrie 2011, Iordache a inregistrat un intreg album impreuna cu timisorenii Petru Ionutescu (trompeta), Lucian Nagy (saxofon tenor), Tavi Scurtu (tobe), Utu Pascu (bas), Toni Kuhn si Dan Alex Mitrofan (ambii la chitara).

La festivalul Jazz TM, Iordache va canta solo, pe 7 iulie.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO