In Romania sunt copii care pana la 10 ani n-au gustat o ridiche. Expertii cer un nou obiect de studiu obligatoriu in scoli
Pana la zece ani n-au gustat o ridiche si habar nu au ce verdeturi poti folosi la gatit, pentru masa de pranz.
Si nu discutam acum despre copii americani, ci de ai nostri, care, la fel ca cei de peste ocean, mananca bomboane si fast food, nu lucruri sanatoase. Pentru ei si multi altii din peste 180 de tari, bucatarul Jamie Oliver a cerut, printr-o petitie semnata deja de peste un milion de oameni, ca nutritia trebuie sa devina obiect de studiu obligatoriu in scoli.
5 dintre 25 de copii intre 10 si 13 ani, adunati la un atelier pentru hrana sanatoasa, spun ca vineri au gustat pentru prima oara o ridiche. Pentru ei si alte 300 de milioane de copii, bucatarul Jamie Oliver a pornit, de la Londra, o revolutie.
"Ma cheama Jamie Oliver si am venit sa va vorbesc despre Ziua Revolutiei Alimentare. O jumatate din populatia globului moare de foame, pentru ca oamenii nu au ce manca, iar cealalta jumatate moare din cauza obezitatii", spune Jamie Oliver.
La indicatia lui, scolarii din Bucuresti au avut in maini o noua viata: cate un rasad de rosii pe care l-au plantat in ghiveci, manjiti pana la cot de pamant. Apoi l-au udat, l-au mangaiat si chiar l-au botezat.
Proiectul "Food Revolution", adica revolutia alimentara, a inceput dupa ce Jamie Oliver a calatorit prin Statele Unite si a vazut ca nu doar copiii ca ei, de la clasa intai la a sasea, nu recunosteau legumele, ci nici parintii lor nu cunosteau verdeturi folosite de mii de ani la gatit. Acum cere, printr-o petitie semnata de peste un milion de oameni din 182 de tari, ca nutritia sa devina materie in modulul de baza.
''Eu asta doresc. Sa incepem o miscare puternica si de durata, in care sa-i invatam pe copii despre mancare si sa convingem familiile sa gateasca acasa, ca toti sa poata lupta cu obezitatea", a mai spus Jamie Oliver.
Peste 14 mii de copii romani vor fi inclusi intr-un program de educatie alimentara, cu acoperire nationala. Lectia lui Jamie e totusi foarte simpla: copiii raman copii... si sunt in stare sa puna osul la treaba, sa guste, chiar sa renunte la felia de pizza si la cartofii prajiti atata vreme cat alternativa e destul de tentanta. Si sa duca mai departe o revolutie verde.