Romanii, extrem de pretentiosi atunci cand adopta un copil. Conditiile cerute in majoritatea cazurilor
"Aveti, in ultimul an, de doua ori mai multi copii de varsta mare cu probleme de sanatate si de etnie roma care au fost adoptati, iar acesta este doar inceputul", sustin reprezentantii UNICEF.
In Romania, sunt in acest moment 4.000 de copii care pot fi infiati - iar numarul este in crestere. Numai ca peste trei mii dintre ei intra in categoria celor putin atractivi. Multe cupluri care vor sa-si largeasca familia vor doar un bebelus sanatos si daca se poate, fara "bagajul" unor parinti naturali, cu probleme sociale.
Mario nu se poate incalta singur si scrie greu - degetele ii intepenesc dupa cateva cuvinte. Dezvoltarea mentala e cu un an in urma varstei reale. De cand s-a nascut si pana cand a intrat in scoala primara, a fost in grija statului si avea sanse minime de a-si gasi parinti adoptivi. Salvarea lui a fost Magdalena, care vrea sa-l creasca. O alta invatatoare din Timis a avut curaj sa adopte singura un adolescent de 14 ani.
Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF: "Sunt exemple frumoase, in sfarsit romanii incep sa-si largeasca perspectivele, dar inca e prea putin, raportat la procentul celor greu adoptabili."
Numarul adoptiilor speciale finalizate in 2014 s-a dublat anul trecut- 200 de frati, 170 de copii peste 7 ani, 23 cu handicap.
Simona Czudar, director "Ador Copiii": "Organizam cursuri si workshop-uri prin care recrutam adoptatori si ii formam pentru a adopta copii din sistemul de protectie speciala."
Si totusi.
Barbat: "Varsta copilasilor ce ne-au fost prezentati era mult prea mare"
Femeie: "Era deja destul de greu, cand e la varsta scolara, sa mai stai cu el acasa, sa stabilesti o legatura."
Din 4.000 de copii care pot pleca in noi familii, peste 2.100 au varsta scolara. O mie au frati, deci trebuie acceptati de adoptatori "la pachet". Peste 800 au un grad de handicap. Tasica si sotul ei sunt printre cei care au inteles ca intarzierea de crestere a lui Ionut poate fi depasita, daca il gazduiesc in casa si in inima lor.
Tasica Teaca, mama adoptiva: "A fost abandonat in spital la 3 luni, i s-a facut dosar de adoptie si noi am fost selectati pe lista de 10 familii."
Legea romaneasca impune ca pentru orice copil adoptabil, indiferent de etnie, se fac toate eforturile in gasirea unor parinti, atata vreme cat adoptatorii nu specifica in scris ca refuza potrivirea cu un copil rom. Ceea ce in practica se intampla in peste o jumatate din cazuri. Situatiile in care acestia sunt alesi sunt asadar cele mai putine si in general e vorba despre romani care locuiesc in strainatate.