Copiii din Romania sunt cei mai FERICITI din lume. Explicatia este "un mister” pentru cercetatori
Zi de zi vedem stiri cu copii abuzati, cu probleme in scoli, cu familii disfunctionale. Si totusi, potrivit unui studiu recent, este posibil sa avem cei mai fericiti copii din lume.
Studiul, coordonat de cercetatori din Marea Britanie, a incercat sa descopere ce ii face fericiti pe cei mici si daca multumirea acestora depinde de prosperitatea familiei sau de alti factori.
30.000 de copii, intre 10 si 12 ani, de pe patru continente au raspuns la intrebarile sociologilor, printre ei si unii din Romania.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu toate ca nu o ducem nici pe departe cel mai bine dintre toate statele studiate (intre acestea numarandu-se Germania, Marea Britanie si Coreea de Sud), copiii nostri se declara cei mai fericiti.
Au televizor, dar nu au carti in casa
Studiul ofera date interesante despe viata celor mici. De pilda, peste o treime traiesc in casa cu un bunic sau mai multi, un procent depasit doar de Nepal, in vreme ce in Marea Britanie acest lucru se intmpla doar in 5% dintre cazuri. 14% dintre copiii romani, intre 10 si 12 ani, nu au calculator acasa, 20% nu au acces la Internet, 36% nu au camera lor, peste 40% traiesc in familii care nu detin un autoturism si 12% nu au carti in casa (afara de cele pentru scoala).
Citeste si: Romania anului 2015. Un copil de 13 ani din Vaslui a lesinat de foame
Pe de alta parte, doar 18% dintre ei nu au un telefon mobil, 3% nu au televizor si 13% nu poseda un dispozitiv electronic la care sa poata asculta muzica. Pe de alta parte, numarul celor care nu primesc bani de buzunar este extrem de mic in tara noastra.
Ce inseamna o viata de nota 10
Desi, statistic vorbind, conditiile de trai ale copiilor nostri sunt medii – nici cele mai bune, nici cele mai rele – ei sunt cei mai multumiti cu viata pe care o duc. Cu o nota de 9,5 la satisfactia vietii, depasim clar Germania sau Marea Britanie, care sunt sub 9. Numai 1,5% dintre copii de la noi s-au declarat nemultumiti (adica au dat note sub 5) in vreme ce peste 77% au dat nota 10 vietii pe care o duc.
Majoritatea copiilor din Romania sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul, spre deosebire de cei din Coreea de Sud. Procentele sunt similare la cei de 10 ani si la cei de 12, si asta cu toate ca e mare numarul celor care spun ca nu se distreaza foarte bine in familie si ca parintii nu le iau opiniile in considerare.
Citeste si: Romania, pe 3 in topul european al abandonului scolar. 2 din 10 copii renunta in fiecare an la cursuri
In schimb, desi auzim tot timpul plangeri despre sistemul de educatie, copiii de la noi par multumiti. Cei mai multi evalueaza cu 10 relatia pe care o au cu profesorii, dar si lucrurile invatate. Si, daca ne luam dupa raspunsurile lor, mai toti au note bune, chiar daca bataile intre elevi sunt mai frecvente decat in majoritatea tarilor studiate. De altfel, un studiu publicat anul acesta arata ca un elev roman din doi sustine ca a fost agresat verbal sau fizic, umilit sau exclus din grupul de colegi si prieteni.
Copii fericiti, desi nu stau la calculator
Ce fac insa in timpul liber acesti copii atat de fericiti? Stau cu familia, dar nu neaparat si cu prietenii. Se uita la televizor, dar mai putin decat cei din Estonia, Norvegia, Anglia, Polonia ori Israel. Mai putin de 50% folosesc zilnic calculatorul, in schimb peste jumatate fac sport. Aproape doua treimi ajuta in mod curent la treburile casei si o treime au grija de fratii mai mici in fiecare zi. Un procent mare – peste 40% - spun ca citesc in timpul liber ca sa se distreze.
De ce sunt atat de fericiti copiii romani fata de cei englezi sau sud-coreeni, care traiesc in tari mai prospere si isi pot folosi timpul liber in moduri mult mai distractive?
“E un mister”, spune Jonathan Bradshaw, unul dintre sociologii care au coordonat cercetarea, intervievat de Quartz.
“Alte studii arata ca tinerii de 13-15 ani din Romania nu sunt la fel de multumiti. Poate ca romanii, cu cat inainteaza in varsta, cu atat devin mai nefericiti”, conchide profesorul britanic.
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, copii, elevi, familie, sondaj, fericire, cercetare, sociologi,
Dată publicare:
18-05-2015 15:15