Muzeul în aer liber din Sibiu, la mare căutare de turiști: „Este o plimbare pe ulița copilăriei”

Ultima actualizare: 17-08-2020 09:26

Muzeul în aer liber din Sibiu a fost preț de trei zile locul în care 250 de meșteșugari din toată țara și-au întins tarabele.

Peste cinci mii de turiști s-au perindat pe alei, unde au fost întâmpinați cu produse făcute cu migală, dar și cu lecții de olărit ori cusut.

Târgul, ajuns la ediția cu numărul 37, a fost ca o gură de oxigen pentru creatorii populari, care în ultimele luni au avut de suferit pe plan financiar din cauza pandemiei.

Pe aleile muzeului în aer liber din Sibiu au răsunat cântece populare din Bucovina și voia bună a fost la ea acasă, iar vizitatorii au fost invitați la tarabele meșteșugarilor.

Femeie: „E minunat orice ne întoarce către tradiție, către trecut, către valoarea familiei, să revedem zâmbetul adevărat!"

Bărbat: „O aducere aminte a copilăriei de la țară. Eu am copilărit la țară, unde mi-a plăcut foarte mult."

Femeie: „E ca o călătorie prin timp. Redescoperim faptul că tradițiile și meșteșugurile care au existat de-a lungul veacurilor încă mai sunt practicate și ne face plăcere să vedem că putem să cumpărăm."

Oamenii au avut de unde alege. Un bărbat din Mureș, pasionat de fluiere, a adus în fața curioșilor o ofertă variată.

Nicolae Gliga, din Hodac județul Mureș: „Lucrez zilnic cu nevasta mea. Am 71, nevasta 67 și lucrăm 5-6 ore zilnic.”

Reporter: „Din ce se fac aceste fluiere?”

Nicolae: „Lemn, mai mult din alun, din răchită de pe lângă râuri, prun, frasin și naiurile le fac din soc. Se găurește mai ușor și cântă mai bine."

Și iile, lucrate manual, au fost la mare căutare. Prețul unei astfel de cămăși pornește de la patru sute de lei, dar investiția merită, spun gospodinele din mâinile cărora ies astfel de minunății.

Maria Stanciu, din Breaza județul Prahova: „Am cliente. Sunt cusute de soacra mea de acum 40-50 de ani. Întodeauna un client care cumpără o ie cu gândul că o va lăsa mai departe. Ea se moștenește, ca o bijuterie."

Nici oaspeții aflați în căutare de lucruri folositoare prin bucătărie nu au fost uitați.

Emilian Căldărariu, din Brateiu, județul Sibiu: „Ăsta e un cupru alimentar și îl batem la ciocan și nicovală, îl facem exact pe ochiul liber, ne iese ibricul ăsta de cafea. Se poate găti gulaș, mielul, purcelul, curcanul, tot ce e de folos în bucătărie și de mâncare."

Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al muzeului Astra din Sibiu: „Este o plimbare pe ulița copilăriei, dar, și dacă vreți, a talciocului cu care ne identificăm odată cu viața la țară.”

Înainte că târgul să își închidă porțile, artiști de-o șchioapă au ținut să transmită o urare adaptată vremurilor.

„Gură, gură cască, musai să porți mască! Pe nas și pe gură, că ți-oi da friptură! Musai peste nas, nu dai de necaz. Sănătoși să fim, mulți ani să trăim!"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO