O mie de magistrați au protestat față de posibila modificare adusă Legilor Justiției
Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a dat luni seară undă verde raportului la legea privind Statutul Magistraților care va întra, cel mai probabil marți, în dezbaterea Senatului - camera decizională în acest sens.
În timp ce parlamentarii și-au văzut de treabă cu viteză luminii, în justiția românească s-a înregistrat luni o premieră.
Aproximativ o mie de judecători și procurori din București și din țară au protestat în faţa sediilor instanţelor, nemulțumiți de modificările aduse codurilor penale și legilor justiției.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
În București, magistrații au protestat pe treptele Palatului de Justiție. Sutele de judecători și procurori au aprins luminile telefoanelor - un semn pentru parlamentari că vor rămâne atenți la orice încercare a acestora de a îngrădi statul de drept.
Procuror Antonia Diaconu: ''Sunt legi grăbite speră să fie ascultăți că îi pune în imposibilitatea de a desfășura anchete. Este ilegal să facem greva dar noi am făcut un protest nu o grevă.”
Magistrat: "Avem speranța că vor ascultă ce spunem."
Scările Curții de Apel au fost pline. Peste o mie de magistrați au protestat tăcut însă poartă în mâini jurământul pe care l-au depus la numirea în funcție: “Jur să apăr constituția, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare și fără părtire."
La Cluj Napoca, s-au adunat aproape 100 de persoane. Aici magistrați au fost așteptați cu flori.
Cristian Dănileț Judecător: "Suntem revoltați de aceste modificări aduse la legea justiției și codul penal. Mulți procurori nu vor mai avea instrumente esențiale în a proba fapte penale. Suntem siderați de ceea ce s-a dezbătut în Parlament."
La Brașov, magistraților strânși în față Tribunalului, li s-au alăturat și polițiștii.
Claudiu Sandu, procuror:"Noi dorim să ne creștem copii într-o societate civilizată o societate cu legi corecte, edictate pentru cetățean și nu împotriva cetățeanului. Constituim o societate cu principii morale."
Radu Dascălu, polițist pensionar: "Desigur că și polițiștii sunt afectați, de fapt sunt primii afectați fiind primii în lanțul judiciar, însă problema este a tuturor și a polițiștilor și a procurorilor și nu în ultimă instanța a judecătorilor."
Scene similare s-au derulat și în Galați.
Timp de jumătate de ora, magistrații Tribunalului Galați au închis sălile de judecată și au ales să protesteze în fața Palatului de Justiție. A fost un protest mut, dar care a devenit zgomotos o dată cu venirea celor care protestează de câteva săptămâni de zile în mișcarea #rezist!"
Judecător George Florea, președintele Tribunalului Galați: "Propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală, în primul rând, care pur și simplu pun stavilă justiției în ceea ce privește probatoriile și așa mai departe.Sistemul de justiție trebuie să rămână independent."
Și avocați vor să li se alăture curând.
Avocat: "Să judece toți oamenii după aceeași lege. Nu politicienii să scape de dosarele penale. Ne-au furat 27 de ani și nu vrem, noi și copiii noștri, să fim în continuare furați."
Reprezentanții puterii s-au arătat deranjați de protestul judecătorilor și procurorilor.
Niculae Bădălău, senator PSD: "N-au voie să protesteze conform legii. Ar trebui să se informeze mai bine."
Chiar și așa, în Parlament, comisia care modifică legile justiției și-a văzut de treabă.
Parlamentarii au decis să adopte un amendament care îi permite președintelui să respingă o singură dată, motivat și cu explicații publice, numirea în funcție a procurorilor șefi.
Discuțiile în comisie au început ieri dimineață cu modificările aduse Legii 303 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.
Cea mai importantă schimbare se referă la faptul că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraților care au greșit, pentru a recupera prejudiciile.
După ce comisia lui Iordache va da un raport, documentul va intră la vot final în plenul Senatului.
Începând de marți, Parlamentarii vor lua în discuție și amendamentele depuse pentru modificarea codului penal și a celui de procedura penală.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, justitie, magistrati, legile justiției, iordache,
Dată publicare:
19-12-2017 07:27