Sute de artizani își expun produsele la Muzeul Astra, în minivacanța Sfânta Maria. Cât costă o ie lucrată manual
Aproape 200 de meșteșugari și artizani își expun spre vânzare creațiile în aceste zile, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului.
Curioși, turiștii și localnicii au venit în număr mare să admire ceramica, fluierele, cămășile tradiționale și măștile care amintesc de basmele copilăriei.
Târgul se desfășoară printre căsuțele bătrânești și morile de vânt din pădurea Dumbrava. Turiștii străinii sunt fermecați de tot ce văd aici.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Olandez: ”Nici nu știam că putem lua acasă astfel de lucruri, masca o vom expune pe un hol ca un suvenir din România”.
Britanic: ”Cred că acum, în acestă era digitală, cu atât de multe lucruri produse în masă, aceste artefacte au o altă valoare, e drăguț să vezi aceste meșteșuguri încă în viață”.
Târgul de la Muzeul Astra durează patru zile
Meșterii sunt dispuși să-și spună și povestea, atunci când își prezintă creațiile.
Pavel Lupaș, artizan: ”Meseria mea e de sudor, dar m-am lăsat de meserie, lucrez de toate. Măști și fluiere și buciume și tobe, sunt cam tot ce se folosește în gospodărie, blidare, linguri, păpușare, dogărie, fluiere, cruci, linguri”.
Ștefania Nachiu, artizan: ”M-am apucat de icoane pe sticlă și am înțeles cât de greu este, că trebuie să te întorci la inocența copilăriei”.
Cristi Grecu, artizan: ”Sunt niște replici după căsuțe tradiționale săsești, ele chiar există căsuțele și în realitate, sunt realizate din ceramică, pictate manual, prindem în căsuțele astea nu doar chestii materiale, dar și spiritul locului”.
Ana Șaitiș are 67 de ani și vine de lângă Cluj, din satul Bedeciu, cu ii lucrate manual. O astfel de bijuterie costă 300 de lei.
”Românii noștri care vin de dincolo nu prea am întâlnit să vină și să nu cumpere, poate și două ii, o rochiță, sunt interesați și duc și cadori acolo”.
Târgul durează patru zile, special pentru cei care ajung la Sibiu în această minivacanță de Sfânta Maria.
Sursa: Pro TV
Etichete: mesteri, muzeul astra, sfanta maria, artizani,
Dată publicare:
12-08-2022 17:47