Seceta anuntata in aceasta vara usuca deja profitul producatorilor de paine


Ultimul update: Luni 11 Iunie 2012 12:34
Data publicarii: Luni 11 Mai 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Acestia avertizeaza ca vom cumpara grau din import, pentru ca al nostru va fi mai scump cu cel putin 20%. Sa nu uitam nici de sistemul de irigatii, care a ruginit.

La jumatatea lui mai, agricultorii au udat sub 1% din suprafata totala de teren arabil. In martie, gospodarii planuiau sa scoata cinci tone de grau la hectar. Intre timp, pretentiile au scazut spre jumatate.

Cum fara paine nu putem sa traim, producatorii din domeniu anunta ca vor cumpara materie prima din import. Mai rau e ca vom lua si ingrasamintele chimice de la altii, pentru ca la noi s-au inchis fabricile de profil.

Graul o sa ramana pitic, cata vreme fermierii nu il uda. In Vaslui, de exemplu, doar 11 organizatii de agricultori au cerut bani de la Minister ca sa repare retelele de irigatii. Mult mai multi au cerut fonduri ca sa-si pazeasca sistemele de hoti.

Ceilalti fermieri asteapta apa din cer. Ultima evaluare a Ministerului Agriculturii arata ca mai bine de jumatate din instalatii au fost fie furate, fie lasate sa rugineasca din lipsa de fonduri si de interes.

 

Tags: agricultura,

Agricultorii romani, sfatuiti sa cultive produse bio pe timp de criza
Vremea nu tine cu agricultorii! 70% din productia de fructe, in pericol!
Culturile de toamna risca sa fie compromise!
VIDEO PROTVPLUS.RO