Calfele călătoare învaţă tainele meşteşugurilor în România. Meșteri din toată Europa, în vizită în Sibiu
Sunt și meşteri mari, calfe și zidari, dar nu cei din Balada Meșterului Manole. Sunt calfele călătoare, care umblă prin lume şi învaţă tainele meşteşugurilor, că pe vremuri, iar zilele acestea au ajuns la Sibiu.
Şi-au stabilit tabăra în vechiul burg şi împărtăşesc cu drag din experienţa lor, în cadrul unor ateliere unde îşi fac loc şi poveştile.
Odată ce ajungi în centrul Sibiului, descoperi altă lume. Tineri, fete și băieți îmbrăcați ca pe vremuri meșteresc de zor. Unii domolesc fierul închis, iar alții repară ferestre din lemn.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Toni are 21 de ani și e a pornit în această călătorie în urmă cu aproximativ cinci luni.
Toni Stoll, calfă din Germania: „Nu am voie să am un telefon sau ceva electronic, dar mă simt liber, putem să facem ce dorim, putem călători unde vrem, putem lucra în ce proiecte dorim, e libertate. Acesta este costumul meu de calfă, noi îi spunem „kluft”. Un costum e pentru călătorii, care e mereu curat și mai arătos, iar unul e pentru muncă, de zi cu zi".
În curtea unei case săsești, calfa pregătește cimentul pentru renovarea pereților dintr-un vechi pod. Jens are 24 de ani și este din Danemarca, iar în ultimii doi ani a călătorit în șase țări.
Jens Breinholt, calfă din Danemarca: „Este o experiență minunată, mereu înveți ceva nou când lucrezi și faci echipă cu alte calfe. Înveți diferite trucuri din meseria ta și cum se fac anumite lucruri".
Bărbat: „Sunt serioși și punctuali, așa cum erau sașii pe vremuri. Muncesc, se distrează și își văd de treabă".
Ștefan Walter, coordonator program calfe: „În general, o tânără calfă după ucenicie are dreptul să călătorească pentru minim trei ani și în acest timp nu are când să vină acasă. Cumva studiază meseria lui mult mai bine decât dacă rămâne doar într-un loc".
Turiștii și localnicii au și ei șansa să învețe ceva nou
Turistă din Italia: „Foarte interesant și frumos să-i vezi pe acești tineri cu stilul lor de viață, cum lucrează așa arhaic, să vadă și ceilalți tineri care nu cunosc aceste meserii cum se lucrează".
Pe lângă atelierele meșteșugărești, în următoarele patru săptămâni tinerii care au ajuns la Sibiu vor lucra și pe diferite șantiere din oraș.