Sfaturile comerciantilor pentru a alege cel mai dulce pepene: bateti cu degetul in el, taiati-i codita si nu ii faceti dop
In zilele toride de vara, pepenele rosu, rece si gustos, este fructul-vedeta. Ca sa-l alegeti pe cel mai zemos si dulce, trebuie sa fiti atenti la codita, iar cand bateti cu degetul in el sa sune a gol.
Trebuie de asemenea sa aiba pe el o pata galbena, semn ca s-a copt suficient. In servire, sunt mai multe metode de a taia pulpa zaharoasa, in functie de modul de prezentare, spun bucatarii profesionisti. Barmanii au si ei varianta lor: il transforma in cocktailuri savuroase.
In primul rand, alegerea unui pepene nu e deloc simpla, dar unii comercianti sunt gata sa-si vanda, pe langa marfa, si metodele "complexe" de gasit cel mai dulce si zemos fruct. Codita pepenelui joaca un rol important: trebuie sa fie alba daca e taiata.
Daca vreti sa-l gustati cand il cumparati, trebuie sa stiti ca prin dop zeama se poate pierde. In restaurantele cu pretentii, pepenele este taiat in functie de modul de servire: fie cuburi, fie felii.
Pepenele rosu poate fi mancat proaspat in diverse combinatii, ca aperitiv sau ca salata.
Chef Camel Darian: "Putem adauga niste creveti, salata verde, un mix de seminte prajite, putem stropi cu zeama de lamaie, ulei de masline. Mai putem face o dulceata din pepenele rosu."
La malul marii pepenele rece ii rasfata pe turistii aflati pe plajele cu pretentii. Un cocktail de sezon are un pret mediu de 20 de lei.
Un platou cu pepene rosu si galben costa si el 20 de lei pe plaja; ajuta la hidratare, dupa noptile din cluburi.