Zacusca, gogonelele si bulionul vor fi adevarate trufandale iarna aceasta
Caldura din vara aceasta a parjolit 50% din culturile de rosii, ardei si vinete. Legumele sunt putine si scumpe. De teama sa nu ramana cu marfa nevanduta, cultivatorii invata marketing si se straduiesc sa-si prezinte zilnic produsele cum stiu ei mai bine.
In pietele din Capitala si din tara cumparatorii stau minute in sir in fata tarabelor, tatoneaza terenul, negociaza, pleaca, revin si intr-un final cumpara cumpatat.
Producatorii stiu ca anul acesta vor ramane cu tone intregi de marfa. La Iasi, ardeii costa intre 2, 5 si 3 lei pe kilogram, iar vinetele cel mult 2 lei. Si totusi, comerciantii abia daca vand 200, 300 de kilograme pe zi.
Anul acesta cei mai multi prefera sa bata cativa kilometri si sa cumpere direct din curtea producatorilor: preturile sunt cu 10, pana la 30% mai mici decat in piete.
Daca iei macar 5 saci kilogramul de vinete ajunge intre 40 si 80 de bani, ardeiul gras - un leu si 50, iar rosiile cel mult doi lei si jumatate.