Apel la DNA si la Guvern pentru recuperarea cladirilor istorice din Timisoara, retrocedate ilegal

21-10-2013 12:42


cladiri istorice timisoara

Apel fara precedent al Primariei Timisoara pentru recuperarea cladirilor istorice, retrocedate ilegal in perioada 1990 – 2008.

 Viceprimarul Traian Stoia a solicitat ajutorul mai multor institutii ale statului pentru a depista modul in care s-au facut aceste retrocedari.

Traian Stoia, viceprimarul Timisoarei: "Timisoara, sit istoric de inestimabila valoare, a avut de suferit de pe urma jafului din perioada retrocedarilor. Boom-ul imobiliar a avut drept consecinta distrugeri sau deteriorari ale unor cladiri de patrimoniu, prin interventii arhitectonice inadecvate”.

Pentru a recupera cladirile istorice retrocedate ilegal, viceprimarul a facut apel la Parchetul General si al Directiei Nationale Anticoruptie pentru a stabili vinovatii. De asemenea, o astfel de solicitare a fost transmisa si Guvernului.

Potrivit edilului, retrocedarile in Timisoara s-au facut “dupa ureche”. Nimeni nu a verificat daca monumentele istorice au fost nationalizate in perioada comunismului, ba mai mult, nici nu a existat o lista a cladirilor nationalizate. Se pare ca aceasta a fost “ascunsa”, astfel ca oricine a solicitat in instanta o cladire istorica pe acest motiv, a primit-o fara cele mai mici probleme.

Dupa atatia ani in care lista cladirilor istorice a fost tinuta secreta, in urma cu putin timp, aceasta a fost transmisa viceprimarului.

Imediat, Traian Stoia a numit si o comisie la nivelul primariei care va avea sarcina de a cerceta aceste retrocedari.

Traian Stoia, viceprimarul Timisoarei: “Pe de o parte, impreuna cu echipa, ne-am propunem restabilirea legalitatii in cazul unor imobile retrocedate ilegal, pe de alta, respectarea tezaurului arhitectonic al orasului, prin aducerea cladirilor la starea initiala. Dorim readucerea unor cladiri reprezentative in patrimoniul comunitatii si repararea unor situatii care creaza prejudicii imense Timisoarei”.

Conform viceprimarului, prejudiciul pentru numai 12 cladiri istorice retrocedate ilegal se ridica la suma de 20 de milioane de euro.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO