Cercetatorii sustin ca au descoperit scheletul Mona Lisei, ingropat sub o manastire din Florenta

Dată publicare: 18-07-2012 09:44
Dată actualizare: 06-10-2012 19:13


Mona Lisa

Arheologii sunt convinsi ca au gasit, ingropat sub o manastire din Florenta, Italia, scheletul lui Lisa Gherardini, modelul care a fost folosit ca sursa de inspiratie de Leonardo da Vinci atunci cand a pictat cel mai cunoscut tablou din lume, Mona Lisa.

Lisa Gherardini a fost nevasta unui bogat negustor de matase pe nume Francesco del Giocondo. In Italia, tabloul Mona Lisa este cunoscut sub numele de "La Gioconda".

Majoritatea istoricilor este de acord ca femeia care apare in tabloul lui da Vinci este Lisa del Giocondo, care s-a calugarit dupa moartea sotului si a trait pana in 1542.

Sapaturile de la manastirea Saint Ursula au inceput in 2011. La scurt timp, arheologii au descoperit ceea ce cred ca este mormantul Lisei si au dezgropat un craniu uman, mai multe coaste si vertebre.

Acestia au ramas insa fara fonduri si cercetarile au fost suspendate pentru o perioada.

Dupa ce au reusit sa stranga banii necesari continuarii procesului, saptamana trecuta s-au pus din nou pe treaba si au reusit sa gaseasca un schelet uman.

Oasele vor fi supuse mai multor teste pentru a afla daca exista vreo legatura intre ele si craniul descoperit anul trecut.

Daca se va dovedi ca scheletul apartine Lisei, specialistii vor incerca sa ii reconstruiasca fata pentru a vedea cat de mult seamana cu tabloul lui Leonardo da Vinci.

Pozele cu presupusul schelet al Lisei Gherardini puteti gasi AICI.

 

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO