Sarbatori in rate pentru romanii fara bani. Porcii si brazii de Craciun se vand acum la "mica intelegere"

Ultima actualizare: 15-12-2014 01:34

Porcul si bradul, fara de care la noi nu exista Craciunul, se vand mai nou si in rate. Gospodarii au oferte de nerefuzat pentru cei stramtorati: pot sa cumpere porci in rate, pe care sa le achite pana de Paste, cand vine mielul la rand.

Si la brazi situatia este similara. Clientii isi aleg pomul, iar vanzatorii le noteaza datoriile intr-un caiet.

Dupa 10 ani de munca in Spania, domnul Vasile s-a intors acasa in Bistrita cu idei de afaceri. S-a gandit sa-si vanda cei 20 de porci din gospodarie in rate pe incredere.

"Pietele sunt pline de animale si am socotit ca poate fi o solutie asta cu netu'. Un om isi face bine socoteala cum poate sa plateasca. Eu zic ca ii ajuta si pe el si pe mine", spune Vasile Pavelea.

Clientul vine in batatura, isi alege grasunul pe care il poate achita in trei rate pana la Paste. Grigoras, de pilda, a si batut palma pentru doi purcei pe care va plati pana in luna martie.

"Foarte buna ideea pentru cei care nu au posibilitati, e pentru cei care au nevoie de ajutor. Ne intelege pe toti amaratii. Din piata nu se poate lua ca nu sunt atatia bani", a spus Grigore Bob.

Oferte "last minute" pe internet - in rate gasim si la alte gospodarii. Unii vanzatori se ofera sa si pregateasca porcul pentru clienti, asa cum procedeaza o doamna din Satu Mare.

Ana Rusu: l-am pus si pe internet si daca nu trece acuma cat e timpul de taiere, noi il dam si in rate daca se gaseste cineva.

Reporter: Cate rate?

Ana Rusu: 2, 3 rate, cat se poate.

Reporter: Cat e kilogramul?

Ana Rusu: Cam 7 lei.

Si brazii se vand in rate. Domnul Florin din Alba vinde braduti la ghiveci. Preturile pornesc de la 100 de lei si pot ajunge pana la 800 de lei.

"Clientii sunt suprinsi, n-au mai auzit asa ceva la plante, dar noi decat sa stam cu ele pe stoc mai bine le dam in rate", spune Florin Marginean.

Vanzatorii nu se tem ca oamenii nu se vor intoarce sa-si achite datoriile, pentru ca mizeaza pe bunul simt al crestinului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO