Fenomenul "bullying" creste alarmant in Romania. Unul din doi elevi e agresat fizic sau verbal: "Cuvintele pot taia"
Un elev din doi sustine ca a fost agresat verbal sau fizic, umilit sau exclus din grup de colegi si prieteni. O confirma un studiu recent realizat de Asociatia Telefonul Copilului, care arata ca fenomenul numit si ''bullying'' este in crestere.
Si cum cei mai multi dintre cei mici nu le spun adultilor ce li se intimpla, fenomenul este greu de stavilit. Tocmai de aceea, joi au fost lansate clipuri animate care ii incurajeaza pe copii sa nu le fie frica.
"I-am pus intentionat o piedica si poc. l-am mai impins putin si am vorbit urat", a spus un copil agresor.
"Oamenii incep sa puna porecle care jignesc. Cuvintele pot taia", a marturisit un elev.
"A venit si m-a lovit ca intr-un fel de joc. Ce am facut? Ce are cu mine?", se intreaba retoric un copil agresat.
Pentru ca astfel de situatii sa nu se mai intample, cei de la Asociatia Telefonul Copilului impreuna cu Time Warner Company au realizat cateva clipuri animate care ii incurajeaza pe copii sa povesteasca acasa tot ce li se intampla.
Iata reactiile unor elevi de clasa a VIII-a care s-au regasit in situatii similare cu cele din animatii: "Doi colegi s-au batut si am incercat sa-l opresc pe unul dintre ei, sa nu se intample lucruri mai grave".
Potrivit studiului, un copil din doi este jignit, amenintat, lovit sau exclus din grup de altii de varsta lui.
Campania ant- bullying e sustinuta de Alex Velea, devenit de curand tatic: "Am fost martor la cateva astfel de evenimente, care m-au intristat. Nu ceva dramatic, dar capace, castane...".
Din pacate, aproape toti copiii se inchid in ei atunci cind li se intampla ceva rau. Parintii, dar si dascalii trebuie sa fie atenti la schimbarile de comportament ale copiilor. Daca da semne de oboseala, nu are pofta de mancare, este nelinistit si are tendinta de a sta retras, ar putea fi victima bullying-ului.
"Efectele au constat in depresii, tulburari de comportament, s-a mers pana la abandon scolar, gesturi extreme, tentativa de suicid", a explicat Catalina Florea, directorul executiv al Asociatiei Telefonul Copilului.
"Ii incurajam sa nu le fie teama sa discute intotdeauna cu un adult", a spus Laura Dumitrescu, coordonator Mk&PR Turner Broadcasting System Romania, Bulgaria si Balcani.
Elevii pot suna la linia telefonica gratuita 116111, unde vor fi indrumati. Anul trecut, peste 1.000 au cerut ajutor la Telefonul Copilului.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, Psihologie, violente, telefonul copilului, bullying, copii agresati,
Dată publicare:
26-02-2015 17:46