Tânără din Botoșani, condamnată pentru că a anulat nunta. Cum a fost posibil

Ultima actualizare: 03-12-2020 18:02
Tânără din Botoșani, condamnată pentru că a anulat nunta. Cum a fost posibil
Getty

O tânără din Botoșani a fost condamnată de judecători la plata către fostul logodnic a peste 3.700 de euro, pentru că a anulat nunta cu o zi înainte de cununie.

Tânăra a fost obligată prin sentința de miercuri a Tribunalului Botoșani la plata a peste 3.700 de euro fostului iubit, sumă reprezentând contravaloarea cadourilor primite de la acesta în timpul logodnei, scrie Monitorul de Botoșani.

„Admite în parte cererea având ca obiect „pretenţii logodnă” şi, pe cale de consecinţă obligă pârâta la plata sumei de 3.717,7 euro, reprezentând restituire daruri logodnă. Menţine celelalte dispoziţii care nu sunt contrare prezentei”, se arată în hotărârea Tribunalului Botoşani.

Mai mult, fosta logodnică a fost obligată şi la plata cheltuielilor de judecată, care totalizează 2.515,3 lei.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava.

Disputa dintre cei doi a început în februarie 2019, când bărbatul a deschis o acţiune în instanţă solicitând restituirea tuturor sumelor cheltuite cu logodna, însă iniţial Judecătoria Botoşani i-a respins toate pretenţiile.

Tânărul a cerut atunci peste 9.000 de euro şi 3.500 de lei, dar şi daune morale de 10.000 de euro, el invocând că a fost profund afectat, întrucât toate proiectele sale de viitor au fost năruite, fiind nevoit să îşi ceară scuze în faţa celor 20 de invitaţi după ce petrecerea de stare civilă a fost anulată chiar în ziua în care trebuia să aibă loc.

Bărbatul voia înapoi de la fosta iubită 600 de euro pe care i-a dat pentru şcoala de şoferi, 450 de euro trimişi în august 2017 pentru un telefon şi bilet de drum pentru Italia, 200 de euro pentru inelul de logodnă, plus un lănţişor de aur şi o brăţară de 18 karate, în valoare de 500 de euro, un ceas de mână de 250 de euro, un telefon în valoare de 300 de euro, o tabletă Samsung Galaxy în valoare de 200 de euro, un joc X Box în valoare de 150 de euro, dar şi 1.000 de euro pentru hainele cumpărate.

 

S-au luat la ceartă cu o zi înainte de nuntă din cauza banilor

 

Cei doi erau împreună din iarna anului 2016, deşi tânăra era minoră. Doi ani a durat povestea de dragoste, Liviu fiind mai mult plecat în Italia, unde îşi găsise un loc de muncă. Trimitea banii economisiţi în ţară şi spera să-şi întemeieze o familie.

Iubita l-a vizitat şi ea în Italia, iar în decembrie 2018 au revenit în ţară pentru a sărbători majoratul tinerei. Tot atunci au stabilit data oficierii stării civile – 27 decembrie 2018, nunta urmând să aibă loc în august 2019.

Tânărul a cumpărat verighetele, a încheiat un contract cu un restaurant din Botoşani, a convenit filmarea nunţii şi a semnat inclusiv contractul cu formaţia de muzică ce urma să cânte, achitând avansuri pentru toate aceste servicii.

Însă, cu numai o zi înainte de starea civilă, tinerii s-au luat la ceartă de la banii trimişi din Italia, iar bărbatul a fost dat afară din casă de cea care îi jurase iubire şi de cea care trebuia să-i fie mamă soacră. Ba mai mult, logodna a fost ruptă, iar starea civilă anulată.

La rândul lor, tânăra şi mama ei au format cerere reconvenţională şi au solicitat daune morale tot de 10.000 de euro, întrucât logodna ar fi fost ruptă din cauza comportamentului violent al bărbatului, dar judecătorii le-au respins pretențiile.

Potrivit Codului Civil, partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate.

Doar că acest caracter abuziv trebuie să fie o înfrângere totală a bunei-credinţe, iar cel care pretinde despăgubiri trebuie să probeze caracterul abuziv al ruperii logodnei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO