Sarbatoare mare pentru credinciosii catolici: Rusaliile. In Harghita are loc cel mai mare pelerinaj din Europa de Est

15-05-2016 08:16


Este sarbatoare mare duminica pentru credinciosii catolici. Sunt Rusaliile! Iar la Sumuleu Ciuc, in Harghita, este in desfasurare traditionalul pelerinaj, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est.

Sambata, peste 100.000 de oameni au luat parte la procesiune. Si, la fel ca in ultimii ani, au fost prezenti si presedintele Ungariei si sotia sa.

Unii pelerini au innoptat in corturi, altii au inceput dimineata sa urce dealul de la Sumuleu Ciuc. Cei mai evlaviosi au inaintat în genunchi si pe coate, rugandu-se neincetat. In multime s-au regasit credinciosi veniti din Statele Unite ale Americii sau din Australia, dar si din Germania, Austria si Ungaria, inclusiv credinciosi ortodocsi. Cu totii s-au rugat Fecioarei Maria, in sarbatoarea Rusaliilor catolice.

Zeci de preoti franciscani au ascultat spovedania credinciosilor pentru iertarea pacatelor. Slujba religioasa a fost apoi oficiata de arhiepiscopul de Alba Iulia.

A fost atmosfera de sarbatoare si in satul Garbova, din Alba, unde sasii s-au intors in locurile natale ca sa fie alaturi de familie de Rusalii.

Familia Lutch a plecat in Germania la inceputul anilor '90. Insa nu este an in care sa nu revina in Romania de sarbatori.

Thomas Lutch: "Totdeauna cand avem prima ocazie fugim aici, ne simtim bine in natura, eu acolo nu ma simt acasa".

Si Michael a luat drumul Germaniei in urma cu 31 de ani. Dar tot satul Garbova a ramas acasa.

VIDEO PROTVPLUS.RO