“Burta pe carte” si bani de buzunar. Ce burse primesc studentii cu rezultate bune in universitati

16-01-2012 14:49


Sala de clasa

Studentii cu rezultate deosebite la invatatura sunt premiati cu sume care vin fie de la Minister, fie din fondurile universitatii de la care fac parte.

Clasamentul scolilor de invatamant superior din Timisoara care acorda bursele cu cele mai mari valori este condus de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului. Aici, cea mai mare bursa este cea de performanta, care are o valoare de 690 de lei. Bursa de merit este de 360 de lei, iar cea de studiu este de 265 de lei. Bursa de ajutor social este de 210 lei.

La Universitatea Politehnica din Timisoara, bursa de performanta este de 390 de lei, cea de merit este de 250 de lei, bursa de studiu este 215 lei, iar si cea sociala are o valoare lunara de 195 de lei.

Universitatea de Vest din Timisoara acorda burse studentilor sai de la cursurile de zi, in functie de medie, indiferent ca acestia au ocupat locuri cu taxa sau nu.

Bursa de performanta este de 340 de lei. Este cea mai mare suma primita de studentii care au o activitate stiintifica, artistica sau sportiva de exceptie si se acorda printr-un concurs organizat la nivel de facultate, de regula, incepand cu anul II de studio, numai la ciclul de licenta.

Bursa de merit de la UVT ajunge la 200 de lei. Pentru a o primi, studentul trebuie sa obtina o medie de minim 9,50 pe domeniile reale si minim 9,80 la domeniile umane.

Bursa de studiu, in valoare de 170 de lei, este acordata studentilor care obtin medii de cel putin 8,00 pentru domeniile reale si 8,50 pentru domeniile umane.

135 de lei este valoarea bursei de ajutor social pentru studentii de la UVT. Pot beneficia de aceasta studentii integralisti care sunt orfani, studentii bolnavi de TBC, diabet, boli maligne sau infestati cu HIV.

La Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara (UMFT), bursele se acorda numai studentilor bugetati.

Bursele de merit sunt de 280 de lei lunar. De ele beneficiaza doar cei din anii II – VI, care au media 10.00, cel putin trei semestre consecutive.

Bursa de performanta este de 320 de lei si se acorda o data pe an, incepand cu anul patru de studiu, doar studentilor care iau si bursa de merit.

Bursele de studiu sunt de doua tipuri. Bursa de studiu de tip I se acorda pentru medii intre 9.50 si 10.00 si este de 220 de lei. Bursa de studiu de tip II se acorda pentru medii intre 8.50 si 9.49 la Facultatea de Medicina si Medicina Dentara si valoreaza 200 de lei.

La Facultatea de Farmacie si la toate specializarile cu durata studiilor de 3 si 4 ani, bursa de studiu II se poate acorda între mediile 8.00 – 9.49.

De burse de ajutor social beneficiaza studentii integralisti cu media cel putin 7,00 si venitul lunar net mediu pe membru de familie de maxim 670 de lei. Bursa de ajutor social este in valoare de 200 de lei.

“Orfanii de ambii parinti beneficiaza de bursa de ajutor social de 320 lei pe luna, indiferent de situatia scolara, pe intregul an calendaristic. De asemenea beneficiaza de bursa sociala, pe intregul an calendaristic, cei proveniti din case de copii sau plasament familial si cei aflati in evidenta spitalelor TBC sau alte boli”, a spus Mirian Lazar, secretar-sef la UMFT.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO