Meșterul român care le-a oferit opinci lui Macron și prințului Charles. Cât costă o pereche

Ultima actualizare: 11-09-2019 09:28

Opinci autentice, parte din portul nostru tradițional, sunt tot mai greu de găsit. La fel și meșteșugari pricepuți.

Însă unul cu experiență de zeci de ani și răbdare de invidiat și-a dezvăluit din secrete la un muzeu din județul Mureș, unde și-a amenajat un atelier provizoriu.

Bărbatul i-a impresionat de-a lungul timpului cu încălțările lui pe prințul Charles și pe soții Macron.

Meşterul, cu barbă albă, purtând costum popular şi opinci, s-a aşezat în mijlocul curioşilor adunaţi la Muzeul Etnografic din Reghin şi a început să dezvăluie din secretele lui.

Cu o voce blajină, le-a arătat celor prezenţi şi câteva perechi de încălţăminte păstrate cu grijă de-a lungul timpului.

Femeie: "E un lucru nou, autentic, chiar autentic, şi cred ne reprezintă ca naţiune, la noi s-au purtat opinicile în marea majoritate a ţării."

Femeie: "Acum am văzut pentru prima dată şi e ceva foarte interesant. Nu pare greu în momentul în care pui mâna, dar eu cred că când începi să faci, nu e chiar aşa uşor şi chiar aşa simpul, trebuie cât de cât să pricepi."

Pasiunea lui Alexandru Ilinca pentru confecţionarea opincilor a apărut de la o vârstă fragedă şi cel care l-a inspirat a fost tatăl său.

Alexandru Ilinca, meşter popular: "La şase ani am făcut prima opincă la nivel de copil. Pe urmă m-am făcut croitor, am văzut că nu e costumul complet că a dispărut opinca."

De-a lungul carierei de zeci de ani a reuşit să impresioneze oaspeţi străini de seamă.

Ilinca Alexandru: "Prinţului Charles i-am oferit opinci, dar nu partea materială m-a interesat. Cred că am făcut un lucru frumos că am promovat România. A venit preşedintele Franţei, Macron şi soţia şi era foarte sensibil, i-am explicat cum se leagă."

Cei care l-au urmărit în acţiune au purtat costume populare, în ton cu evenimentul, iar la final au savurat bucate tradiţionale.

Roxana Man,director muzeu: "Puţini meşteri care mai fac opinci se găsesc astăzi. A fost un moment mai deosebit."

Preţul unei perechi de opinci porneşte de la 10 lei şi poate să ajungă la 100 de lei. Dar meşterul spune că păstrarea tradiţiei este mai presus de orice câştig material.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO