Romania, pe 3 in topul european al abandonului scolar. 2 din 10 copii renunta in fiecare an la cursuri
Viitorul Romaniei se anunta unul extrem de amar. Fortati de saracie si de familiile, care nu pun pret pe educatie, doi din zece copii renunta anual la cursuri. Am ajuns asadar pe un stanjenitor loc 3 in Europa, la abandon scolar.
In al 12-lea ceas, ministerul Educatiei a luat un imprumut de 200 de milioane de euro si vrea sa foloseasca o parte din suma pentru reintegrarea elevilor.
Florentina are 13 ani. Locuieste intr-un apartament de 3 camere cu familia sa numeroasa.
Florentina: "Locuiesc cu tata, fratii, cumnatele si nepotica."
Mama si-a pierdut-o in urma cu 3 ani. Femeia i s-a stins in brate in urma unui accident vascular. De atunci tatal face tot ce poate pentru a o ingriji si pentru o ajuta la scoala, insa banii sunt de cele mai multe ori putini. In tot acest timp, copila a invatat sa NU ceara mai mult decat i se poate oferi.
Florentina: "Nu cer decat daca vreau cu adevarat acel lucru."
Florentina a inteles ca viata sa se poate schimba daca isi continua studiile, desi uneori simte ca-i lipsesc multe. E premianta si in fiecare zi incearca sa-si depaseasca limitele.
Florentina: "Vreau sa intru la liceu, vreau sa il termin cu nota mare si sa merg la facultate."
Gina Emanoil, diriginta Florentinei: "Este fetita stie tot, a avut perioade cu probleme in familie, dar nu a cerut niciodata sa i se faca o favoare, a trecut peste toate cu demnitate''
Din pacate multi dintre copiii care traiesc in saracie ajung intr-un final sa renunte la scoala.
A fost si cazul unui baiat din Ploiesti, care la 14 ani invata alfabetul. Georgeta Scarlat, parinte: "Nu avem imbracaminte, nu avem incaltaminte, am 7 copii suntem amarati. casa pica pe noi. Cu ce?"
Asa s-a ajuns ca in prezent 274 de mii de minori sa nu mai frecventeze cursurile. Dupa Spania si Portugalia, tara noastra este pe locul 3 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste abandonul scolar. Un raport oficial arata ca 17,5 la suta dintre elevi renunta la studii. Cei mai multi sunt tineri intre 15 si 18 ani si provin din familii sarace din mediul rural.
Situatia s-ar putea imbunatati mai ales ca din banii luati de la Banca Mondiala ministerul ar putea sa ii ajute si pe acesti copii debusolati.
In Romania, invatamantul este obligatoriu si gratuit pana in clasa a 10-a, iar parintii care nu-si trimit copiii la scoala pot fi sanctionati.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, ministerul educatiei, abandon scolar,
Dată publicare:
31-03-2015 18:13