Peste 20.000 de copii din tara au cel putin un parinte dupa gratii. Riscul sa ajunga si ei la inchisoare e de 3 ori mai mare
Peste 20 de mii de copii din Romania ispasesc o pedeapsa care nu e a lor. Au cel putin un parinte in inchisoare si primesc, odata cu el, o condamnare la fel de grea.
Sunt aratati cu degetul, batjocoriti, exclusi din cercul de asa-zisi prieteni si incep sa munceasca, mult peste puterile lor, ca sa sustina familia. Primul studiu care ii vizeaza pe copiii cu parinti incarcerati arata ca, in cazul lor, riscul de a ajunge candva dupa gratii e de trei ori mai mare, decat la cei orfani, abuzati sau saraci.
Dupa 5, 10... 15 ani, tatal a doua surori, condamnat pentru trafic transfrontalier de stupefiante, se va elibera. Dar fetele vor ramane probabil pentru totdeauna captive unui stigmat dureros, primit indata ce usa inchisorii s-a inchis cu zgomot in urma parintelui lor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Un copil cu un parinte in detentie prezinta un risc de trei ori mai mare sa dezvolte comportamente delincvente. Colegii, prietenii vor spune acestui copil taica-su e in puscarie", spune Catalin Luca, Directia "Alternative Sociale".
De bine, de rau, in orasele mari sunt fundatii care le ofera acestor copii ajutor cu scoala si confidentialitate privind situatia lor familiala. La tara in schimb, gura lumii da si mentine sentinta: asa tata, asa fiu. Cifrele oficiale arata ca in Romania sunt peste 17.000 de copii cu parinti incarcerati. In realitate, cifra bate spre dublu. Multi dintre cei ajunsi dupa gratii nu isi declara urmasii sau nu ii recunosc la nastere.
Copiii mai mici tanjesc dupa bratele tatalui sau ale mamei; cei mari le cauta sfatul, dar se tem sa-i viziteze. Un parinte condamnat la 13 ani se simte neputincios, gandindu-se ca baiatului ii e rusine cu el.
"Au nevoie de educatia parintilor care sunt in inchisoare, ai nevoie de parintii care sunt in libertate, care sunt coplesiti nu doar de separarea de partenerul de viata, ci si de greutatile care apasa asupra familiei", spune Liliana Foca.
In mediul rural, jumatate dintre minorii cu parinti in puscarie abandoneaza scoala si incep sa munceasca pamantul, la fel ca un adult. Chiar daca nu ajung infractori, toate sperantele lor pentru un viitor liber se topesc in cativa ani.