Traiesc fara curent de ani de zile, iar Craciunul si-l vor face langa un brad gol. Ce dorinta au cele 2 surori de Sarbatori

Dată publicare: 16-12-2016 19:59
Dată actualizare: 19-12-2016 07:20


O lectie despre ambitie, curaj si dragoste de carte ne este oferita de doua surori de 6 si 8 ani dintr-un sat din judetul Constanta. Traiesc fara curent de ani de zile, asa ca s-au invatat sa isi faca temele pana la caderea serii.

Copilele au note foarte bune si nu lipsesc nici o zi de la ore. Parintii muncesc cu ziua prin sat si fac tot posibilul sa se asigure ca orice ar fi fetele sa nu se lase.

Cei care doresc sa faca o fapta buna in prag de Sarbatori si sa ajute aceasta familie necajita din Constanta o pot face contactandu-o pe Nicoleta Neacsu, invatatoarea Dianei, la numarul de telefon: 0772.143.239.

Reporter: "Acesta este bradul vostru?"
Iuliana, langa bradul gol: "Da."
Reporter: "Si unde sunt globurile?"
Iuliana: "Nu am cumparat."

Pe Diana, Iuliana si Alina le-am cunoscut dupa ce au terminat de facut bradul, care nu are insa podoabe. Vor confectiona fetitele pana la Craciun cate ceva din hartie si poleiala. Numai ca sub brad nu vor fi cadouri. Poate doar printr-o minune!

Reporter: "Ce vrei sa iti aduca Mos Craciun?"
Diana: "Dulciuri, o papusa pentru sora mea mai mica, pentru sora mea mijlocie vreau sa ii aduca o numaratoare sa invete matematica si pentru mine caiete si penar."

Pentru Diana si Iuliana conteaza enorm scoala. Invatatura le face sa uite de toate greutatile pe care le intampina Locuiesc cu parintii si surioara de trei ani intr-o casa simpla de la marginea satului Siminoc. Toata familia sta intr-o singura camera si se incalzeste la o soba de teracota. De curent electric nici vorba.

Reporter: "Ce faci tu seara?"
Iuliana: "Ma joc cu surioarele mele."
Reporter: "Pe intuneric?"
Iuliana: (Da din cap ca da) "si apoi ne baga mami la culcare."

Iuliana este in clasa zero, iar Diana in clasa intai. Amadoua se grabesc sa isi faca temele pana sa se intunece, iar cea mare o ajuta intotdeauna pe cea mijlocie.

Diana: "O invat pe sora mea sa mai scrie cuvinte, ii dau dictari."
Reporter: "Ceilalti copii ce crezi ca fac seara?"
Diana: "Se uita la televizor."
Reporter: "Ai vrea si tu?"
Diana: "Da, dar daca nu am..."

Nicoleta Neacsu, invatatoarea Dianei: "Diana este o fetita foarte silitoare, cu rezultate foarte bune la invatatura, care are grija si de surioarele ei mai mici, nu lipseste de la scoala, vine cu temele facute zilnic."

La doar 8 ani, Diana si-a asumat deja rolul de sora mai mare. Are in sange bunatatea si dorinta de a-i ajuta pe cei din jur. Asa ca are planuri mari pentru viitor.

Diana: "Mi-a venit ideea asta cand am fost la doctor sa imi fac vaccinul. M-am gandit cum este si m-am hotarat sa ma fac doctor."

Parintii muncesc cu ziua, prin sat. Oricat de greu le-ar fi, nu concep ideea ca fetele lor sa renunte la scoala.

Marinela Ivanescu, mama fetelor: "Cum sa nu le duc la scoala?! Am, nu am, trebuie sa se duca la scoala, frig, trebuie sa se duca la scoala!"

Fetele spun ca de la Mos Craciun isi doresc si o tableta, pentru ca are lumina si o pot incarca in pauze la scoala.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO