Scandal in lumea sportului din cauza unei competitii organizate in Iran. Cum ar trebui sa se imbrace participantele

01-10-2016 16:03


femei din iran

Discriminare sau diferente culturale? Islamul este din nou in centrul unei uriase controverse, care ar putea duce la anularea unui campionat mondial organizat la Teheran.

Scandal international in lumea sahului, dupa anuntul ca la urmatorul campionat mondial, ce va avea loc in Iran, concurentele, indiferent de religie, vor trebui sa poarte hijab. In caz contrar, sahistele risca sa fie arestate, potrivit legilor iraniene.

Anuntul a starnit reactii aprinse in randul campioanelor, reprezentanta Statelor Unite, Nazi Paikidze-Barnes, declarand deja ca nu va participa la campionatul ce va avea loc in februarie, la Teheran. Si alte sahiste de top au facut apel la potentialele concurente sa boicoteze competitia, la care ar trebui sa participe 64 de jucatoare.

“Este o discriminare religioasa si sexista”, a spus Paikidze-Barnes (foto sus). Si fosta campioana pan-americana Carla Heredia afirma ca “e o incalcare a tot ceea ce inseamna sport. Sportul ar trebui sa nu permita discriminarea”.

Pe de alta parte, Federatia Internationala de Sah sustine ca trebuie respectate “diferentele culturale” iar daca vor fi plangeri din partea jucatoarelor, acestea vor fi “tratate diplomatic”. Iranul este singura tara care s-a oferit sa gazduiasca competitia din 2016 si niciun alt stat nu a ridicat obiectii la momentul respectiv.

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO