O mie de magistrați au protestat față de posibila modificare adusă Legilor Justiției

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 19 Decembrie 2017 07:27
Categorie: Justitie

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a dat luni seară undă verde raportului la legea privind Statutul Magistraților care va întra, cel mai probabil marți, în dezbaterea Senatului - camera decizională în acest sens.

 În timp ce parlamentarii și-au văzut de treabă cu viteză luminii, în justiția românească s-a înregistrat luni o premieră.

Aproximativ o mie de judecători și procurori din București și din țară au protestat în faţa sediilor instanţelor, nemulțumiți de modificările aduse codurilor penale și legilor justiției.

 În București, magistrații au protestat pe treptele Palatului de Justiție. Sutele de judecători și procurori au aprins luminile telefoanelor - un semn pentru parlamentari că vor rămâne atenți la orice încercare a acestora de a îngrădi statul de drept.

 Procuror Antonia Diaconu: ''Sunt legi grăbite speră să fie ascultăți că îi pune în imposibilitatea de a desfășura anchete. Este ilegal să facem greva dar noi am făcut un protest nu o grevă.”

 Magistrat: "Avem speranța că vor ascultă ce spunem."

 Scările Curții de Apel au fost pline. Peste o mie de magistrați au protestat tăcut însă poartă în mâini jurământul pe care l-au depus la numirea în funcție: “Jur să apăr constituția, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare și fără părtire."

 La Cluj Napoca, s-au adunat aproape 100 de persoane. Aici magistrați au fost așteptați cu flori.

 Cristian Dănileț Judecător: "Suntem revoltați de aceste modificări aduse la legea justiției și codul penal. Mulți procurori nu vor mai avea instrumente esențiale în a proba fapte penale. Suntem siderați de ceea ce s-a dezbătut în Parlament."

 La Brașov, magistraților strânși în față Tribunalului, li s-au alăturat și polițiștii.

 Claudiu Sandu, procuror:"Noi dorim să ne creștem copii într-o societate civilizată o societate cu legi corecte, edictate pentru cetățean și nu împotriva cetățeanului. Constituim o societate cu principii morale."

 Radu Dascălu, polițist pensionar: "Desigur că și polițiștii sunt afectați, de fapt sunt primii afectați fiind primii în lanțul judiciar, însă problema este a tuturor și a polițiștilor și a procurorilor și nu în ultimă instanța a judecătorilor."

 Scene similare s-au derulat și în Galați.

 Timp de jumătate de ora, magistrații Tribunalului Galați au închis sălile de judecată și au ales să protesteze în fața Palatului de Justiție. A fost un protest mut, dar care a devenit zgomotos o dată cu venirea celor care protestează de câteva săptămâni de zile în mișcarea #rezist!"

 Judecător George Florea, președintele Tribunalului Galați: "Propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală, în primul rând, care pur și simplu pun stavilă justiției în ceea ce privește probatoriile și așa mai departe.Sistemul de justiție trebuie să rămână independent."

 Și avocați vor să li se alăture curând.

 Avocat: "Să judece toți oamenii după aceeași lege. Nu politicienii să scape de dosarele penale. Ne-au furat 27 de ani și nu vrem, noi și copiii noștri, să fim în continuare furați."

 Reprezentanții puterii s-au arătat deranjați de protestul judecătorilor și procurorilor.

 Niculae Bădălău, senator PSD: "N-au voie să protesteze conform legii. Ar trebui să se informeze mai bine."

 Chiar și așa, în Parlament, comisia care modifică legile justiției și-a văzut de treabă.

 Parlamentarii au decis să adopte un amendament care îi permite președintelui să respingă o singură dată, motivat și cu explicații publice, numirea în funcție a procurorilor șefi.

 Discuțiile în comisie au început ieri dimineață cu modificările aduse Legii 303 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

 Cea mai importantă schimbare se referă la faptul că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraților care au greșit, pentru a recupera prejudiciile.

 După ce comisia lui Iordache va da un raport, documentul va intră la vot final în plenul Senatului.

 Începând de marți, Parlamentarii vor lua în discuție și amendamentele depuse pentru modificarea codului penal și a celui de procedura penală.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO

klaus iohannis

Iohannis, sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor

Corupție la Fondul de Garantare a Creditelor. Funcționarii, bănuiți că cereau bani

Bărbat decedat chemat în judecată și pedepsit cu muncă în folosul comunității, la Slobozia

CCR a respins sesizarea PNL şi USR pivind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor

Inspecția Judiciară o cercetează pe procuroarea DNA care s-a contrazis cu ministrul Toader

Victorie pentru Iohannis și opoziție. Legea privind Fondul Suveran este neconstituțională

Penitenciar

Din Parlament, la pușcărie. Fostul senator Dan Șova este protejat de restul deținuților

CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex

CCR a amânat pentru 25 septembrie dezbaterea sesizărilor privind Codul de procedură penală

Sesizarea preşedintelui privind legea de organizarea a CSM, amânată pentru miercuri

Toader: Ministerul a elaborat două proiecte de modificare a Codurilor. Comisia a promovat alte două

Decizia neașteptată luată de instanță în cazul fetei care cântărea 16 kilograme la 19 ani